неділю, листопада 27, 2016

Олімпіадні завдання для 11 кл.

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ

 Олімпіадні завдання для 11  кл.                                   
                                           Тестові завдання групи А  (одна правильна відповідь).
            Уважно прочитайте наступні запитання. Подумайте, який з запропонованих варіантів відповідей є правильним.   (Кожна відповідь оцінюється -1 бал)
                                                                Бажаємо успіху!
1.  У насінині бобової рослини найбільшу вагу має:    а) ендосперм;  б) зародок;  в) сім’ядолі;           г) насінна шкірка;   д) мікропіле. 
2. Після видалення кореневого чохлика у проростка кукурудзи через п’ять днів формується новий кореневий чохлик. У космічному кораблі, що перебуває у відкритому космосі, кореневий чохлик не регенерує. Яка причина цього? :   а) формування кореневого чохлика пов’язане із вмістом вуглекислого газу в атмосфері;  б) формування кореневого чохлика пов’язане з фотоперіодизмом;  в) формування кореневого чохлика пов’язане із земним тяжінням;                      г) формування кореневого чохлика пов’язане з різницею температур;    д) формування кореневого чохлика пов’язано із наявністю ґрунту.
3. Суцвіття «складний зонтик» має рослина:   а) фенхель;   б) капуста;   в) соняшник;   г) ревінь; 
д) томат.
4. Хроматофори... (знайдіть правильне продовження):    а) це – органели з фотосинтезуючими пігментами;  б) є в найпростіших, що мають змішаний тип живлення;  в) є в найпростіших, що мають автотрофний тип живлення ;  г) є у форм, що на світлі здатні до фотосинтезу;   д) це – органели, які нехарактерні для найпростіших.
5.  Лямблія локалізуєтся в організмі людини в:       а) тонкій кишці;    б) товстій кишці;                           в) підшлунковій залозі;   г) шлунку
6.  В ентодермальному шарі    кишковопорожнинних є такі   спеціалізовані типи клітин:
   а)  епітеліальні; епітеліально-м’язові,  залозисті;     б) епітеліально-м’язові, залозисті,  жалкі;
   в) епітеліальні, залозисті, проміжні;      г) епітеліальні, проміжні, нервові;       д) епітеліальні, проміжні, жалкі.
7.  Непрямий розвиток з неповним метаморфозом характерний для:
а) двокрилих;   б) тарганів;   в) клопів;   г) твердокрилих.
8. Які можуть бути наслідки пошкодження всіх правих передніх корінців спинномозкових нервів?   а) скелетні м'язи лівої половини вилучаються з рефлекторної діяльності і втрачається чутливість лівої половини тіла;    б) скелетні м'язи правої половини тіла вилучаються з рефлекторної діяльності;   в) скелетні м'язи лівої половини тіла вилучаються з рефлекторної діяльності;    г) втрата чутливості правої половини тіла; д) втрата чутливості лівої половини тіла. 
9. Визначте послідовність шляху збудження у разі опіку шкіри:   а) рецептор → великі півкулі головного мозку → відцентровий нейрон;    б) рецептор → біла речовина головного мозку → вставний нейрон → робочий орган;     в) рецептор → доцентровий нейрон → сіра речовина спинного мозку → вставний нейрон → відцентровий нейрон → робочий орган ;    г) рецептор → сіра речовина спинного мозку → відцентровий нейрон → робочий орган;    д) рецептор → доцентрові нейрони → проміжний мозок → вставні нейрони → робочий орган. 
10. Яка залоза внутрішньої секреції синтезує гормон мелатонін?:    а) підшлункова залоза;             б) острівці Лангерганса;   в) гіпоталамус;   г) гіпофіз;   д) епіфіз.
11. На якому рівні організації живої матерії відбувається потік енергії між популяціями різних видів і кругообіг речовин між організмами та їхнім неорганічним оточенням? :   а) тканинно-органовому;    б) біогеоценотичному;    в) організменному;    г) молекулярному;    д) популяційно-видовому. 
12. З яких мономерів складається молекула лактози?:  а) галактози;  б) глюкози;  в) фруктози;       г) мальтози;   д) рамнози 
13. Де зосереджена головна кількість фосфоліпідів у клітині? :  а) вакуолі;  б) комплексі Гольджі; в) клітинній мембрані;  г) цитоплазмі;  д) ядрі.
14. Які рослини створюють найбільшу біомасу і виділяють найбільшу кількість кисню?:                 а) спорові;  б) хвойні;  в) насінні;  г) гриби;  д) наземні водорості. 
15. Куди надходить АТФ з мітохондрій відразу ж після синтезу?:       а) у плазматичну мембрану; б) у внутрішній сітчастий апарат;   в) у лізосоми;   г) у цитоплазму;   д) акумулюється в мітохондріях. 
16. Найвірогідніше, що біолог вивчатиме всі хімічні процеси організму, щоб одержати інформацію про… ( знайдіть правильне продовження):          а) кількість мутацій в організмі;         б) репродуктивний цикл організму;   в) розвиток організму;   г) метаболізм організму;                       д) належність до певного виду 
17. Який алкалоїд використовують для одержання поліплоїдів?:  а) морфін;   б) гіберелін;             в) ауксин;   г) нікотин;   д) колхіцин. 
18. Плазміди — це…:      а) складові частини плазми крові;   б) хромосоми у прокаріот;                          в) фотосинтетичні органоїди у бактерій;   г) позахромосомні чинники спадковості у прокаріот і деяких нижчих еукаріот;     д) неклітинні форми життя. 
19. У разі голодування запаси глікогену в організмі швидко вичерпуються. Енергетичні потреби задовольняються завдяки розпаду жирів. Який процес забезпечує необхідну кількість глюкози в крові?:   а) ліполіз;   б) глюконеогенез;   в) урогенез;  г) ліпогенез;   д) гліколіз 
20. Який порядок утворення статевих клітин у процесі сперматогенезу правильний?:                      а) сперматогонії, сперматиди, сперматоцити, сперматогонії;   б) сперматогонії, сперматоцити, сперматиди, сперматозоїди;  в) сперматоцити, сперматогонії, сперматиди, сперматозоїди;              г) сперматиди, сперматоцити, сперматогонії, сперматозоїди;   д) сперматоцити, сперматиди, сперматогонії, сперматозоїди;
21. Установіть послідовність процесів ембріогенезу:
а) Дроблення, гаструляція, гістогенез, органогенез, диференціація зародка.
б) Гаструляція, дроблення, гістогенез, органогенез, диференціація зародка.
в) Дроблення, гістогенез, гаструляція, органогенез, диференціація зародка.
г) Дроблення, гаструляція, органогенез, гістогенез, диференціація зародка.
22. При дигібридному схрещуванні у другому поколінні відбувається незалежне розщеплення за кожною з ознак у співвідношенні:
а)  3 : 1;    б)  9 : 3 : 4;   в)  9 : 2 : 1 : 1;  г)  9 : 3 : 3 : 1.
23. Якщо людина набуває на сонці більш смаглявого відтінку шкіри, то  це є проявлення:
а) спадкової мінливості;  б) модифікаційної мінливості;  в) мутаційної мінливості;  г) комбінативної мінливості.
24.У жінки народилася мертва дитина з багатьма вадами  розвитку. Яке протозойне захворювання могло спричинити внутрішньоутробну загибель плода? :   а) Малярія;   б) Амебіаз;   в) Токсоплазмоз;   г) Лейшманіоз.
25. Під час мікроскопії мазка фекалій людини виявлено восьмиядерні цисти. Кому з найпростіших вони належать?   а) Балантидію кишковому;   б) Амебі кишковій;   в) Лямблії; 
  г) Трихомонаді кишковій.
26. . Каріотип людини вивчають, коли клітина перебуває у стадії метафази. Як називається речовина, за допомогою якої можна зупинити  процес поділу  клітин на цій стадії?:
а) Метанол;   б) Йод;  в) Колхіцин;   г) Калію хлорид.
27. Укажіть, яку роль виконує функціональний центр рибосоми:
а) є місцем з’єднання малої і великої субодиниць рибосоми;    б) забезпечує активацію іРНК;
в) є місцем здійснення трансляції;   г) забезпечує аналіз правильності синтезу білкової молекули.
28. . Укажіть, як називаються ділянки, що вирізаються під час дозрівання іРНК:
 а) екзони;  б) інтрони;  в) транспозони; г) кластери.
29.  Пріони складаються:     а) тільки з ліпідів;     б) тільки з білків;     в) тільки з нуклеїнових кислот;
г) тільки з вуглеводів.
30.  Сталість каріотипу виду під час статевого розмноження організмів забезпечують процеси:    а)  мейозу та запліднення;    б) дробіння зиготи;   в) мітозу та запліднення;   г) кросинговеру.

Тестові завдання групи Б. У завданнях цієї групи варіантів відповідей правильним можуть бути від одного до п’яти.
1. Укажіть спеціальні утворення покривних тканин рослини, які забезпечують зв’язок її організму з довкіллям:   а) міжклітинники;    б) продихи;   в) судинно-волокнисті пучки;                    г) сочевички;     д) судини;    е) ситоподібні трубки.
2. Укажіть правильні твердження про хлоропласти:    а) належать до пластид;       б) безбарвні;     в) містять хлорофіл;     г) у них відбувається фотосинтез;    д) їх вміст оточений клітинною стінкою;        е) основна функція — запасання поживних речовин.
3. Назвіть характерні ознаки та функції вакуоль рослинних клітин:
а) мають власну мембрану;    б) мають клітинну стінку з целюлози;    в) всередині містять хромосоми;   г) містять клітинний сік;      д) підтримують тиск всередині клітини;   е) сприяють збереженню сталої форми клітини
4. Чим представлена кровоносна система кільчастих червів:   а) серцем;  б) спиною судиною;       в) черевною судиною;   г) кільцевими судинами;   д) кардіальними судинами.
5. Де у риб міститься венозна кров:    а) у серці;  б) тільки ушлуночку серця; в) в артеріях малого кола кровообігу;  г) в артеріях які йдуть до зябер;  д) в артеріях, які відходять від зябер.
6. У чому полягають особливості дихання птахів:   а) за одним вдихом слідує два видихи;   б) за двома вдихами слідує один видих;   в) вдих і видих повязані з підйомом і опусканням крил;            г) газообмін відбувається в повітряних мішках;     д) газообмін відбувається на вдиху і видиху.
7.  Сіра речовина спинного мозку людини складається з:  а) 3% рухових і 97% вставних нейронів; б) 97% рухових і 3% вставних нейронів;  в) 31% рухових і 69% вставних нейронів;  г) 69% рухових і 31% вставних нейронів.
8. Які функції виконують гормони епіфіза: а) впливають на пігменти шкіри; б) гальмують секрецію гормону росту; в) впливають на процеси статевого розвитку; г) беруть участь у регуляції рівня глюкози в крові; д) розщеплюють вуглеводи.
9. Що є необхідною умовою для проведення збудження в нервовому волокні: а) фізіологічна цілісність; б) наявність великої кількості відростків; в) відсутність відростків; г) наявність іонів Са2+; д) анатомічна цілісність. .
10. Які вуглеводи належать до дисахаридів:   а) лактоза;   б) маноза;   в) сахароза;   г) фруктоза;   д) мальтоза.
11. Зазначте, яку функцію виконують рибосоми в синтезі протеїнів:
    а) забезпечують синтез поліпептидів на тРНК з допомогою іРНК;
    б) забезпечують синтез поліпептидів на іРНК за рахунок транспортних послуг тРНК;
    в) забезпечують синтез полінуклеотидів на іРНК за рахунок транспортних послуг тРНК;
    Г) все зазначене.
12.Позначте ряди, що містять лише назви гексоз:   а) глюкоза й галактоза;   б) рибоза й дезоксирибоза ;  в) фруктоза;   г) лактоза;   д) крохмаль й глікоген.
13. Вкажіть структури, властиві прокаріотам:   а) плазматична мембрана, клітинна стінка;               б) цитоплазма, слизова капсула (у деяких видів);     в) ядерна мембрана, ядро, хромосоми;              г) кільцева ДНК, органели руху;     д) рибосоми, хроматофори.
14. Вкажіть функції центросоми:    а) утворення полюсів ділення клітини;    б) синтез білків і АТФ; в) формування мікротрубочок веретена поділу;  г) розтягування дочірніх хромосом до полюсів під час мітозу й мейозу;  д) розщеплення АТФ.
15.У молекулі і-РНК, що утворилася під час транскрипції, частка нуклеотидів становить: 20% Г, 30% У, 10% Ц , 40 % А.Визначте співвідношення між нуклеотидами на матричній ділянці ДНК. :  а) 40% Г, 20% У, 15% Ц, 25% А;    б) 35% А, 35% Т, 15% Ц, 15% Г;      в) 30% Ц, 20% А, 15% Г, 35% Т;       г) 40% Г, 20% А, 15% Ц, 25% У.
16. Які властивості характерні для переносників іонів крізь цитоплазматичну мембрану у цитоплазму?        а) кількість переносників у мембранах обмежена;      б)            кількість переносників у мембранах необмежена;     в)     переносники специфічні відносно певних іонів;      г)   переносники неспецифічні відносно певних іонів;   д ) конформаційні зміни для переносників не характерні
17. Йонні канали в плазматичних мембранах еукаріотичних клітин можуть відкриватися при:
а) зміні мембранного потенціалу;    б) при механічній деформації мембрани;  
 в) фосфорилюванні;   г) глікозилюванні;        д) дії спеціалізованих сигнальних молекул. 
18. Які твердження стосовно ДНК є вірними:         а) два ланцюги ДНК спрямовані паралельно,            конформаційні зміни для переносників не характерні;   б) пара нуклеотидів формується з двох пуринів чи з двох піримідинів;    в)  зв’язок між ланцюгами підтримується водневими зв’язками;    г) сумарна кількість А та Т дорівнює кількості Г та Ц;      д)  сумарна кількість Г та Т дорівнює кількості А та Ц.
19. Типовими внутрішньоклітинним депо кальцію є такі органели:
а) саркоплазматичний ретикулум;    б) ядро;  в) лізосоми;   г) пероксисоми;     д) мітохондрії.
20. На якій стадії клітинного поділу відбувається кросинговер хромосом?
а) в анафазі мітозу;  б) в метафазі мітозу;    в) в профазі І мейозу;    г) в метафазі ІІ мейозу;
д) в телофазі мейозу.
Тести групи В.
1.  Установіть відповідність між типами плодів і назвами рослин, на яких вони формуються. 
1          листянка                                     А арахіс 
2          розкривна коробочка           Б фіалка 
3          нерозкривний біб                   В терен 
4          кістянка                                     Г квасоля 
                                                                 Д бавовник
2.  Установіть хвороби, що спричинені   авітамінозом: 
1. Ретинол                                                   А. Бері-бері       
2. Тіамін                                                       Б. Пелагра
3. Аскорбінова кислота                           В. Рахіт             
4. Кальциферол                                        Г. Куряча сліпота
                                                                      Д. Цинга
3. Встановіть відповідність між організмами та формами подразливості що їм притаманні:
1  евглена зелена                                                                                       А  рефлекси
2  мімоза                                                                                                       Б  тропізми
3  соняшник                                                                                                  В  настії
4  восьминіг                                                                                                  Г  таксиси
5  повитиця
4. Встановіть відповідність між метаболічним явищем та місцем, де воно відбувається:

    А) транскрипція ;                                                  1) у лізосомах;
    Б) трансляція ;                                                       2) в ядрі;
    В) фотоліз води ;                                                  3) у мітохондріях;
    Г) окисне фосфорилювання;                           4) на рибосомі;
                                                                                      5) у хлоропластах.

5 . Установіть відповідність між функціями і процесами:
А) хемотрофи, які одержують енергію за рахунок окислення сполук феруму;
Б) процес подвоєння молекули ДНК;
В) сукупність реакцій фотосинтезу, які відбуваються в матриксі хлоропластів і за наявності світла і в темряві;
Г) сукупність реакцій фотосинтезу, які відбуваються в матриксі хлоропластів і за наявності світла;
Д) хемотрофи, які одержують енергію за рахунок окислення сполук нітрогену.
1) світлова фаза фотосинтезу;
2) залізобактерії;
3) темнова фаза фотосинтезу;
4) нітрифікуючи бактерії.
6 . Установіть відповідність між генотипами батьків і розщепленнями генотипів у нащадків від дигібридного схрещування у другому поколінні:    
   А) 9:3:3:1;                                                1) АаВb х АаВb;
   Б) 1:2:1;                                                   2) ааbb х ААВb;
   В) 1:1:1:1;                                                3) АаВВ х АаВВ;
   Г) 1:1;                                                        4) ааВb х АаВВ.
  Д) 4:2:2:1;
7. Установіть відповідність між типом взаємодії генів і механізмом цієї взаємодії. 
1 комплементарність           А рецесивна алель проявляється в гетерозиготному стані 
2 епістаз                                     Б на прояв однієї ознаки впливають кілька неалельних генів 
3 неповне домінування       В алель одного гена пригнічує прояв алелі іншого гена 
4 полімерія                            Г рецесивна алель пригнічує домінантну 
                                                      Д два домінантні неалельні гени формують одну ознаку 
8. Установіть відповідність між формулою квітки та родиною, що має таку будову квітки:
1. Ч 4 П 4 Т 4+2 М 1
2. Ч 5 П 5 Т ∞ М 1 або Ч 5 П 5 Т ∞ М ∞
3. Ч (5) П (5) Т (5) М 1 
4. Ч 5 П (2) + 2 +1 Т (9) + 1 М 1
А. Айстрові
Б. Пасльонові
В. Бобові
Г. Розоцвіті
Д. Капустяні
9. Установіть відповідність між термінами та визначеннями:
1. Гістогенез                          А. Наявність в особин різної статі однакових за будовою гамет
2. Гаметогенез                      Б. Спосіб нестатевого розмноження   
3. Ізогамія                               В. Формування тканин у ембріогенезі
4. Брунькування                    Г. Формування статевих клітин
                                                   Д. Органоїд сперматозоїда
10. Установіть відповідність між біологічним об’єктом і характеристикою носія спадкової інформації:
1. ендосперм пшениці              А   гаплоїдний набір хромосом
2. збудник холери                      Б   триплоїдний набір хромосом
3. зародок трутня                       В  кільцеподібна молекула ДНК
4. лейкоцит                                  Г   молекули РНК
                                                        Д   диплоїдний набір хромосом 

Дайте розгорнуту відповідь на питання.
1.      У звірів, які вживають у їжу м’ясо, очі розташовані на передній частині голови. А у «вегетаріанців» — по обидві сторони голови. Чому?
2.     Охарактеризуйте будь-який організм з точи зору його пристосування до умов існування.

Немає коментарів:

Дописати коментар