25.03.18

ЯЗИК

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ

Язик (lingua s. glossa) складається з поперечносмугастих м'язів, вкритих слизовою оболонкою. Значення мови величезна. У слизовій оболонці язика багато чутливих (смакових) нервових рецепторів, рецепторів загальної чутливості, що оцінюють фізичні властивості їжі (гаряча, холодна, жорстка, суха, волога), вегетативних нервових закінчень (симпатичні та парасимпатичні), іннервують гладкі м'язи стінки судин мови, і численних слизових залоз. При прийомі їжі подразнення смакових рецепторів і рецепторів загальної чутливості викликає ковтальний акт, скорочення м'язів шлунково-кишкового тракту і відділення соків. Мова як м'язовий орган активно бере участь у виконанні складних рухів при захваті, перемішуванні їжі та евакуації її в глотку. Разом з зубами і губами він бере участь у формуванні членораздельных звуків (мова).
Мова умовно поділяють на три частини: кінчик (apex) - вільна частина, тіло (corpus), корінь (radix) - між сліпим отвором і під'язикової кісткою. Його верхня поверхня - спинка (dorsum) на всьому протязі вільна (рис. 220).
мова і вхід у гортань220. Мова і вхід у гортань (вигляд зверху).

1 - incisura interarytenoidea;
2 - tuberculum corniculatum;
3 - tuberculum cuneiforme;
4 - recessus piriformis;
5 - vallecula epiglottica;
6 - plica glossoepiglottica mediana;
7 - radix linguae;
8 - tonsilla palatina;
9 - folliculi linguales;
10 - sulcus terminalis;
11 - papillae fungiformes;
12 - corpus linguae;
13 - sulcus medialis linguae;
14 - papillae filiformes;
15 - papillae conicae;
16 - papillae foliatae;
17 - for. cecum linguae;
18 - plica aryepiglottica;
19 - plica vestibularis;
20 - plica vocalis;
21 - rima glottidis.
Слизова оболонка нижньої поверхні язика покрита багатошаровим неороговевающим епітелієм. На спинці мови слизова оболонка утворює вирости - сосочки, мають різну величину і форму.
форма сосочків язика
221. Форма сосочків мови. 1 - papilla fungiformis; 2 - papilla filiformes x215.
Ниткоподібні (papillae filiformes) та конусоподібні (papillae conicae) (рис. 221) сосочки становлять більшість усіх сосочків мови. Вони мають форму обрізання ниток та конічно загострені. Епітеліальна вистилка на їх верхівках іноді ороговевает і може відторгатися. У людини, особливо при деяких хворобах, процес ороговевания прискорений, а відторгнення сповільнено. У цих випадках язик вкритий сіруватим нальотом епітеліальних пластинок. У сполучної тканини на підставі сосочків залягають нервові рецептори загальної чутливості.
Грибоподібні сосочки (papillae fungiformes) мають форму гриба, рівномірно розкидані по спинці мови. Їх верхівка розширена, покрита багатошаровим неороговевающим епітелієм і кілька підноситься над іншими сосочками. Вони мають світло-червоний відтінок і добре видно на сірому тлі ниткоподібних і конічних сосочків. На підставі та В розширеній частині кожного грибоподібного сосочка розташовані смакові бруньки, де залягають смакові нервові закінчення.
Желобоватые сосочки (papillae vallatae), числом 7-12, утворюють кут, на верхівці якого знаходиться сліпе отвір (foramen cecum). Желобоватые сосочки розміщуються на межі тіла і кореня мови. Навколо кожного сосочка є глибока щілина, вистелена багатошаровим епітелієм, який містить смакові бруньки і гирла білкових залоз. Харчові речовини, розчинені у воді, затікають в щілину желобоватых сосочків і викликають подразнення смакових бруньок до тих пір, поки щілина не промиється секретом білкових залоз.
Листоподібні сосочки (papillae foliatae) краще видно на бічній поверхні язика в дитячому віці у вигляді 4-9 паралельних горизонту. Вони також містять смакові бруньки.
У літніх людей настає атрофія листоподібних сосочків і слизових залоз бічній поверхні язика. У підслизовому шарі мови замість них виникають жирові часточки.
Залози мови за характером виділяється секрету поділяються на три групи: білкові, змішані і слизові. Білкові залози - прості трубчасті залози з вузькими протоками, які відкриваються в щілину желобоватых сосочків. Змішані залози розташовуються в корені та по краях мови, мають альвеолярно-трубчасту будову. Секреторні відділи змішаних залоз залягають в м'язах мови. Протоки відкриваються під язиком у складці слизової оболонки. Слизові залози знаходяться в слизовій оболонці спинки мови.
М'язи язика. Власні м'язи мови утворені поперечнополосатыми м'язами, розташованими у трьох взаємно перпендикулярних площинах в товщі мови. Ці м'язи розділені septum linguae. У мові є м'язи, сполучені з нижньою щелепою (під'язикової кісткою).
Власні м'язи мови. Верхня і нижня поздовжні м'язи (mm. longitudinales superior et inferior) починаються з кореня мови, під'язикової кістки і залягають на різній глибині, досягаючи кінчика мови.
Функція. При скороченні обох м'язів мова коротшає, при скороченні тільки верхніх поздовжніх м'язів кінчик язика загортається в сторону спинки, а нижніх - у бік вуздечки мови.
Поперечна м'яз (m. transversus) орієнтована у фронтальній площині. В області кореня язика посилена за рахунок m. palatoglossus.
Функція. Мова стає вже і довшими, а також згортається у вигляді жолоба.
Вертикальна м'яз (m. verticalis) починається від нижньої поверхні язика і досягає спинки.
Функція. Скорочення м'яза викликає сплощення мови.
Всі м'язи іннервуються XII парою черепних нервів. Власні м'язи мови розташовуються в трьох взаємно перпендикулярних положеннях, що забезпечує руху мови в усіх напрямках.
М'язи мови, що починаються на скелеті: m. genioglossus, m. hyoglossus, m. styloglossus (рис. 222); їх прикріплення і функція описані в розділі про м'язах шиї.
м'язи язика і глотки222. М'язи язика і глотки на парасагиттальном розрізі (за Н. Д. Синельникову).

1 - raphe pterygomandibularis;
2 - m. buccinator;
3 - maxilla;
4 - lingua;
5 - m. genioglossus;
6 - mandibula;
7 - m. geniohyoideus;
8 - os hyoideum;
9 - m. thyrohyoideus;
10 - cartilago thyroidea;
11 - m. cricothyroideus;
12 - trachea;
13 - esophagus;
14 - m. constrictor pharygnis inferior;
15 - m. constrictor pharyngis medius;
16 - m. hyoglossus;
17 - m. constrictor pharynhis superior;
18 - lig. stylohyoideum;
19 - m. stylopharyngeus;
20 - m. styloglossus;
21 - m. levator veli palatini.

У новонародженого мова короткий, широкий і товстий, непропорційно велика по відношенню до ротової порожнини. При зімкнутих щелепах його краї та кінчик знаходяться між альвеолярними краями, торкаючись до слизовій оболонці щік і губ. У новонароджених і дітей перших років життя під мовою є більш виражена, ніж у дорослих, бахромчатої форми складка слизової оболонки. На кордоні тіла і кореня язика в напрямку сліпого отвору проходить глибока борозна. У слизовій оболонці спинки язика знаходиться більша кількість зачатків смакових нирок, але значно менше слизових залоз. У літніх сосочки мови значно атрофуються, слизова оболонка стоншується.

Немає коментарів:

Дописати коментар