неділю, березня 25, 2018

М'язи (ПРЕЗЕНТАЦІЯ)

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ


Пробне ЗНО з української мови (отримання результатів онлайн)

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ





ПРОБНЕ ЗНО



Для того щоб отримати результат з певного навчального предмета, необхідно виконати такі кроки:
  • за персональним номером і паролем увійти до сервісу визначення результатів;
  • натиснути кнопку «Заповнити бланк А» в особистому кабінеті;
  • заповнити бланк А, перенісши до електронної форми відповіді, надані в бланку відповідей під час проходження пробного ЗНО;
  • ознайомитися зі Схемою нарахування балів за виконання сертифікаційної роботи, розміщеною в інформаційному бюлетені, який учасники пробного ЗНО отримають у пункті проведення пробного ЗНО;
  • самостійно визначити орієнтовну кількість балів за виконання завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю;
  • зазначити встановлений бал за результатами власного оцінювання, натиснувши кнопку «Заповнити бланк Б».
Можливість заповнення бланків буде надано з 15:00 в день проведення пробного ЗНО з відповідного предмета.
Учасники пробного ЗНО зможуть вносити відповіді до сервісу впродовж трьох днів із дня проходження певного тестування: до 26 березня включно – з української мови і літератури, до 2 квітня включно – з решти предметів.

Ознайомитися з результатами пробного ЗНО та завантажити картку учасника з української мови і літератури можна буде 30 березня 2018 року, з інших навчальних предметів – 6 квітня. Результати проходження пробного тестування зможуть отримати лише ті особи, які внесуть свої відповіді до сервісу визначення результатів.

ЯЗИК

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ

Язик (lingua s. glossa) складається з поперечносмугастих м'язів, вкритих слизовою оболонкою. Значення мови величезна. У слизовій оболонці язика багато чутливих (смакових) нервових рецепторів, рецепторів загальної чутливості, що оцінюють фізичні властивості їжі (гаряча, холодна, жорстка, суха, волога), вегетативних нервових закінчень (симпатичні та парасимпатичні), іннервують гладкі м'язи стінки судин мови, і численних слизових залоз. При прийомі їжі подразнення смакових рецепторів і рецепторів загальної чутливості викликає ковтальний акт, скорочення м'язів шлунково-кишкового тракту і відділення соків. Мова як м'язовий орган активно бере участь у виконанні складних рухів при захваті, перемішуванні їжі та евакуації її в глотку. Разом з зубами і губами він бере участь у формуванні членораздельных звуків (мова).
Мова умовно поділяють на три частини: кінчик (apex) - вільна частина, тіло (corpus), корінь (radix) - між сліпим отвором і під'язикової кісткою. Його верхня поверхня - спинка (dorsum) на всьому протязі вільна (рис. 220).
мова і вхід у гортань220. Мова і вхід у гортань (вигляд зверху).

1 - incisura interarytenoidea;
2 - tuberculum corniculatum;
3 - tuberculum cuneiforme;
4 - recessus piriformis;
5 - vallecula epiglottica;
6 - plica glossoepiglottica mediana;
7 - radix linguae;
8 - tonsilla palatina;
9 - folliculi linguales;
10 - sulcus terminalis;
11 - papillae fungiformes;
12 - corpus linguae;
13 - sulcus medialis linguae;
14 - papillae filiformes;
15 - papillae conicae;
16 - papillae foliatae;
17 - for. cecum linguae;
18 - plica aryepiglottica;
19 - plica vestibularis;
20 - plica vocalis;
21 - rima glottidis.
Слизова оболонка нижньої поверхні язика покрита багатошаровим неороговевающим епітелієм. На спинці мови слизова оболонка утворює вирости - сосочки, мають різну величину і форму.
форма сосочків язика
221. Форма сосочків мови. 1 - papilla fungiformis; 2 - papilla filiformes x215.
Ниткоподібні (papillae filiformes) та конусоподібні (papillae conicae) (рис. 221) сосочки становлять більшість усіх сосочків мови. Вони мають форму обрізання ниток та конічно загострені. Епітеліальна вистилка на їх верхівках іноді ороговевает і може відторгатися. У людини, особливо при деяких хворобах, процес ороговевания прискорений, а відторгнення сповільнено. У цих випадках язик вкритий сіруватим нальотом епітеліальних пластинок. У сполучної тканини на підставі сосочків залягають нервові рецептори загальної чутливості.
Грибоподібні сосочки (papillae fungiformes) мають форму гриба, рівномірно розкидані по спинці мови. Їх верхівка розширена, покрита багатошаровим неороговевающим епітелієм і кілька підноситься над іншими сосочками. Вони мають світло-червоний відтінок і добре видно на сірому тлі ниткоподібних і конічних сосочків. На підставі та В розширеній частині кожного грибоподібного сосочка розташовані смакові бруньки, де залягають смакові нервові закінчення.
Желобоватые сосочки (papillae vallatae), числом 7-12, утворюють кут, на верхівці якого знаходиться сліпе отвір (foramen cecum). Желобоватые сосочки розміщуються на межі тіла і кореня мови. Навколо кожного сосочка є глибока щілина, вистелена багатошаровим епітелієм, який містить смакові бруньки і гирла білкових залоз. Харчові речовини, розчинені у воді, затікають в щілину желобоватых сосочків і викликають подразнення смакових бруньок до тих пір, поки щілина не промиється секретом білкових залоз.
Листоподібні сосочки (papillae foliatae) краще видно на бічній поверхні язика в дитячому віці у вигляді 4-9 паралельних горизонту. Вони також містять смакові бруньки.
У літніх людей настає атрофія листоподібних сосочків і слизових залоз бічній поверхні язика. У підслизовому шарі мови замість них виникають жирові часточки.
Залози мови за характером виділяється секрету поділяються на три групи: білкові, змішані і слизові. Білкові залози - прості трубчасті залози з вузькими протоками, які відкриваються в щілину желобоватых сосочків. Змішані залози розташовуються в корені та по краях мови, мають альвеолярно-трубчасту будову. Секреторні відділи змішаних залоз залягають в м'язах мови. Протоки відкриваються під язиком у складці слизової оболонки. Слизові залози знаходяться в слизовій оболонці спинки мови.
М'язи язика. Власні м'язи мови утворені поперечнополосатыми м'язами, розташованими у трьох взаємно перпендикулярних площинах в товщі мови. Ці м'язи розділені septum linguae. У мові є м'язи, сполучені з нижньою щелепою (під'язикової кісткою).
Власні м'язи мови. Верхня і нижня поздовжні м'язи (mm. longitudinales superior et inferior) починаються з кореня мови, під'язикової кістки і залягають на різній глибині, досягаючи кінчика мови.
Функція. При скороченні обох м'язів мова коротшає, при скороченні тільки верхніх поздовжніх м'язів кінчик язика загортається в сторону спинки, а нижніх - у бік вуздечки мови.
Поперечна м'яз (m. transversus) орієнтована у фронтальній площині. В області кореня язика посилена за рахунок m. palatoglossus.
Функція. Мова стає вже і довшими, а також згортається у вигляді жолоба.
Вертикальна м'яз (m. verticalis) починається від нижньої поверхні язика і досягає спинки.
Функція. Скорочення м'яза викликає сплощення мови.
Всі м'язи іннервуються XII парою черепних нервів. Власні м'язи мови розташовуються в трьох взаємно перпендикулярних положеннях, що забезпечує руху мови в усіх напрямках.
М'язи мови, що починаються на скелеті: m. genioglossus, m. hyoglossus, m. styloglossus (рис. 222); їх прикріплення і функція описані в розділі про м'язах шиї.
м'язи язика і глотки222. М'язи язика і глотки на парасагиттальном розрізі (за Н. Д. Синельникову).

1 - raphe pterygomandibularis;
2 - m. buccinator;
3 - maxilla;
4 - lingua;
5 - m. genioglossus;
6 - mandibula;
7 - m. geniohyoideus;
8 - os hyoideum;
9 - m. thyrohyoideus;
10 - cartilago thyroidea;
11 - m. cricothyroideus;
12 - trachea;
13 - esophagus;
14 - m. constrictor pharygnis inferior;
15 - m. constrictor pharyngis medius;
16 - m. hyoglossus;
17 - m. constrictor pharynhis superior;
18 - lig. stylohyoideum;
19 - m. stylopharyngeus;
20 - m. styloglossus;
21 - m. levator veli palatini.

У новонародженого мова короткий, широкий і товстий, непропорційно велика по відношенню до ротової порожнини. При зімкнутих щелепах його краї та кінчик знаходяться між альвеолярними краями, торкаючись до слизовій оболонці щік і губ. У новонароджених і дітей перших років життя під мовою є більш виражена, ніж у дорослих, бахромчатої форми складка слизової оболонки. На кордоні тіла і кореня язика в напрямку сліпого отвору проходить глибока борозна. У слизовій оболонці спинки язика знаходиться більша кількість зачатків смакових нирок, але значно менше слизових залоз. У літніх сосочки мови значно атрофуються, слизова оболонка стоншується.

Популяція рослин (види)

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ

Популяція рослин (види)



У популяціях багаторічних рослин всі особини характеризуються набором біоморфних ознак, які визначають їх вікову диференціацію. Для популяційних досліджень набагато більше значення має визначення вікових станів (біологічний вік), ніж абсолютного віку (календарний вік). На підставі комплексу якісних ознак в онтогенезі рослин виділяють 4 періоди і максимум 11 вікових станів:
І) латентний (насіння) – характеризується тривалим зберіганням, становить найдинамічніший резерв популяції;
ІІ) прегенеративний (проростки, ювенільні, іматурні, віргінільні) – розвиток рослин до появи генеративних пагонів;
ІІІ) генеративний (молоді, середні, старі) – утворення генеративних пагонів;
IV) сенільний (субсенільні, сенільні, відмираючі) – спрощення життєвих форм і відмирання.
Процеси новоутворення і накопичення енергії переважають до середнього генеративного стану, а після – процеси відмирання і втрати енергії.
Вікова структура є однією з найважливіших ознак популяції . Віковий спектр відображає життєвий стан виду в ценозі, а також такі важливі процеси, як інтенсивність відтворення, рівень смертності, швидкість зміни поколінь. Від цієї сторони структурної організації залежить здатність популяційної системи до самопідтримання та ступінь її стійкості до впливу негативних факторів середовища в т. ч. й антропогенного пресу. Також він характеризує етап розвитку популяції (віковість), а отже, й перспективи розвитку в майбутньому.

[ред.]Типи популяцій

Існує три основні типи популяцій залежно від етапу:
  • інвазійний - популяція ще нездатна до самопідтримання, залежить від занесення насіння ззовні, складається переважно з прегенеративних особин,
  • нормальний – відбувається самопідтримання, в основному переважають генеративні рослини,
  • регресивний – втрата здатності самопідтримання, переважають постгенеративні.
Серед нормальних є повночлені і неповночлені, якщо відсутні якісь вікові групи, найчастіше через перерви «інспармації», вимирання певних вікових груп, чи фактори внутрішнього порядку, які контролюють розвиток самої популяції. При переважанні у віковому спектрі нормальної популяції особин певної вікової групи виділяють молоді, зрілі, старіючі та старі.


Базові вікові спектри

При досить повній уяві про біологію і еколого-фітоценотичну приуроченість виду виділяють базові вікові спектри (модальні характеристики нормальних популяцій які знаходяться в рівноважному стані ). Існує чотири основні типи, які вирізняють за положенням абсолютного максимума в спектрах вікових станів:
І тип – повне переважання молодих особин;
ІІ – генеративних;
ІІІ - старих генеративних або сенильних;
IV- визначається двома піками на старій і молодій частинах популяції (бімодальний).

Теорія Е. Дарвіна

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ


Теорія еволюції — наукова теорія, що пояснює механізми зміни форм живих організмів, їхніх спільнот та причини утворення біорізноманіття на Землі у процесі еволюції. Перші цілісні теорії еволюції були запропоновані на початку ХІХ сторіччя Еразмом Дарвіном та Жаном Батистом Ламарком. Великий вплив на формування еволюційної біології як самостійної галузі науки зробила теорія еволюції Чарлза Дарвіна. У подальшому відбувалася конкуренція декількох еволюційних теорій (неоламаркізмсальтаціонізмортогенезфіналізм тощо), до тих пір, поки у 1930-х — 40-х роках сформувалась синтетична теорія еволюції (СТЕ), яка включала селекціонізм і популяційну генетику. У 1950-ті — 60-ті роки більшість біологів прийняли синтетичну теорію, хоча і надалі розвивалися альтернативні теорії еволюції і лунала критика в бік СТЕ. Значна кількість біологів на початку ХХІ століття каже про потрібність наступного синтезу знань про еволюцію у вигляді нової теорії.[1][2]
Іноді під терміном «теорія еволюції» розуміють всю еволюційну біологію. Неспеціалісти часто плутають явище еволюції і теорію еволюції. Якщо наявність самого явища еволюції не викликає сумніву у наукового співтовариства, то механізми еволюції, що постулюються окремими теоріями, є предметом дискусії.

Наукові теорії еволюції є предметом критики з боку антиеволюціоністів, які пропонують власні концепції. Ці ідеї сприймаються науковим співтовариством як ненаукові.

Теорія Е. Дарвіна

Еразм Дарвін, дід Чарлза був лікарем, поетом і філософом. Його віршовані поеми дозволили багатьом сучасникам не розглядати його роботи всерйоз. Свої еволюційні погляди Е. Дарвін виклав у трактаті «Зоономія» (1794-96), а потім розвинув у поемі «Храм природи» (1803).
Основним фактором еволюції Е. Дарвін назвав прагнення до розвитку, що притаманне живим організмам при переборенні несприятливих умов. Результатом цього прагнення є зміни органів, що успадковуються. Е. Дарвін визнавав наявність конкуренції між близькими формами. Внутрішні прагнення організму не є усвідомленими, але механістичними властивостями: «Особливості форм тварин, що відрізняють їх одну від іншої, … утворюються поступово з подібних живих волокон і видозмінюються при відтворенні».
Живе за Е. Дарвіном відрізняється від неживого «життєвим духом».

понеділок, березня 05, 2018

Тема: Земноводні. Загальна характеристика класу. Спосіб життя і будова тіла. Лабораторна робота «Порівняння скелетів земноводних та риб».

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ




Урок 
Тема: Земноводні. Загальна характеристика класу. Спосіб життя і будова тіла. Лабораторна робота «Порівняння скелетів земноводних та риб».
Мета: ознайомитись з особливостями зовнішньої будови та способом життя земноводних; вивчити будову та покриви тіла, опорно – рухову систему; визначити риси ускладнення земноводних порівняно з рибами; розвивати вміння самостійно працювати з текстом та малюнками підручника; прищеплювати любов до живої природи, формувати науковий підхід до її пізнання.
Обладнання та матеріали: таблиці, малюнки, фотографії, які ілюструють зовнішню будову та скелет.
Терміни та поняття: Земноводні, заціпеніння, повіки, мигальна перетинка, барабанна перетинка, резонатори, ноги, стегно, гомілка, лапка, плавальна перетинка, плече, передпліччя, кисть, крижовий відділ, хвостова кістка, пояси кінцівок, плечовий пояс, груднина, ключиця, вороняча кістка, лопатка, тазовий пояс, тазові кістки.
Хід уроку.
                Розум полягає не тільки у знанні, але й у вмінні застосовувати знання.
Аристотель
(Виконання експрес – тестів).
1. До хрящових риб належать:
а) манта; б) осетер; в) лящ; г) горбуша; д) катран.
2. Людиною штучно розводяться:
а) короп; б) латимерія; в) тріска; г) оселедець; д) щука.
3. Плавального міхура не мають:
а) карась; б) горбуша; в) акула; г) скат; д) лосось.
4. Яке серце у риб:
а) трубчасте; б) двокамерне; в) трикамерне; г) відсутнє.
5. Прохідними рибами є:
а) річковий окунь; б) атлантичний осетер;
в) короп; г) горбуша; д) скат-хвостокіл.
 2.Мотивація  навчальної  діяльності  учнів.
*Сьогодні ми розглянемо тварин, які в дорослому стані живуть на суші та дихають легенями, а їх личинки у воді та мають зябра;
*Деякі є настільки ядовиті, що можуть вбити людину (наприклад, дереволаз );
*Вважаються делікатесами та подаються як «коронна страва» в ресторанах;
*Виводять «серенади», які чути на великих відстанях;
*Здатні турбуватися про потомство.
Це, звісно,  Земноводні          ( Амфібії).
3. Сприйняття та засвоєння нового  матеріалу. 
Відгадування загадки
А це що за поплигуша, що живе в воді й на суші,
Кожна скривлена нога,
І не ходить, а плига,
Ще й слизька, вирячкувата та до того ще й горбата,
Рот широкий, аж до вух, ловить комарів та мух ?                  (Жаба)

МАЙСТЕР- КЛАС "Вплив алкоголю на організм людини" (з досвіду роботи)

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ


















БУДОВА ТРУБЧАСТОЇ КІСТКИ

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ







З чого складається кожна трубчаста кістка:
  • Діафіз. Це тіло кістки, за рахунок зростання якого вона подовжується і збільшується. Складається з так званого компактного речовини – пластинок, що перебувають ще глибше в кістки. Утворюють з себе остеоны – циліндричні тіла, усередині яких проходять судини.
  • Епіфіз. Кінцеві елементи кістки, що знаходяться на двох її кінцях і беруть участь в утворенні суглобів.
  • гіаліновий Хрящ. Це покриття епіфізів кістки.
  • Метафиз. Середня частина кожної трубчастої кістки. В період дитинства людини. а також його підліткового віку саме в цій частині знаходяться пластини, з яких утворюється епіфіз.
  • Окістя. Вона покриває кістку, утворюючи тим самим зовнішній шар. Саме через окістя по спеціальним каналам проходять капіляри (дрібні судини), а також нерви. Вони повинні забезпечувати харчування і зв’язок з глибинними шарами.Окістя є пластиною, яка складається з сполучної тканини, що утворюється завдяки фіброзних волокон. Вони розташовані зовні, а всередині знаходяться остеобласти – більш пухка тканина.
  • Губчата речовина. Розташоване наступним шаром після компактного. Свою назву губчата речовина отримала з-за своєї пористої структури, нагадує губку. Містить трабекули – кісткові перекладини. Вони також складаються з платівок.
  • кістковий Мозок. Це дуже важлива частина організму. Саме в кістковому мозку, що знаходиться в середині кісток, відбувається кровотворення. Він складається з жовтої і червоної частини, причому жовта складається з жирових клітин, а червона – з ретикулярної тканини.
  • Остеобласти та остеокласти. Руйнують і творять тканина, що знаходяться в червоному кістковому мозку.
Окістя або периост становить верхню частину кожної трубчастої кістки. Внутрішній її шар називають ще клітинним, а зовнішній – волокнистим, освіченим, здебільшого, сполучної тканиною. Глибинна її частина існує завдяки камбіальних клітинках, преостеобластам і остеобластам.
Але на цьому опис будови окістя не закінчується. Камбіальні клітини – це тіла веретеновидной форми, що містять у собі всі елементи будови клітини. Єдина відмінність – кількість цитоплазми. Це внутрішньоклітинний речовина знаходиться в камбіальних клітинах в невеликій кількості.
Преостеобласты – це овальні клітини, які потрібні для синтезу мукополісахаридів. Остеобласти також синтезують свою речовину. Вони виробляють білок колаген.
Діафіз – основний складовий елемент кістки – складається з кісткових пластинок. Їх товщина коливається від чотирьох до п’ятнадцяти мікрометрів. Розташування у певному порядку цих тонких микропластинок прийнято називати гаверсовыми системами або остеонами.
Крім цього, діафіз ділиться на три частини:
  • Перший, зовнішній шар пластіночек загального призначення, званих ще генеральними.
  • Остеоны або остеонная частина, середня.
  • Внутрішній шар пластинок загального призначення.
Особливість генеральних пластин в тому, що вони покривають кістка не в кругову. Тим самим вони залишають місце для наступної накладаються з середини пластини. Краще розвинені ці складові частини ближче до центру кістки, там, де вони безпосередньо стикаються з мозкової кісткової порожнини.
Канали, які суцільно і поруч розташовані у зовнішніх пластинах, називаються фолькмановы канали. Саме за ним з окістя в кістку проходять нерви і судини. Крім них проникають всередину під різним кутом нахилу колагенові волокна.
З-за своєї високої проникаючої здатності їх називають прободающими, а також шарпеевыми. Вони можуть навіть розгалужуватися, але тільки в самому зовнішньому шарі генеральних пластин. У остеоны – наступний шар – вони не проникають.
Вони схожі на циліндри по формі. Остеоны є певним зборами пластин, причому по певному малюнку. Їх відокремлюють один від одного спайные лінії. Це міцні цементирующие розчини зборів пластин.
Остеоны розташовуються уздовж певної осі, утворюючи свій шар. А сама внутрішня оболонка – третя – називається эндост. Його товщина – 2 мкм. Після неї більше немає шарів, – починається кістковий мозок.
Кость налічує кілька шарів різної спеціальної тканини або шарів. Вони відрізняються один від одного, але виконують важливі функції.
Які процеси можуть протікати в кістках
Будова трубчастої кістки людини невід’ємно пов’язане з розглядом процесу її старіння. З часом у міру «дорослішання» кістки (трубчастої) ймовірними стають наступні процеси. Популяція (кількість) остеобластів зменшується. Компактний шар стоншується, а губчата речовина видозмінюється, перебудовується.
Будова трубчастої кістки, особливості та складові частини
Зростання трубчастих кісток – це один з основних процесів, які можуть протікати в них. Він починається ще до моменту народження і закінчуючи за словами вчених і лікарів в двадцять років або трохи пізніше.

Зміни в її розмірі відбуваються як в ширину, так і в довжину. Як у багатьох інших процесах, що протікають в організмі. В кістках відбувається подвійне різноспрямований дію.

суботу, березня 03, 2018

Язик. Будова і функції язика.

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ









Язик. Будова і функції язика.


Язик – м’язовий орган, який бере участь у механічній обробці і ковтанні їжі, її смаковому сприйнятті і в артикуляції. Основу язика становить поперечнополосата м’язова тканина, волокна якої розташовуються в трьох взаємно перпендикулярних площинах. Подібне розташування м’язових волокон і прикріплення язика тільки в області його кореня створюють умови для його вільних рухів, що важливо для членороздільної мови (артикуляції).
Наприклад, вроджена коротка вуздечкаязика ускладнює формування мовних навичок у дитини.
Язик покритий слизовою оболонкою. На верхній і бічний поверхнях язика вона зрощена з м’язами, на нижній – переходить в підслизову основу. Слизова оболонка складається з багатошарового плоского частково зроговілого епітелію і власної пластинки, представленої пухкої сполучною тканиною. На дорсальній поверхніязика слизова оболонка утворює сосочки: ниткоподібні, грибоподібні і желобоватие.

Бакте́рії

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ









Бакте́рії (Bacteria, від дав.-гр. βακτήριον — паличка) — одна з основних груп живих організмів. До кінця 1970-х років термін «бактерії» був синонімом прокаріотів, але в 1977 році на підставі даних молекулярної систематики прокаріоти були розділені на царства Архебактерій (Archeobacteria) і Еубактерій (Eubacteria)[2]. Згодом, щоб підкреслити відмінності між ними, вони були перекласифіковані на домени Архей і Бактерій відповідно. Наука, що вивчає бактерій — бактеріологія, є підрозділом мікробіології.
Бактерії — мікроскопічні, переважно одноклітинні, організми, для яких характерна наявність клітинної стінкицитоплазми, різних включень, відсутність ядрамітохондрійпластид та інших органел. Вони зазвичай мають клітинні стінки, як рослинні та грибні клітини, але бактеріальні клітинні стінки зазвичай зіткані з пептидогліканів. Більшість з них дуже малі, зазвичай тільки 0,5—5,0 мкм у своєму найбільшому розмірі, хоча гігантські бактерії, такі, як Thiomargarita namibiensis та Epulopiscium fishelsoni, можуть виростати до 0,5 мм у розмірі та бути видимими неозброєним оком[3]. Деякі бактерії (наприклад, мікоплазми) настільки дрібні, що можуть проходити крізь бактеріальні фільтри.

Розробка уроку біології у 8 класі з використанням інтерактивних форм та методів з теми: «Слухова сенсорна система. Вухо. Захист слуху »

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ



Розробка уроку біології у 8 класі  з використанням інтерактивних форм та методів з теми: «Слухова сенсорна система. Вухо. Захист слуху »

Мета уроку: Сформувати в учнів знання про особливості будови і функції слухової сенсорної системи. Розвивати вміння встановлювати взаємозв’язки між будовою та функціями окремих складових слухової сенсорної системи. Виховувати дбайливе ставлення до зору.
Тип уроку: засвоєння нових знань
Хід уроку.
I.Організаційний момент. Постановка мети та мотивація навчальної діяльності.
Прийом «Здивуй»
Найменший звук, який ви може почути становить 0 децибел. Рівень гучності реактивного двигуна складає 120 децибел, а пострілу з рушниці 140 децибел. Якщо протягом 8-ми годин на вас впливає 90 децибел і більше, це може пошкодити ваш слух. Все, що перевищує 140 децибел, викликає його негайне пошкодження.
Слон може чути інфразвук частотою від 1 Гц (мінімум для людини – 20 Гц). Слони використовують низькочастотні звуки для спілкування з одноплемінниками. Втім, слони здатні чути не тільки вухами, а й ногами. Так, вони можуть відчувати переміщення іншого стада слонів, що знаходиться за кілька десятків кілометрів, а також чути і обходити далекі зони бойових дій.

Будова вуха

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ







Вухо людини та інших ссавців складається з трьох частин: зовнішнєсереднє та внутрішнє вухо. Зовнішнє і середнє вухо побудовані відносно просто, їхня функція полягає у проведенні і підсиленні звукових коливань. Внутрішнє вухо найскладніше за будовою, крім сприйняття звуків також забезпечує рівновагу і відчуття положення тіла в просторі[1].

Зовнішнє вухо

Основна стаття: Зовнішнє вухо
Зовнішнє вухо складається із вушної мушлі (лат. auricula) та зовнішнього слухового проходу. Вушна мушля (саме цю частину органа слуху більшість людей називають вухом) оточує зовнішній слуховий прохід. Вона складається із еластичного хряща, покритого шкірою. Деякі частини вушної мушлі, зокрема мочка, позбавлені хрящової тканини. Функція вушної мушлі полягає у тому, що вона спрямовує звук у зовнішній слуховий прохід [2].

Дарвінів горбик

Зліва:Дарвінів горбик у людини, справа: загострений кінець вуха у макаки
У деяких людей (близько 10%) на верхній частині завитки вушної мушлі наявний невеликий виступ, який називають Дарвінів горбик (лат. tuberculum auriculae). Він вважається рудиментом загостреної верхівки вуха у деяких приматів та інших ссавців. Свою назву Дарвінів горбик отримав за те, що у своїй праці «Походження людини і статевий добір» Дарвін згадує його як приклад рудиментарного органа [3].

Зовнішній слуховий прохід

Зовнішній слуховий прохід – це коротка зігнута трубка (2,5 см довжиною і 0,6 см у діаметрі), що веде до барабанної перетинки. Поблизу вушної мушлі зовнішній слуховий прохід підтримується еластичним хрящем, решта його проходить у скроневій кістці. Весь канал вистелений шкірою із коротким волоссям, потрібним для того, щоб затримувати різні сторонні об'єкти, наприклад пил і дрібних комах. Також у шкірі зовнішнього слухового проходу наявні сальні залози і модифіковані апокринні потові залози, які ще називають церумінозними, вони виділяють жовто-коричневу воскоподібну вушну сірку. Сірка досить липка, тому вона, як і волосся, може перешкоджати просуванню сторонніх об'єків по зовнішньому слуховому проходу, крім того вона є репелентом для комах і пригнічує ріст мікроорганізмів[2]. Сірка складається із насичених та ненасичених довголанцюгових жирних кислотспиртівсквалену (приблизно 12-20% складу сірки), та холестеролу (6-9%). Разом із сіркою із зовнішнього вуха виводяться частинки рогового шару шкіри, який постійно злущується, тому вона може містити багато білків кератинів[4].
У деяких людей вуха очищуються від сірки природнім шляхом: вона засихає і випадає із зовнішнього слухового проходу, цьому сприяють рухи щелепи, наприклад при жуванні або розмові. В інших людей сірка може накопичуватись, ущільнюватись і перешкоджати слуху.

Барабанна перетинка

На межі між зовнішнім та середнім вухом розташована барабанна перетинка (лат. membrana tympani). Це тонка прозора мембрана з волокнистої сполучної тканини, із зовнішнього боку вкрита шкірою, а із внутрішнього — слизовою оболонкою. По периферії перетинки волокна сполучної тканини розташовані переважно по колу, а в центрі - радіально. Барабанна перетинка має форму сплощеного конуса, верхівка якого спрямована у порожнину середнього вуха. Вона прикріплена волокнисто-хрящовим кільцем до барабанної борозни. Барабанна перетинка коливається під впливом звукових хвиль, і передає ці коливання на слухові кісточки внутіршнього вуха[2].

Середнє вухо

Основна стаття: Середнє вухо
Будова середнього вуха
Середнє вухо (барабанна порожнина) – це невелика заповнена повітрям і вистелена слизовою оболонкою порожнина у скроневій кістці. З одного боку вона обмежена барабанною перетинкою, а з іншого – кістковою стінкою із двома отворами: овальним та круглим вікном внутрішнього вуха. Верхня частина середнього вуха аркоподібно підіймається вгору і утворює надбарабанний закуток. На медіальній стінці середнього вуха розміщена соскоподібна печера, що дозволяє йому контактувати із соскоподібними комірками скроневої кістки[5].
Нижня частина барабанної порожнини містить отвір слухової (фаринготимпанальної або євстахієвої) труби, що направалена вниз і сполучає порожнину середнього вуха із носоглоткою. Більшість часу слухова труба сплощена і закрита, відкривається вона тільки під час зівання або ковтання для того щоб зрівняти тиск у середньому вусі із тиском у зовнішньому середовищі. Це важливо для того, щоб барабанна перетинка могла нормально коливатись. Якщо існує різниця тисків зовні та всередні барабанної порожнини, це супроводжується відчуттям «закладених вух», яке виникає при різкій зміні висоти, наприклад під час злітання чи приземлення літака.
У порожнині середнього вуха розташовані слухові кісточки:
Руків'я молоточка приєднане до барабанної перетинки, а основа стремінця до овального вікна внутрішнього вуха. Слухові кісточки підтримуються зв'язками, що відходять від стінок барабанної порожнини, між собою вони сполучені синовіальними суглобами. Основна роль слухових кісточок полягає у передачі коливань барабанної перетинки на перетинку овального вікна. Оскільки барабанна перетинка має у 22 рази більшу площу ніж перетинка овального вікна, при цьому відбувається значне підсилення коливань.
Також у барабанній порожнині розміщені два маленькі скелетні м'язи:
Якщо вухо подразнююється дуже голосним звуком, ці м'язи рефлекторно скорочуються і зменшуюють коливання овального вікна внутрішнього вуха, таким чином запобігаючи ушкодженню слухових рецепторів[2].

Внутрішнє вухо

Основна стаття: Внутрішнє вухо
Схема будови внутрішнього вуха: 1 — перилімфа; 2 — ендолімфа; 3 — півколові канали; 4 — задній; 5 — латеральний; 6 — передній; 7 — ампула; 8 — присінок; 9 — мішечки; 10 — маточка; 11 — овальний мішечок; 12 — плями; 13 — ендолімфатична протока; 14 — овальне вікно; 15 — кругле вікно; 16 — водопровід завитки; 17 — завитка; 18 — барабанні сходи; 19 — присінкові сходи; 20 — завиткова протока; 21 — Кортіїв орган
Внутрішнє вухо через свою складну форму також називається лабіринт. Воно лежить глибоко у скроневійкістці позаду очних впадин. Внутрішнє вухо складається із двох основних частин:
  • Кістковий лабіринт – це система звивистих каналів у скроневій кістці, він заповнений перилімфою – рідиною, аналогічною за складом до спинномозкової рідини, вони можуть перетікати одна в одну через водопровід завитки;
  • Перетинчастий лабіринт – це серія мебранних мішечків та проток, що містяться всередині кісткового лабіринту. Він заповнений ендолімфою, що за хімічним складом близька до вунтрішньо клітинної рідини багатої на іони K+. В утворенні ендолімфи бере участь ендолімфітичний мішок, що сполучений із рештою перетинчастого лабіринту ендолімфатичою протокою[2][5].
До складу внутрішнього вуха входять три основні відділи: присінок (переддвер'я), півколові канали та завитка.

Присінок

Присінок або переддвер'я (лат. vestibulum) — це центральна яйцеподібна порожнина кісткового лабіринту. Він лежить позаду завитки, і попереду від півколових каналів. У перилімфі присінка розташовані два з'єднані протокою мішечки перетинчастого лабіринту:
  • овальний або просто мішечок (лат. sacculus), сполучений із завиткою;
  • круглий або маточка (лат. utriculus) сполучена із півколовими каналами.
У мішечку та маточці розташовані рецепторні органи рівноваги, що називаються плямами (лат. maculus), вони подразнюються у відповідь на зміну положення голови[2].

Півколові канали

Півколові канали розміщені позаду присінка, кожен канал становить близько двох третин кола. У людини наявні три півколові канали розташовані у взаємноперпендикулярних полощинах: передній, задній і латеральний. Передній і задній розташовані вертикально під прямим кутом одне до одного, а латеральний – горизонтально. Кожен канал має на одному із кінців розширення, що називається ампула, в ампулах знаходяться ампульні гребінці, які забезпечують відчуття кутового прискорення, їх рецептори подразнюються при обертанні голови[2].

Завитка

Поперечний переріз через завитку
Завитка (лат. cochlea) — конічна закручена комірка у кістці, розміром приблизно із половинку горошини. Завитка робить приблизно 2,75 оберта, в ній розташована завиткова протока, де міститься спіральний або Кортіїв орган— рецепторний орган слуху. Завиткова протока разом із спіральною кістковою пластинкою поділяють порожнину кісткової завитки на три відсіки або сходи:
  • Присінкові сходи (лат. scala vestibuli), розміщені над завитковою протокою, сполучені із присінком і впираються в овальне вікно;
  • Середні сходи – це сама завиткова протока;
  • Барабанні сходи (лат. scala tympani) розташовані під завитковою протокою і закінчуються круглим вікном.
Завиткова протока як частина перетинчастого лабіринту заповнена ендолімфою. Присінкові і барабанні сходи, як частина кісткового лабіринту – перилімфою, на верхівці завитки вони сполучені між собою через отвір – гелікотрему.
Верхню стінку завиткової протоки утворює присінкова перетинка або мембрана (мембрана Рейснера), що відмежовує її від присінкових сходів. Зовнішній край присінкової мембрани складається із особливо багатої на кровоносні судини слизової оболонки, що називається судинна смужка (лат. stria vascularis), вона бере участь в утворенні ендолімфи. Нижня стінка завиткової протоки утворена спіральною кістковою пластинкою та гнучкою волокнистою базилярною або основною мембраною, на якій розміщений Кортіїв орган. Базилярна мембрана відіграє дуже важливу роль у сприйнятті звуків, вона вузька і товста поблизу овального вікна і стає ширшою і тоншою до верхівки завитки[2].
Будова Кортієвого (спірального) органа
Будова Кортієвого (спріального) органа

Кортіїв орган розташований на поверхні базилярної мембрани, він складається із підтримуючих клітин та слухових рецепторів – волоскових клітин завитки, зверху ці клітини вкриті покривною мембраною. Волоскові клітини розташовються чотирма рядами: один ряд внутрішніх волоскових клітин і три ряди зовнішніх. До основи волоскових клітин підходять чутливі нервові закінчення завиткового нерва (гілки присінково-завтикового або 8-ої пари черепномозкових нервів). На верхівці волоскові клітини мають велику кількість довгих мікроворсинок (стереоцілії) та одну війку (кінетоціль). Всередині мікроворсинки укріплені актиновими філаментами, поблизу верхівок вони сполучені між осбою спеціальними білковими місточками. Стереоцілії та кінотоцілії виступають у ендолімфу, багату на іони калію, найдовші із них впираються у покривну мембрану[2