12.03.20

Будова вуха (для учнів 8-х класів під час карантину)

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ
Все про слух

Cлухова система - дуже складний і тонкий механізм, який працює безперервно вдень і вночі, навіть коли людина спить. Її завдання - перетворити звуковий сигнал у потік електричних імпульсів, які інтерпретуються мозком і в результаті сприймаються як звук.
Вухо - орган слуху і рівноваги, в його функції входить сприйняття звукових хвиль і рухів голови. Анатомічно вухо ділиться на три частини: зовнішнє, середнє і внутрішнє вухо.
Зовнішнє вухо концентрує звукові хвилБудова вухаі, направляє їх у зовнішній слуховий отвір і проводить їх до внутрішніх структур.
У слуховому каналі виробляється вушна сірка - воскоподібний секрет сальних і сірчаних залоз. Вушна сірка служить для захисту шкіри слухового каналу від бактеріальної інфекції і для запобігання потрапляння різних комах за рахунок специфічного запаху.
Звукові коливання викликають рух барабанної перетинки (-це мембрана, яка вібрує під дією звуку) і трьох крихітних пов'язаних з нею кісток (середнє вухо).
Три мініатюрні кісточки (найменші кістки в людському тілі) в середньому вусі передають рух від барабанної перетинки до овального вікна. Відповідно до форми, кісточки називаються молоточокковаделко і стремено. Молоточок своєю рукояткою прикріплений до центру барабанної перетинки за допомогою зв'язок, а його голівка сполучається з коваделком, яке, в свою чергу, прикріплене до стремена. Молоточок міцно фіксований зв'язками і перебуває в постійному контакті з барабанною перетинкою. Коваделко з одного боку з'єднане з молоточком, а з іншого - зі стременем, забезпечуючи тим самим передачу рухів від молоточка до стремена. Крихітні м'язи сприяють передачі звуку, регулюючи рух цих кісточок.
Оптимальною умовою для коливань барабанної перетинки є однаковий тиск повітря з обох її сторін. Це забезпечується завдяки тому, що барабанна порожнина з'єднується із зовнішнім середовищем через носоглотку і слухову трубу, яка відкривається в нижній передній кут порожнини. При ковтанні і позіхані повітря проникає в трубу, а звідти в барабанну порожнину, що дозволяє підтримувати в ній тиск, рівний атмосферному.
Євстахієва (або слухова) труба з'єднує середнє вухо з носоглоткою. При зміні тиску навколишнього повітря тиск по обидві сторони барабанної перетинки вирівнюється через слухову трубу.
Вестибулярна система. Вестибулярна система в нашому вусі - це частина системи підтримки рівноваги тіла. Сенсорні комірки надають інформацію про положення та рух нашої голови.
Енергія звукових коливань посилюється в середньому вусі і передається у внутрішнє вухо:
В щільній кістці внутрішнього вуха знаходяться два надзвичайно чутливих формування: равлик, власне орган слуху, і вставлений в неї перетинчастий лабіринт - одне з джерел нервових сигналів в центральній нервовій системі, завдяки яким підтримується рівновага тіла.
У равлику знаходяться тисячі крихітних схожих на волосся комірок, які з'єднані з волокнами слухового нервa. Під дією звукових хвиль комірки равлика виробляють електрохімічні сигнали, які прямують через акустичний нерв до головного мозку. Мозок приймає нервові імпульси і формує звуковий образ.
Назва равлика визначається її спірально звивистою формою. Це кістковий канал, який утворює два з половиною витка спіралі і заповнений рідиною. Анатомія равлика вуха дуже складна, деякі ee функції досі недосліджені.
Kортіїв орган складається з ряду чутливих, забезпечених волосками клітин, які покривають базилярну мембрану. Звукові хвилі уловлюються волосовими клітинами і перетворюються в електричні імпульси. Далі ці електричні імпульси передаються по слуховому нерву в головний мозок. Слуховий нерв складається з тисяч найтонших нервових волокон. Кожне волокно починається від певної ділянки равлика й передає певну звукову частоту. Низькочастотні звуки, передаються по волокнам, що виходять з верхівки равлика, а високочастотні - по волокнам, пов'язаним з її основою. Таким чином, функцією внутрішнього вуха є перетворення механічних коливань в електричні, так як мозок може сприймати тільки електричні сигнали.

Немає коментарів:

Дописати коментар