неділю, листопада 27, 2016

Олімпіадні завдання для 10 кл

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ

Олімпіадні завдання для 10  кл.                                                                                   Тестові завдання групи А  (одна правильна відповідь).
            Уважно прочитайте наступні запитання. Подумайте, який з запропонованих варіантів відповідей є правильним.   (Кожна відповідь оцінюється -1 бал)
                                                                Бажаємо успіху!
1. Яка рослина розмножується коренями?   а) конвалії;  б) півники;  в) хрін;  г) малина;  д) фіалки.
2. Що називають рубчиком?  а) місце відриву насінини від ніжки насінного зачатка;  б) місце відриву листка від стебла;  в) загострений край насінини;  г) отвір у шкірочці насінини;  д) місце відриву насінини від стінки зав'язі.
3. Завдяки діяльності камбію ... (знайдіть правильне продовження):  а) формується запасаюча основна тканина серцевини;  б) потовщується листкова пластинка;  в) утворюється система покривних тканин стебла і кореня;  г) утворюються нові шари деревини і лубу в корені й стеблі;     д) формуються верхівкові твірні тканини бічних пагонів.
4. Який плід характерний для кінського каштана?  а) коробочка;  б) горішок;  в) горіх;  г) кістянка; д) cім'янка.
5.  У насінині бобової рослини найбільшу вагу має:  а) ендосперм;  б) зародок;  в) сім’ядолі;           г) насінна шкірка; д) мікропіле. 

6. Після видалення кореневого чохлика у проростка кукурудзи через п’ять днів формується новий кореневий чохлик. У космічному кораблі, що перебуває у відкритому космосі, кореневий чохлик не регенерує. Яка причина цього?  а) формування кореневого чохлика пов’язане із вмістом вуглекислого газу в атмосфері;  б) формування кореневого чохлика пов’язане з фотоперіодизмом;  в) формування кореневого чохлика пов’язане із земним тяжінням;                      г) формування кореневого чохлика пов’язане з різницею температур;  д) формування кореневого чохлика пов’язано із наявністю грунту.
7. Хроматофори... (знайдіть правильне продовження):  а) це – органели з фотосинтезуючими пігментами;  б) є в найпростіших, що мають змішаний тип живлення;  в) є в найпростіших, що мають автотрофний тип живлення ;  г) є у форм, що на світлі здатні до фотосинтезу;  д) це – органели, які нехарактерні для найпростіших. 
8. У вивчення паразитів людини і тварин великий внесок зробив:  а) К.І.Скрябін;  б)В.Г.Нікольський;   в) І.І.Мечніков;  г) В.О.Догель;   д) І.М.Сєченов. 
9. Які з перелічених тварин занесені до Червоної книги України?  а) білий журавель, гадюка звичайна, кобра, джейран;  б) ефа піщана, малий лебідь, лисиця чорнобура;  в) білий лелека, ластівка сільська, вуж водяний;  г) ропуха очеретяна, хохуля, бурозубка альпійська, дрохва;             д) боривітер, вугор річковий, чорний шуліка, гребінчастий тритон. 
10. Де влаштовують гнізда жайворонки?  а) на землі;  б) на високих деревах ; в) у дуплах;               г) низько біля землі на кущах;  д) на будівлях.
11. У якого виду птахів усі пальці лап спрямовані вперед? а) зозулі; б) шпака; в) качки; г) стрижа; д) горобця.
12. Який полісахарид входить до складу клітинних стінок деяких грибів, кутикули членистоногих?  а) целюлоза; б) крохмаль;  в)  глікоген;  г)  хітин
13. Звідки береться павутинка, що з неї деякі гусениці роблять собі кокон? а) з тенет павуків; б) зі слини гусениці; в) з волоконець рослин, що ними живиться гусениця; г) із залоз, розкиданих по тілу гусениці; д) із залоз на останньому сегменті тіла. 
14. Відомо, що у крокодилів, як і у ссавців, серце чотирикамерне, однак крокодили є холоднокровними тваринами. Чому? а) серце частково поділене на дві частини; б) є ліва дуга аорти; в) є тільки права дуга аорти; г) є ліва і права дуги аорти, які сполучені в спинну аорту, де кров частково змішується; д) є тільки спинна аорта, де кров змішана
15. Де розміщені органи рівноваги річкового рака? а) в основі коротких вусиків; б) біля основи довгих вусиків; в) над очима; г) біля основи ходильних ніг; д) на черевці.
16. Що виступає на шкірі у вигляді світлих крапельок у разі її поранення?   а) кров ;   б) плазма;   в) сироватка;  г) лімфа;  д) тканинна рідина. 
17. Яку функцію виконує чотириголовий м'яз?   а) згинання гомілки у колінному суглобі;                 б) розгинання гомілки у колінному суглобі ;  в) згинання кінцівки у гомілковостопному суглобі;       г) розгинання кінцівки у кульшовому суглобі;   д) приводить у рух нижню кінцівку
18. Клітинний імунітет забезпечується…(знайдіть правильне продовження):    а) фагоцитами;      б) Т-лімфоцитами;  в) інтерфероном;  г) антитілами;  д) антигенами. 
19. Хворій на дифтерію людині необхідно ввести…(знайдіть правильне продовження):                 а) вакцину; б) антигени; в) сироватку; г) фізіологічний розчин; д) вітаміни та мінеральні речовини. 
20. У якому шарі шкіри виробляється вітамін Д?        а) у ростковому шарі епідермісу;                         б) у підшкірних жирових клітинах;      в) у сполучній тканині власне шкіри;       г) у гладкій м'язовій тканині;        д) у роговому шарі епідермісу. 
21. Які можуть бути наслідки пошкодження всіх правих передніх корінців спинномозкових нервів?   а) скелетні м'язи лівої половини вилучаються з рефлекторної діяльності і втрачається чутливість лівої половини тіла;   б) скелетні м'язи правої половини тіла вилучаються з рефлекторної діяльності;   в) скелетні м'язи лівої половини тіла вилучаються з рефлекторної діяльності;   г) втрата чутливості правої половини тіла;   д) втрата чутливості лівої половини тіла.
22. Визначте послідовність шляху збудження у разі опіку шкіри:   а) рецептор → великі півкулі головного мозку → відцентровий нейрон;    б) рецептор → біла речовина головного мозку → вставний нейрон → робочий орган;    в) рецептор → доцентровий нейрон → сіра речовина спинного мозку → вставний нейрон → відцентровий нейрон → робочий орган ;    г) рецептор → сіра речовина спинного мозку → відцентровий нейрон → робочий орган;    д) рецептор → доцентрові нейрони → проміжний мозок → вставні нейрони → робочий орган.
23. Яка властивість води запобігає різким коливанням температури в клітині? 
а) низька теплоємність ;  б) структурованість;  в) висока теплоємність;   г) буферність
24. Між клітинами якої тканини людського організму зникають плазматичні мембрани?  а)сполучної;   б) м’язової ;  в) нервової;    г) епітеліальної
25Яка властивість білків лежить в основі подразливості живих організмів?:    а) здатність білків до незворотної зміни своєї структури ;   б) здатність білків до зворотної зміни своєї структури;              в) наявність водневих зв’язків у молекулі білка;   г) наявність вторинної структури в молекулі білка.                                                          
26. Як називають сучасну галузь біології, що створює методи синтезу і виділення генів, за допомогою яких перебудовується генотип організму?  а) молекулярна біологія;  б) біохімія;         в) біотехнологія;  г) генна інженерія;  д) гібридизація соматичних клітин. 
27. Структурний ген прокаріот, у якому записана інформація про молекулу білка, складається із 1500 нуклеотидів. Скільки амінокислотних залишків є в цьому білку?   а) 500;   б) 1500;   в) 750;   г) 4500;   д) 300. 
28. На якому рівні організації живої матерії відбувається потік енергії між популяціями різних видів і кругообіг речовин між організмами та їхнім неорганічним оточенням?  а) тканинно-органовому; б) біогеоценотичному; в) організменному; г) молекулярному; д) популяційно-видовому. 
29. У молекулі і-РНК, що утворилася під час транскрипції, частка нуклеотидів становить: 20% Г, 30% У, 10% Ц , 40 % А.Визначте співвідношення між нуклеотидами на матричній ділянці ДНК. :  а) 40% Г, 20% У, 15% Ц, 25% А;    б) 35% А, 35% Т, 15% Ц, 15% Г;      в) 30% Ц, 20% А, 15% Г, 35% Т;       г) 40% Г, 20% А, 15% Ц, 25% У. 
30. Де зосереджена головна кількість фосфоліпідів у клітині?   а) вакуолі;   б) комплексі Гольджі; в) клітинній мембрані;   г) цитоплазмі;    д) ядрі.

Тестові завдання групи Б. У завданнях цієї групи варіантів відповідей правильним можуть бути від одного до п’яти.
1. Укажіть спеціальні утворення покривних тканин рослини, які забезпечують зв’язок її організму з довкіллям:   а) міжклітинники;    б) продихи;   в) судинно-волокнисті пучки;                    г) сочевички;     д) судини;    е) ситоподібні трубки.
2. Укажіть правильні твердження про хлоропласти:    а) належать до пластид;       б) безбарвні;     в) містять хлорофіл;     г) у них відбувається фотосинтез;    д) їх вміст оточений клітинною стінкою;        е) основна функція — запасання поживних речовин.
3. Назвіть характерні ознаки та функції вакуоль рослинних клітин:
а) мають власну мембрану;    б) мають клітинну стінку з целюлози;    в) всередині містять хромосоми;   г) містять клітинний сік;      д) підтримують тиск всередині клітини;   е) сприяють збереженню сталої форми клітини
4. Чим представлена кровоносна система кільчастих червів:   а) серцем;  б) спиною судиною;       в) черевною судиною;   г) кільцевими судинами;   д) кардіальними судинами.
5. Де у риб міститься венозна кров:    а) у серці;  б) тільки ушлуночку серця; в) в артеріях малого кола кровообігу;  г) в артеріях які йдуть до зябер;  д) в артеріях, які відходять від зябер.
6. У чому полягають особливості дихання птахів:   а) за одним вдихом слідує два видихи;   б) за двома вдихами слідує один видих;   в) вдих і видих пов’язані з підйомом і опусканням крил;            г) газообмін відбувається в повітряних мішках;     д) газообмін відбувається на вдиху і видиху.
7.  Сіра речовина спинного мозку людини складається з:  а) 3% рухових і 97% вставних нейронів; б) 97% рухових і 3% вставних нейронів;  в) 31% рухових і 69% вставних нейронів;  г) 69% рухових і 31% вставних нейронів.
8. Які функції виконують гормони епіфіза: а) впливають на пігменти шкіри; б) гальмують секрецію гормону росту; в) впливають на процеси статевого розвитку; г) беруть участь у регуляції рівня глюкози в крові; д) розщеплюють вуглеводи.
9. Що є необхідною умовою для проведення збудження в нервовому волокні: а) фізіологічна цілісність; б) наявність великої кількості відростків; в) відсутність відростків; г) наявність іонів Са2+; д) анатомічна цілісність. .
10. Які вуглеводи належать до дисахаридів:   а) лактоза;   б) маноза;   в) сахароза;   г) фруктоза;   д) мальтоза.
11. Зазначте, яку функцію виконують рибосоми в синтезі протеїнів:
    а) забезпечують синтез поліпептидів на тРНК з допомогою іРНК;
    б) забезпечують синтез поліпептидів на іРНК за рахунок транспортних послуг тРНК;
    в) забезпечують синтез полінуклеотидів на іРНК за рахунок транспортних послуг тРНК;
    Г) все зазначене.
12.Позначте ряди, що містять лише назви гексоз:   а) глюкоза й галактоза;   б) рибоза й дезоксирибоза ;  в) фруктоза;   г) лактоза;   д) крохмаль й глікоген.
13. Вкажіть структури, властиві прокаріотам:   а) плазматична мембрана, клітинна стінка;               б) цитоплазма, слизова капсула (у деяких видів);     в) ядерна мембрана, ядро, хромосоми;              г) кільцева ДНК, органели руху;     д) рибосоми, хроматофори.
14. Вкажіть функції центросоми:    а) утворення полюсів ділення клітини;    б) синтез білків і АТФ; в) формування мікротрубочок веретена поділу;  г) розтягування дочірніх хромосом до полюсів під час мітозу й мейозу;  д) розщеплення АТФ.
15. З яких мономерів складається молекула лактози?   а) галактози;   б) глюкози;   в) фруктози;     г) мальтози;   д) рамнози .
16. Які властивості характерні для переносників іонів крізь цитоплазматичну мембрану у цитоплазму?        а) кількість переносників у мембранах обмежена;      б)            кількість переносників у мембранах необмежена;     в)     переносники специфічні відносно певних іонів;      г)   переносники неспецифічні відносно певних іонів;   д ) конформаційні зміни для переносників не характерні
17. Йонні канали в плазматичних мембранах еукаріотичних клітин можуть відкриватися при:
а) зміні мембранного потенціалу;   б)       при механічній деформації мембрани;   в) фосфорилюванні; 
г) глікозилюванні;   д)         дії спеціалізованих сигнальних молекул.
18. Які твердження стосовно ДНК є вірними:         а)            два ланцюги ДНК спрямовані паралельно, конформаційні зміни для переносників не характерні;   б) пара нуклеотидів формується з двох пуринів чи з двох піримідинів;    в)  зв’язок між ланцюгами підтримується водневими зв’язками;    г) сумарна кількість А та Т дорівнює кількості Г та Ц;      д)  сумарна кількість Г та Т дорівнює кількості А та Ц.
19. Типовими внутрішньоклітинним депо кальцію є такі органели:
а) саркоплазматичний ретикулум;   б)      ядро;  в) лізосоми;   г)          пероксисоми;     д) мітохондрії.
20. На якій стадії клітинного поділу відбувається кросинговер хромосом?
а) в анафазі мітозу;  б)          в метафазі мітозу;    в)          в профазі І мейозу;    г)в метафазі ІІ мейозу;
д) в телофазі мейозу.
Тести групи В.
1.      Установіть відповідність між біологічними науками та їхніми об’єктами дослідження.
1  Біохімія                                                            А  Утворення інфекційних білків — пріонів.
      2  Біотехнологія                                                  Б  Розвиток зародка людини.
      3  Молекулярна біологія                                  В  Біосинтез білків.        
     4  Ембріологія                                                      Г  Становлення людини як біологічного виду.
                                                                              Д  Виробництво кефіру.

2.      Установіть відповіднсть між назвами класів органічних сполук і речовинами, які до них належать:
1  білки;                                                        А  ДНК
2  ліпіди;                                                       Б  тристеарин
3  вуглеводи;                                               В  міоглобін
4  нуклеїнові кислоти                                Г  стероїдні гормони
                                                                        Д  фруктоза.

3.      Установіть відповідність між сссавцями та рядами, до яких вони належать.
1  кріт звичайний                                       А  Парнокопитні
2  лисиця звичайна                                    Б  Хижі
3  козуля європейська                               В  Гризуни
4  білка звичайна                                        Г  Непарнокопитні
                                                                         Д Комахоїдні

4.      Установіть відповідність між біологічним процесом і клітинною структурою, з допомогою якої він здійснюється. 
1  розщеплення жирів                       А  комплекс Гольджi 
2 трансляція                                         Б  рибосома 
3  реплікація                                         В  ядро 
4  транспорт іонів                              Г  лізосома 
                                                                 Д  мембрана
5.      Установіть відповідність між біологічним об’єктом і характеристикою носія його спадкової інформації:
1  ендосперм пшениці                                             А  гаплоїдний набір хромосом
2  збудник холери                                                     Б  триплоїдний набір хромосом
3  зародок трутня                                                       В  кільцеподібна молекула ДНК
4         лейкоцит                                                              Г  диплоїдний набір хромосом
                                                                                        Д поліплоїдний набір хромосом.
6.  Віднесіть функції або  властивості до певних клітин крові:
   1 не мають ядра;                                                                 А   еритроцити; 
   2 беруть участь у зсіданні крові;                                     Б   тромбоцити; 
                                                                                            В  лейкоцити; 
 3 не мають постійної форми;                                             Г   моноцити;
 4  виходять з кровоносних капілярів                               Д   макрофаги 
у  тканини                                                                                Ж    лімфоцити 
5 здатні до фагоцитозу 
6 забезпечують клітинний       і  гуморальний імунітет
7.  Установіть відповідність між типами тканин організму людини і назвами речовин, що входять до їхнього складу:
1. Сполучна                                      А. Кератин
2. Епітеліальна                                Б. Міозин
3. М’язова                                        В. Гемоглобін
4. Нервова                                        Г. Фіброїн
                                                      Д. Мієлін
8. .  Установіть відповідність між типами плодів і назвами рослин, на яких вони формуються.
1          листянка                                     А арахіс 
2          розкривна коробочка           Б фіалка 
3          нерозкривний біб                   В терен 
4          кістянка                                     Г квасоля 
                                                                 Д бавовник
9.  Установіть хвороби, що спричинені   авітамінозом:
1. Ретинол                                                   А. Бері-бері       
2. Тіамін                                                       Б. Пелагра
3. Аскорбінова кислота                           В. Рахіт             
4. Кальциферол                                        Г. Куряча сліпота
                                                                      Д. Цинга
10. Встановіть відповідність між організмами та формами подразливості що їм притаманні:
1  евглена зелена                                                                                       А  рефлекси
2  мімоза                                                                                                       Б  тропізми
3  соняшник                                                                                                 В  настії
4 восьминіг                                                                                                                                                                                                                           5  повитиця
                                                                                                                       Г  таксиси

Дайте розгорнуту відповідь на питання.
1.      В чому схожість та відмінність дій адреналіну та гормону щитоподібної залози?
2.      Як відомо, в шлунку людини розщеплюються білки. Отрута бактерії – збудника ботулізма за своєю хімічною природою є білок. Як пояснити те,що він є небезпечним саме при попаданні до травного тракту?

Немає коментарів:

Дописати коментар