середу, лютого 21, 2018

Мутацiя (на допомогу учням 9-х класiв)

У біологіїмута́ції — зміни генетичного матеріалу (звичайно ДНК або РНК). Мутації можуть бути викликані помилками копіювання генетичного матеріалу на стадії поділу клітини, опроміненням жорсткою радіацією, хімічними речовинами (мутагенами), вірусами або можуть відбуватися свідомо під клітинним контролем протягом таких процесів як, наприклад, мейоз або гіпермутація. У багатоклітинних організмах мутації можуть бути підрозділені на генеративнімутації, які можуть бути передані нащадкам, і соматичні мутації. Соматичні мутації не можуть передаватися до нащадків у тварин. Рослини іноді можуть передавати соматичні мутації своїм нащадкам безстатево або статево (у випадку, коли брунька розвивається в соматично зміненій частині рослини).

Мутації розглядаються як рушійна силаеволюції, де менш сприятливі (або шкідливі) мутації видаляються згенофонду природним відбором, тоді як сприятливі (вигідні) прагнуть накопичуватися. Нейтральні мутаціївизначаються як мутації, чиї ефекти не впливають на виживання видів або індивідуумів, які складають види. Вони також можуть накопичуватися. Переважна більшість мутацій не мають ніякого ефекту, тому що механізми репарації ДНК (ремонту ДНК) можуть виправити більшість змін перед тим, як вони стануть постійними мутаціями, і багато організмів мають механізми для усунення інакше постійно видозмінених соматичних клітин.

Мутації були відкриті де Фрізом в 1900 р., спостерігаючи за мінливістю енотери(Oenothera).

вівторок, лютого 06, 2018

Участь ученицi 10-a класу у  Всеукраїнському конкурсi (мiський етап) дитячого малюнку «Зоологічна галерея

Участь ученицi 10-a класу Поваренко Олi у  Всеукраїнському конкурсi (мiський етап)
дитячого малюнку «Зоологічна галерея»
Мета Конкурсу - виховання ціннісного ставлення до біорізноманіття свого регіону, розвиток образного мислення і емоційної чуйності та розкриття творчих здібностей та художнього смаку підростаючого покоління

неділю, лютого 04, 2018

Всесвітній день боротьби проти раку -04.02

Всесвітній день боротьби проти раку(англ. World Cancer Day) — відзначається щорічно 4 лютого. Проголошений «Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями» (Міжнародний союз проти раку) (англ.Union for International Cancer Control, UICC).

Всесвітній день боротьби проти ракуОфіційна назваангл. World Cancer DayПочаток2000Дата4 лютогоВеб-сайтОфіційний сайт ООН, сторінка «World Cancer Day 4 February»

Мета - підвищення обізнаності про рак як про одне із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернення уваги до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання та про завдання, що стоять перед світом в боротьбі з раком, закликати політиків і організації-члени UICC відноситься до раку, як політичного пріоритету.

Відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти за допомогою таких норм здорової поведінки, як:

Обмеження доступу до паління, боротьба з цим явищем.Фізична активність, збалансована, здорова їжа.Вакцинація проти вірусів, що викликають рак печінки і шийки матки.Уникання тривалого перебування насонці і в соляріях.

Щорічно 4 лютого під час Всесвітнього дня боротьби з раком Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) і Міжнародне агентство з вивчення раку надають підтримку Міжнародного союзу проти раку в поширенні інформації про заходи щодо полегшення тягаря цього захворювання.

У 2016-2018 роках Всесвітній день боротьби проти раку проходить під гаслом «Ми можемо. Я можу". У цей день пропонується вжити колективні або індивідуальні заходи щодо полегшення тягаря раку.[1]

02.02 -День бабака

Це традиційне американське свято, започатковане приблизно у 1841 році, яке поступово вийшло за межі штату Пенсільванія, розповсюдившись не тільки по інших штатам США й Канаді, але й далеко за межами Америки.

Щороку цього дня рано-вранці в містечку Панксатоні, в горах штату Пенсільванія, з нірки випускають бабака на ім’я Філ, який згідно з легендою, повинен передбачити строки початку весни. Затамувавши подих, всі присутні спостерігають за поведінкою бабака. Якщо він бачить свою тінь, то лізе спати назад до нори – отже, буде ще кілька морозних тижнів.

Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не вертається до нори – варто чекати на ранню весну. Щороку до Панксатоні приїздять тисчі туристів з усього світу.

суботу, лютого 03, 2018

Будова квiтки

Кві́тка — видозмінений укорочений, нерозгалужений пагін з обмеженою здатністю до росту, метаморфізованими листками, призначений для запилення, статевого процесу і утворення насіння таплодів, що формується у квіткових рослин.

Квітка — складна система органів, що забезпечує насіннєве розмноженняпокритонасінних (квіткових) рослин. У двостатевій квітці проходять мікро- імегаспорогенезмікро- і мегагаметогенез,запиленнязапліднення, розвиток зародка, утворення плоду з насінням. Поява квітки в процесі еволюції — ароморфоз, який забезпечив широке розселення покритонасінних на Землі.

Квіткою закінчується головне або бічністебла. Безлиста частина стебла під квіткою називається квітконіжкою. У сидячих квіток квітконіжка вкорочена або відсутня. Квітконіжка переходить у вкорочену вісь квітки, її стеблову частину — квітколоже. Форма квітколожа може бути різною, на ньому розташовані усі інші частини квітки: чашолистки, що утворюють чашечку, пелюстки, які формують віночок, тичинки і маточка. В повній квітці є всі частини. Нижні її долі утворюють оцвітину, що часто складається з чашечки та віночка, вище розташовані тичинки та маточка зприймочкою.

Пагін, на якому розташована квітка або суцвіття, часто називають квітконосом.Листок, з пазухи якого виходить квітка, називають криючим по відношенню до даної квітки. У рослин на квітконіжці є невеликі листочки — приквітки. Іноді приквітками називають криючі листки, а листочки на квітконіжках —приквітничками (наприклад, у фіалки).

Нервова система (для учнiв 8-х класiв та пiдготовки ЗНО)

Нервова система — цілісна морфологічна і функціональна сукупність різних взаємопов'язаних нервових структур, яка спільно з гуморальною системоюзабезпечує взаємопов'язану регуляцію діяльності усіх систем організму тареакцію на зміну умов внутрішнього та зовнішнього середовища. Нервова система діє як інтегративна, зв'язуючи в єдине ціле чутливість, рухову активність та роботу інших регуляторних систем наприклад як ендокринна та імунна системи.

У більшості тварин нервова система складається з двох частин — центральноїта периферичної. Центральна нервова система хребетних (зокрема людини) складається з головного та спинного мозку. Периферична нервова система складається з сенсорних нейронів, сукупностей нейронів, що називаютьсяганглії, та нервів, що сполучають їх між собою та з центральною нервовою системою.

Нерви залежно від складу їхніх волокон поділяють на чутливі, рухові і змішані. Чутливі нерви містять доцентрові волокна, рухові — відцентрові волокна, а змішані — обидва види нервових волокон. Багато нервів та їхніх розгалужень на периферії крім нервових волокон мають нервові вузли (ганглії). Вони складаються з нейронів, відростки яких входять до складу нервів, та їхніх розгалужень (нервові сплетення).

Акцiя в школi "Допоможи пернатим друзям взимку"

В школi 6 проходить конкурс на кращий малюнок та годiвничку!Учнi початковоi школи та батьки приймають активну участь!