03.12.21

Співпраця з ДНУ

Сьогодні до нас в КЗО "СЗШ 6" завітали гості з Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара:асистент,аспірант Голуб Ірина Віталіївна та співробітники.
Дякуємо  за насичену пізнавальну програму та чекаємо нових зустрічей!
Все цікаво та пізнавально!
#ДНУ
Біофак ДНУ

06.11.21

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ




Коти дуже чутливі до вібрацій. Вони можуть відчути поштовхи землетрусу на 10-15 хвилин раніше людей









01.11.21

ГРУПА У ФЕЙСБУК "БІОЛОГІЯ ТА ХІІМІЯ В ШКОЛІ"

ГРУПА У ФЕЙСБУК
"БІОЛОГІЯ ТА ХІІМІЯ В ШКОЛІ"

ГРУПА



УЛЬВА

УЛЬВА
Теплолюбна та світлолюбна рослина ульва мешкає в морській воді, здебільшого на відносно невеликих глибинах — до 5 м.
Значення ульви:
• слугує кормом для багатьох мешканців морів;
• збагачує моря киснем;
• водорість багата на вітаміни та хімічні елементи, як Ферум, Манган, Йод;
• вживають в їжу в Японії та Кореї
Зовнішній вигляд: нагадує яскраво-зелену пластинку з гофрованими краями, завдовжки до 18 см і більше, який може сягати 30-50 см завдовжки. Подібно до коренів рослини, на тілі є вирости – ризоїди для прикріплення до морського дна.
Талом пластинчастий.
Возможно, это изображение (текст «нитчастий талом ризойди»)

Цікаві факти про ведмедів


● З усіх видів родини ведмежих, найбільшою вагою володіє білий ведмідь. Його маса коливається від 300 до 600 кг. Самці за своїми габаритами вдвічі більші за самиць. Найменші розміри дісталися малайському ведмедю.

● Ведмеді криволапі і клишоногі. Іноді вони стоять на 2-х лапах із правого боку, іноді з лівого. Кігті задніх кінцівок коротші за кігті передні. Ці тварини запросто можуть ходити на задніх лапах. 

● Гімалайський ведмідь вищий за всіх своїх родичів. Зате панда має 6-ть пальців, а в барибала — найдовші вуха.

● Самиця ведмедя досягає віку дітонародження до 4-х років. Пологи у ведмедиці проходять раз у 3–4 роки. Вона відмінна мама й піклується про своє потомство до 3-х років.

● Ведмежатко з’являється на світ нічого, не бачачи, не чуючи й без «шубки». Тільки в панди малюк, на відміну від інших новонароджених дитинчат ведмедів, покритий тонким шаром хутра.

● У «ведмежій сім’ї» молодші ведмежата перебувають під наглядом старших. Годує «мама» своїх дитинчат молоком, яке вчетверо калорійніше коров’ячого.

Цікаві факти про риб


Риби це холоднокровні хребетні тварини, отже, температура їх тіла залежить від температури води що їх оточує.
Мулистий стрибун, це риба яка проводить більшу частину часу поза водою, і може «прогулюватися» по суші на власних плавниках. ...
Найдивніше на планеті переміщається морський коник.
Риби використовують звуки низьких тонів, щоби передавати повідомлення один одному. Вони стогнуть, гарчать, хриплять, бубонять, шиплять, свистять, скриплять і верещать. Вони тріщать кістками і скриплять зубами. Проте, у риб немає голосових зв’язок. Для виробництва звуку вони використовують інші частини тіла, як-от вібруючі м’язи, що розташовані навпроти плавального міхура.
● Електричні вугри і скати здатні вбити коня своїми розрядами струму.
● Більшість риб для відтворення потомства відкладають ікру, але є кілька різновидів риб, які народжують уже готових мальків. Це, наприклад, велика біла акула.
● Єдиний різновид риб, у яких є повіки — акули.
● У більшості морських риб м’ясо несолоне. Однак, є акули, у яких м’ясо таке ж солоне, як і вода, у якій вони живуть.
● Більшість риб розрізняє кольори, і використовує їх для камуфляжу або захисту власної території. Деякі риби можуть бачити поляризовані й ультрафіолетові промені.
● У кораблях, кіль прикріплений у нижній частині й оберігає його від перекидання. У риб також є свій кіль зверху. Якщо здвоєні плавники припинять роботу з підтримання балансу, рибина перевернеться догори животом, оскільки більш важка сторона опиниться знизу. Саме це і відбувається з мертвою рибою.
● Риба може й потонути. Як і людині, рибі для підтримки життя необхідний кисень. Якщо у воді буде розчинено мало кисню, то риба просто задихнеться.
● Більшість різновидів риб не мають «заднього ходу». Плавати хвостом уперед можуть тільки деякі представники загону вугрів.
● Найбільша риба у світі це гігантська китова акула, яка може виростати до 16–20 метрів. Її вага може досягати 34 тонн, харчується вона планктоном.
● Більшість брендів губної помади містять речовини що входять до складу риб’ячої луски. Вони надають помаді неповторний блиск.
● Найповільніші риби це морські коники, які рухаються так повільно, що, дивлячись на них із боку, можна сказати, що вони перебувають у стані спокою. Найповільнішим із них вважається карликовий морський коник, який за одну годину долає відстань в 1,5 метра.
● У деяких риб немає луски. Наприклад, акула має грубу, як наждачний папір, шкіру.
● У Японії риба фугу це винятковий, але смертельно небезпечний делікатес. Вона містить тетродотоксин, який є смертельною отрутою. Проте, фугу така смачна, що японські гурмани, ризикуючи своїм життям, готують її. Щоби подати таку страву, японський кухар повинен мати сертифікат зі спеціальної школи, де вчать мистецтву приготування цієї отруйної риби.
● Деякі риби, наприклад біла акула, можуть підвищувати температуру власного тіла, щоби полювати в холодній воді.
● Самець імператорського ангела має до п’яти самок у своєму гаремі. Якщо «глава сім’ї» гине, то одна із самок перетворюється на самця й займає місце свого попередника.
● Електричні вугри можуть вивільнити з організму розряд силою до 550 вольт. Цього їм цілком вистачає для того, щоби паралізувати здобич або захистити себе від риб-хижаків.
● Життєво важливі органи електричного вугра займають усього 1/5 частину його тіла й розташовуються безпосередньо за його головою. Інша частина тіла складається з органів, які виробляють електрику.

30.10.21

РОБОТА З ФЛЕШ-КАРТКАМИ

Суть методики використання флеш-карток у тому, щоб через певні проміжки часу вивчати та перевіряти інформацію, яка подається на спеціальних картках (у вигляді слів, чисел, зображень тощо). Дані на них розміщуються з обох боків. Наприклад, на одному знаходиться запитання (термін), а на іншому – відповідь чи коротке пояснення.

КУБИКИ БЛУМА

Кубики Блума
Користь методу Блума
Бенджамін Блум об'єднав основні освіті цілі у кілька груп:
закріплення та аналіз отриманих знань;
емоційний відгук учнів на здобуті знання;
використання здобутих знань на практиці.
Цей метод навчає учнів вирішувати проблемні питання самостійно, спираючися на вже здобуті знання і вміння, а також використовуючи досвід, спостережливість, логіку і творче мислення.

Поповнення скриньки сертифікатів

Підвищення кваліфікації

Дякую платформі "НаУрок" за можливість підвищувати кваліфікацію, особливо Люба Цукор .
Цікаво,корисно!
Вебінар "Особистий професійний блог вчителя:дизайн,контент,просування"
За напрямком "Наскрізні лінії", "ІКТ", "Практичні прийоми"

Цікаві факти про шкіру

10 цікавих фактів про шкіру
Шкіра - найбільший орган тіла. Її площа у дорослої людини - 1.5-2 квадратних метра, а вага перевищує вагу будь-якого іншого внутрішнього органу і становить близько 15 відсотків від загальної маси.
Веснянки найчастіше з'являються в підлітковому віці і майже зникають до 30 років. Вони темніють не випадково. Наявність веснянок означає, що в організмі людини занижений рівень меланіну - фотозахисні пігменту. Тобто веснянкувата шкіра найбільш вразлива для шкідливого ультрафіолету. А тому людям з ластовинням суворо рекомендується мазати захисним кремом і уникати занадто відкритого одягу.
Судинна система шкіри вміщає третину всієї крові, що циркулює в організмі - 1.6 літра. Від стану капілярів (розширені вони або звужені) і їх розташування залежить також відтінок шкіри.
Прищі на лобі свідчать про проблеми з травленням і шлунково-кишковим трактом, а вугри на підборідді вказують гормональні збої. Так шкіра сигналізує про хворобу. Тому, якщо підлітковий вік вже позаду, а на обличчі все ще присутній висип, відправляйтеся не в магазин за диво-кремом, а до лікаря.
У шкіри безліч функцій: захист, дихання, виведення рідини, теплообмін (до речі, температура 36.6 може вважатися нормальною зовні, а всередині тіла вона досягає 37-38 градусів - оптимум для роботи органів), дотик, поглинання, очищення, регенерація.
Клітини шкіри з віком оновлюються все повільніше: у новонароджених кожні 72 години, а у людей від 16 до 35 років же тільки раз в 28-30 днів. Саме від цього, до речі, залежить, як швидко подіє косметичний засіб.
На шкірі дорослої людини в середньому перебуває від 30 до 100 родимок, але іноді їх число може перевищувати і 400. Британські вчені побачили в цьому зв'язок зі швидкістю, з якою старіє організм. За результатами дослідження, число родимок пропорційно довжині тіломерів - кінцевих фрагментів хромосом, що скорочуються при кожному діленні клітини. Є гіпотеза, що люди з безліччю родимок страждають віковими захворюваннями не так часто.
Найтовстіша шкіра - на ступнях ніг: 0.5 см. А найтонша - від 0.5 мм і тонше - на повіках і барабанних перетинках. Нігті і волосся теж відносяться до шкіри - вони вважаються її придатками.
Гладкість шкіри залежить від стану колагену. У молодому організмі його клітини скручені, від цього поверхню шкіри більш натягнута і гладка. З віком від нестачі харчування і поганої води колагенові клітини наповнюються важкими металами і розпрямляються, а тонус шкіри знижується. Найефективніший спосіб поліпшити його - почати пити некип'ячену, а бутильовану воду і переглянути свій раціон. Правда, моментального результату не чекайте. Ефект будь-якого впливу на організм на шкірі проявляється найпізніше. Зміни способу життя і раціону позначаться на ній тільки через місяць - два.

Дидактична гра "Риби та їх різноманітність"

Підготувала дидактичну гру "Риби та їх різноманітність" на липучках+ відповіді до кожного поля.
Гарний помічник при підготовці до ЗНО та закріпленні вивченого матеріалу для 7 класу.
Включає 6 робочих полів:
*Зовнішня будова окуня
*Чи знаєте Ви?
*Різноманітність кісткових риб
*Різноманітність хрящових риб
*Ребуси
*Qr-code на вправи онлайн.

28.10.21

Насінина.Вправа онлайн


Плоди.Вправа онлайн


Ознаки вітро- та комахозапильних рослин


Запилення.Вправа онлайн


Гриби. Вправа онлайн


Суцвіття.Вправа онлайн


Пагін.Вправа онлайн


Видозміни кореня.Вправа онлайн


Корінь.Вправи онлайн.


27.10.21

Скелет людини. Граємо онлайн


Скелет голови.Тренуємо мозок!!!Ігри онлайн


Чхання

Цікаво знати!
Цікаві факти про чхання
1. У 1950-ті роки гарвардський біолог Вільям Ферт Веллс заміряв швидкість повітря, що видихає людина коли чхає і прийшов до висновку, що ми надаємо частинкам, які “вичіхуємо” прискорення, яке перевищує швидкість гоночного автомобіля. Орієнтовна швидкість, яку вдалося визначити вченому склала 360 км/год.
Пізніше ці цифри спростували інші вчені, заявивши, що швидкість занадто перебільшена. Група вчених з Сінгапуру нарахувала всього 16 км/год. Коли за це питання взялися знамениті учасники шоу «Руйнівники легенд», вони повернули чиху частину гідності та визначили його швидкість в 50 кілометрів на годину. Мабуть хлопці з шоу – значно більші, ніж сінгапурські вчені, і чхають з більшою силою.В любому випадку пам’ятайте, що при чханні частинки слизу, які ми видихаємо можуть розлітатися на відстань від 1.5 до 3 метрів. Тому, будь ласка, коли ви хворієте, ліпше сидіть дома і не розповсюджуйте інфекцію своїм чханням.

2. Біля 25% людей чхають виходячи з темного приміщення на яскраве світло. Деякі дослідники пов’язують це з тим, що у цих людей зоровий і трійчастий нерви розташовані дуже близько один до одного. Тому коли зоровий нерв подає сигнал звузити зіницю ока, це збуджує також і трійчастий нерв, що призводить до чхання. До речі, схоже, що таке світлове чхання є спадковим.

3. Чхання може бути викликане не тільки простудою, алергією чи вдиханням пилу. Заставити нас чхати можуть також фізичне навантаження (через глибоке вдихання і пересихання слизової оболонки носа), вищипування брів (активуються нервові закінчення в носових проходах) і, навіть, сильне хвилювання (підвищується артеріальний тиск, розширюються судини).

4. Намагатися подавити чих, затискуючи ніс і щільно закриваючи рот, не лише безглуздо, але і шкідливо – є ризик пошкодити барабанну перетинку вуха, або отримати кровотечу з носа. Перекриваючи вихід, ви значно збільшуєте тиск повітря в євстахієвій трубі, яка з’єднує носоглотку з порожниною середнього вуха.

5. Ти ніколи не задумувалися, чому ніколи не прокидаєшся від бажання чхнути або від того, що голосно чхнув? Вчених теж цікавить це питання. Коли твоє тіло в горизонтальному положенні, слизова оболонка твого носа трохи набрякає, і це підвищує твою чутливість до часток пилу, що літає навколо, але в фазі швидкого сну всі м’язи обличчя крім тих, що контролюють відкриття століття – практично паралізовані, включаючи ті, що відповідають за чхання. Більш того, навіть коли ти не в цій фазі сну, нейрони, відповідальні за ініціювання чхання – не працюють. Тому, хоч чхнути, поки ти спиш, теоретично і можливо, на практиці таке не відбувається майже ніколи

26.10.21

«Кубики Блума» на уроках біології!!!

«Кубик Блума» — це такий прийом навчання, який полегшує розглядання різних сторін теми і водночас допомагає охарактеризувати поняття різнобічно й повністю, використовуючи для цього глибині знання. Цей прийом було запропоновано американським психологом і педагогом Бенджаміном Блумом, автором теорії таксономії, яка передбачає поділ цілей навчання на блоки: «знаю» — «творю» — «умію».  Цей прийом допомагає залучити до роботи всіх без винятку учнів.

Роботу з кубиком можна застосовувати на початку уроку у вступній частині, під час переходу до основної частини або наприкінці її для остаточного осмислення матеріалу учнями.

На початку уроку, коли формулюють тему. Вона «визначає» коло питань, на які учням слід відповідати, досліджуючи її. Це можуть бути запитання на актуалізацію знань і досвіду учнів (аби підготуватись до сприйняття) або на дослідження нового. Вони і будуть поставлені перед учнями за допомогою кубика.

В основній частині уроку  кубик використовують після першого ознайомлення з темою за підручником.

Як використовувати? Можливі два варіанти використання «Кубика»:

  1. Питання формулює сам учитель.Це більш легкий спосіб, який використовують на початковій стадії, коли необхідно показати учням приклади, способи роботи з кубиком. Очевидно, що вчитель має вислухати як мінімум 5–6 варіантів запитання одного рівня.
  2. Питання формулюють самі учні.Цей варіант вимагає певної підготовки від дітей, оскільки придумати питання репродуктивного характеру легко, а ось питання-завдання вимагають певного досвіду.

Питання на гранях кубика можна варіювати за своїм бажанням. Важливо тільки, аби вони стосувалися різних аспектів заданої теми.










ДЕНЬ ГАРБУЗА



ви обожнюєте гарбузову кашу, сьогодні саме час наласуватись нею від пуза! Адже 26 жовтня – День гарбуза.
Батьківщиною гарбуза вважається Мексика – там його вживали ще 8 тисяч років тому, а в Європу він потрапив вже після відкриття Америки. Різновидів цієї невибагливої рослини існує близько 800, але лише 200 їстівні.👅
Гарбузи можуть навіть похвалитися власною столицею – вона розташована у Мортоні, штат Іллінойс, США. Місцевий завод виробляє понад 90% консервованих гарбузів, споживаних у США.😲
Чи знали ви, що:
📍 Гарбуз був важливим елементом українського обряду сватання. Так, якщо нареченого не кохали, йому давали «гарбуз» – у прямому й переносному сенсі, – що означало відмову.
📍 Гарбуз багатий на клітковину, мідь, фосфор, залізо, цинк, а також вітаміни А, В1, В2, С, D, Е, РР і більш рідкісні Т і К.
📍 У давнину гарбузовий сік вживали на ніч. Це заспокоювало після важкого робочого дня і діяло як природний снодійний засіб.
Крім того, гарбуз – це невід’ємний атрибут Гелловіну. Саме на це свято з гарбуза вирізають так званий ліхтар Джека, ставлять у середину свічку й прикрашають подвір’я та будинки.