07.08.21

ЧОМУ КРАПЛІ ДОЩУ НЕ ВБИВАЮТЬ КОМАРА...

ЧОМУ КРАПЛІ ДОЩУ НЕ ВБИВАЮТЬ КОМАРА...

Чи ви ніколи не задумувалися над тим, як почувається комар під час дощу? Його довжина складає близько 3 мм, а вага – 2 міліграма. Хоча краплі дощу по розмірах від 2 до 8 мм, їхня вага може бути до 100 міліграм і вони летять зі швидкістю близько 9 метрів в секунду, тобто близько 30 км/год. При цьому вони зазнають ударів крапель дощу кожні 20 секунд. Можете уявити себе на його місці? На вас летять крапельки вагою 70 * 50 = 3500 кг і кожної хвилини завдають вам по три удари! Здається, уникнути смертельного нокауту в такій ситуації ніяк не вдасться.
Як же рятуються комарі. Якби вони знаходились на твердій поверхні, то такі удари були б для них смертельними. Але коли комар знаходиться в польоті за рахунок його малої ваги відбувається наступне. Коли краплі дощу вдаряють його по лапках, він перекидається в повітрі практично не змінюючи напрямку руху. Коли ж удар приходиться по його тілу, він продовжує падіння разом з краплею протягом приблизно 60 міліметрів, а потім відривається від неї. При цьому він відчуває перевантаження порядку 100 грам, але таке перевантаження не завдає йому жодної шкоди (уявіть собі такий старт із стану спокою до 30 км/год за долю секунди). Фізики пов’язують це з тим, що рух разом з краплею дощу дозволяє мінімізувати передачу енергії від краплі до комахи, крапля практично не змінює швидкості свого падіння.
Вчені мають намір продовжити свої дослідження з наміром використання знань і умінь комара для конструювання мініатюрних літальних апаратів
Нет описания фото.
Нравится
Ответить
Поделиться

Немає коментарів:

Дописати коментар