05.03.18

БУДОВА ТРУБЧАСТОЇ КІСТКИ

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ







З чого складається кожна трубчаста кістка:
  • Діафіз. Це тіло кістки, за рахунок зростання якого вона подовжується і збільшується. Складається з так званого компактного речовини – пластинок, що перебувають ще глибше в кістки. Утворюють з себе остеоны – циліндричні тіла, усередині яких проходять судини.
  • Епіфіз. Кінцеві елементи кістки, що знаходяться на двох її кінцях і беруть участь в утворенні суглобів.
  • гіаліновий Хрящ. Це покриття епіфізів кістки.
  • Метафиз. Середня частина кожної трубчастої кістки. В період дитинства людини. а також його підліткового віку саме в цій частині знаходяться пластини, з яких утворюється епіфіз.
  • Окістя. Вона покриває кістку, утворюючи тим самим зовнішній шар. Саме через окістя по спеціальним каналам проходять капіляри (дрібні судини), а також нерви. Вони повинні забезпечувати харчування і зв’язок з глибинними шарами.Окістя є пластиною, яка складається з сполучної тканини, що утворюється завдяки фіброзних волокон. Вони розташовані зовні, а всередині знаходяться остеобласти – більш пухка тканина.
  • Губчата речовина. Розташоване наступним шаром після компактного. Свою назву губчата речовина отримала з-за своєї пористої структури, нагадує губку. Містить трабекули – кісткові перекладини. Вони також складаються з платівок.
  • кістковий Мозок. Це дуже важлива частина організму. Саме в кістковому мозку, що знаходиться в середині кісток, відбувається кровотворення. Він складається з жовтої і червоної частини, причому жовта складається з жирових клітин, а червона – з ретикулярної тканини.
  • Остеобласти та остеокласти. Руйнують і творять тканина, що знаходяться в червоному кістковому мозку.
Окістя або периост становить верхню частину кожної трубчастої кістки. Внутрішній її шар називають ще клітинним, а зовнішній – волокнистим, освіченим, здебільшого, сполучної тканиною. Глибинна її частина існує завдяки камбіальних клітинках, преостеобластам і остеобластам.
Але на цьому опис будови окістя не закінчується. Камбіальні клітини – це тіла веретеновидной форми, що містять у собі всі елементи будови клітини. Єдина відмінність – кількість цитоплазми. Це внутрішньоклітинний речовина знаходиться в камбіальних клітинах в невеликій кількості.
Преостеобласты – це овальні клітини, які потрібні для синтезу мукополісахаридів. Остеобласти також синтезують свою речовину. Вони виробляють білок колаген.
Діафіз – основний складовий елемент кістки – складається з кісткових пластинок. Їх товщина коливається від чотирьох до п’ятнадцяти мікрометрів. Розташування у певному порядку цих тонких микропластинок прийнято називати гаверсовыми системами або остеонами.
Крім цього, діафіз ділиться на три частини:
  • Перший, зовнішній шар пластіночек загального призначення, званих ще генеральними.
  • Остеоны або остеонная частина, середня.
  • Внутрішній шар пластинок загального призначення.
Особливість генеральних пластин в тому, що вони покривають кістка не в кругову. Тим самим вони залишають місце для наступної накладаються з середини пластини. Краще розвинені ці складові частини ближче до центру кістки, там, де вони безпосередньо стикаються з мозкової кісткової порожнини.
Канали, які суцільно і поруч розташовані у зовнішніх пластинах, називаються фолькмановы канали. Саме за ним з окістя в кістку проходять нерви і судини. Крім них проникають всередину під різним кутом нахилу колагенові волокна.
З-за своєї високої проникаючої здатності їх називають прободающими, а також шарпеевыми. Вони можуть навіть розгалужуватися, але тільки в самому зовнішньому шарі генеральних пластин. У остеоны – наступний шар – вони не проникають.
Вони схожі на циліндри по формі. Остеоны є певним зборами пластин, причому по певному малюнку. Їх відокремлюють один від одного спайные лінії. Це міцні цементирующие розчини зборів пластин.
Остеоны розташовуються уздовж певної осі, утворюючи свій шар. А сама внутрішня оболонка – третя – називається эндост. Його товщина – 2 мкм. Після неї більше немає шарів, – починається кістковий мозок.
Кость налічує кілька шарів різної спеціальної тканини або шарів. Вони відрізняються один від одного, але виконують важливі функції.
Які процеси можуть протікати в кістках
Будова трубчастої кістки людини невід’ємно пов’язане з розглядом процесу її старіння. З часом у міру «дорослішання» кістки (трубчастої) ймовірними стають наступні процеси. Популяція (кількість) остеобластів зменшується. Компактний шар стоншується, а губчата речовина видозмінюється, перебудовується.
Будова трубчастої кістки, особливості та складові частини
Зростання трубчастих кісток – це один з основних процесів, які можуть протікати в них. Він починається ще до моменту народження і закінчуючи за словами вчених і лікарів в двадцять років або трохи пізніше.

Зміни в її розмірі відбуваються як в ширину, так і в довжину. Як у багатьох інших процесах, що протікають в організмі. В кістках відбувається подвійне різноспрямований дію.

Немає коментарів:

Дописати коментар