07.08.21

Качкодзьоб – дивовижна тварина


   

Качкодзьоб, або качконісОднією з найбільш незвичайних і дивовижних тварин на Землі є качкодзьоб. Довгий час зоологи вагалися не знаючи куди з існуючих класів тварин віднести качкодзьоба. Справа в тому, що ця загадкова істота має риси як плазунів так і ссавців. Наприклад, подібно до рептилій качкодзьоб відкладає яйця, пересувається точно так, як і всі рептилії. А подібно до ссавців, його тіло вкрите хутром. Вони, навіть, дещо взяли собі від птахів. Так, дзьоб качкодзьоба нагадує качиний, а лапи мають властиву птахам плавальну перетинку.

Крапку ж у класифікації качкодзьоба вчені поставили тоді, коли після більш уважного спостереження за ними виявили, що качкодзьоб годує своїх дітей молоком. Тому не сумніваючись більш ні хвилини, віднесли його до ссавців. До речі, серед ссавців є ще один представник, який також відкладає яйця – це єхидна.


Цікаві факти:

КачкодзьобУ качкодзьоба незвично низький метаболізм у порівнянні з іншими ссавцями. Нормальна температура його тіла становить усього 32 °C (Для порівняння, у людини – 36-37 °C, у собаки – залежно від породи від 37.5 °C до 39 °C, а у кота 38-39.5 °C). Однак при цьому він чудово вміє регулювати температуру власного тіла. Так, перебуваючи у воді при температурі 5° C, качкодзьоб може протягом декількох годин підтримувати нормальну температуру тіла за рахунок збільшення рівня метаболізму більш ніж утричі.

Немає коментарів:

Дописати коментар