10.08.21

Дивні метаморфози в світі комах


Саме слово метаморфо́з походить з грецької мови і перекладається як «зміна форми». Це явище є досить частим в світі комах. І зміни можуть бути просто вражаючими: личинки перетворюються в мух, гусениці – в метеликів, а личинки, що живуть у воді стають бабками, стихією яких є повітря. Такі перетворення можна порівняти з перетворенням підводного човна у гвинтокрил! Ви тільки уявіть собі які зміни мають відбутися в тілі комахи!

Для прикладу, візьмемо метелика. Поки гусениця знаходиться у формі лялечки, більша частина її початкової тканини й органів тіла руйнується і з’являється ціла група нових дорослих органів, таких, як крила, очі й антени. До того вона повзала по дереву і харчувалася листям, а тепер їй треба літати і харчуватися нектаром квітів.


Візьмемо інший приклад дивовижних перетворень. Приміром, коли бабки перебувають на личинковій стадії, їхньою здобиччю є маленькі рибки й пуголовки. Але коли бабки перетворюються у крилатих дорослих, то починають харчуватися комахами. Це можна було б прирівняти до того, якби людина свої перші 20 років життя жила у морі, а решту – літала, немов птах. Погодьтеся, такі метаморфози в світі комах просто вражають!

Багато науковців пояснюють існування життя з усім його розмаїттям еволюцією. Але чи могла б вона спричинити такі неймовірні перетворення? Як гусениця взагалі могла з’явитися на світ, причому запрограмована перетворитися на метелика? До речі, що з’явилось першим — гусениця чи метелик? Одне не може існувати без другого, оскільки лише метелик відкладає яйця.

Немає коментарів:

Дописати коментар