03.03.18

Язик. Будова і функції язика.

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ









Язик. Будова і функції язика.


Язик – м’язовий орган, який бере участь у механічній обробці і ковтанні їжі, її смаковому сприйнятті і в артикуляції. Основу язика становить поперечнополосата м’язова тканина, волокна якої розташовуються в трьох взаємно перпендикулярних площинах. Подібне розташування м’язових волокон і прикріплення язика тільки в області його кореня створюють умови для його вільних рухів, що важливо для членороздільної мови (артикуляції).
Наприклад, вроджена коротка вуздечкаязика ускладнює формування мовних навичок у дитини.
Язик покритий слизовою оболонкою. На верхній і бічний поверхнях язика вона зрощена з м’язами, на нижній – переходить в підслизову основу. Слизова оболонка складається з багатошарового плоского частково зроговілого епітелію і власної пластинки, представленої пухкої сполучною тканиною. На дорсальній поверхніязика слизова оболонка утворює сосочки: ниткоподібні, грибоподібні і желобоватие.

У дітей є ще листоподібні сосочки. Всі сосочки покриті багатошаровим плоским епітелієм і мають основу з пухкої волокнистої сполучної тканини. Найчисленніші – ниткоподібні сосочки язика. Вони рівномірно покривають його верхню поверхню, концентруючись поблизу кордону з коренем язика, мають конічну форму і не містять смакових цибулин. На поверхні ниткоподібних сосочків епітелій частково ороговевает.
будова язика
При деяких захворюваннях зроговіння епітелію сосочків слизової оболонки язика посилюється – утворюється так званий наліт.
У грибоподібних сосочках через епітелій просвічують кровоносні капіляри, що надає їм червоний колір. Грибоподібні сосочки нечисленні, розташовуються на спинці язика, зосереджуючись на кінчику й по краях язика. Вони більші за ниткоподібних, мають форму гриба з широкою вершиною і вузьким підставою. В епітелії містять невелику кількість смакових цибулин.
Желобоватие сосочки (сосочки, оточені валиком) у кількості 6-12 розташовані між тілом і коренем язика. Це найбільші сосочки язика. За формою вони нагадують грибоподібні сосочки, але більший і як би “втоплені” в слизову таким чином, що навколо них утворюються глибокі жолобки. У цих жолобках застоюється слина з частинками їжі, що створює сприятливі умови для сприйняття смаку їжі клітинами смакових цибулин, яких дуже багато в епітелії бічних поверхонь сосочків.
У підстави жолобків відкриваються вивідні протоки білкових залоз Ебнера. Секрет цих залоз промиває жолобки і звільняє їх від слущивающегося епітелію, що скупчується тут їжі та мікробів.
Листоподібні сосочки розташовуються рядами по правому і лівому краях язика. У простору між сосочками відкриваються вивідні протоки білкових залоз, кінцеві відділи яких розташовуються між м’язовими волокнами язика. В епітелії бічних поверхонь листоподібних сосочків залягають численні смакові цибулини. У дорослих листоподібні сосочки редукуються, в місцях розташування білкових залоз розвиваються жирова і лімфоїдна тканини.
В язиці знаходиться 3 види залоз – білкові, слизові, змішані. Білкові залози – прості трубчасті розгалужені. Закладено в підставі желобоватих і листоподібних сосочків, в товщі язика. Слизові залози – прості, трубчасто-альвеолярні розгалужені залози, розташовані в корені язика і вздовж його бічних поверхонь. Протоки відкриваються в крипти язичної мигдалини. Змішані залози залягають в передньому відділі язика. Їх короткі протоки відкриваються вздовж складок слизової оболонки під язиком, секреторні відділи розташовуються в м’язовій тканині мови.

1 коментар:

  1. Шановна Ірино Сергіївно,ілюстрація моє граматичну помилку. Виправте та не вводьте здобувачів освіти в оману.

    ВідповістиВидалити