21.08.21

Чому комарі п’ють кров?


Чому комарі п’ють кров?

Багато хто думає, що комарі харчуються кров’ю. Але це не так. І сам процес як він це робить не такий вже й простий. Він не просто смокче її через трубочку.

Комар, насправді, має не один інструмент, а цілий набір – бури, насоси, шприци і кріпильні конструкції. і він має не одну, а цілих шість голок. На кінчиках двох з них знаходяться зубці за допомогою яких він пробурює шкіру. Ці “хірургічні” інструменти наскільки тоненькі, що ми навіть не відчуваємо як він це робить. Коли отвір в шкірі зроблено, комар просовує в нього гнучку голку-насос через яку засмоктує кров вгору. У цей час інші голки служать в якості розпірок, розширюючи отвір. Через одну з голок комар вводить антикоагулянт, спеціальну рідину, що запобігає згортанню крові і дозволяє йому легко відсмоктувати кров. Саме у цей час ми і відчуваємо його укус відомий багатьом.
Але повернемося до питання чому комарі п’ють кров. Потрібна вона їм перш за все не для харчування, а для розмноження. Самки, як і самці, можуть пити воду і нектар і жити без харчування кров’ю. Але більшість видів і популяцій комарів-куліцід без харчування кров’ю не здатні до розмноження. Кров, на відміну від нектару є їжею, багатою на білки. Білки, що містяться в плазмі (рідкій частини крові) і еритроцитах, перетравлюються в кишечнику самки, а амінокислоти що утворюються використовуються для синтезу білків її яйцеклітин.
Через 3-4 дні після вилуплення з лялечок самки комарів спарюються з самцями. Запліднені самки шукають своїх жертв. Напившись крові, самки перетравлюють її протягом 2-3 діб. За цей час в їх яєчниках дозрівають яйця, а потім самка знаходить відповідну водойму і відкладає яйця на поверхню води. Деякий відсоток самок після цього гине, а ті, що залишилися жити можуть знову напитися крові і тільки після цього відкласти нову порцію яєць. (Спарюватися знову їм не треба, так як у них зберігаються запаси сперматозоїдів.)
Але деяким комарам кров не потрібна. Наприклад, самки великих комарів роду Toxorhynchites харчуються тільки нектаром. Це пов’язано з харчуванням їх личинок. Личинки більшості комарів їдять бактерії і дрібні частинки мертвої органіки – детрит. А личинки Toxorhynchites їдять личинок інших комарів – білкову тваринну їжу. Тому вони запасають на личинковій стадії достатньо білків, щоб їх вистачило самці для відкладення яєць, і їй не доводиться ризикувати життям, добуваючи кров

Немає коментарів:

Дописати коментар