07.08.21

ЧИ ЗНАЛИ ВИ...

ЧИ ЗНАЛИ ВИ...

Знайомтеся, це сахарська срібляста мураха (Cataglyphis bombycina). Ця комаха є справжнім рекордсменом і одним з найстійкіших до високих температур живих істот. Коли сонечко піднімається високо над горизонтом і починається спека, природні вороги мурашки змушені шукати собі схованку. Тоді для неї настає час вирушати на пошуки їжі – а її здобиччю стають інші комахи, що не змогли перенести високих температур і померли від теплового удару. Що ж дозволяє самій сріблястій мурасі не стати жертвою в таких екстремальних умовах і залишатися активною навіть при температурі 70°С...

Срібляста мураха має своєрідні термостійкі обладунки, що покривають її бока і спину, в той час як знизу їх немає. Ці обладунки утворюють особливі волоски, саме вони і надають тілу мурахи сріблястого блиску. Своєю формою вони нагадують крихітні трикутні трубочки. Поверхня двох зовнішніх граней цих волосків має мікроскопічні поздовжні гребені, а третя грань гладенька. Завдяки такій будові волоски виконують дві функції. Вони відбивають сонячні промені, які належать до видимої та ближньої інфрачервоної області спектра, і допомагають тілу мурашки охолоджуватись. А невкрита волосками нижня частина тіла комахи відбиває промені середньої інфрачервоної області, які випромінює поверхня піску.
Такі термозахисні обладунки дозволяють сріблястій мурасі підтримувати температуру свого тіла нижче критичних для неї температур – 53.6°С. Інженери під враженням конструкторської ідеї творця цієї комахи працюють над тим, щоб створити матеріали, яким для охолодження не будуть потрібні вентилятори та інші пристрої.
Ця мурашка також має цілий арсенал інших засобів захисту від сильної спеки. Зокрема в її організмі є особливі білки, які не руйнуються під дією високих температур. Крім того, у комахи довгі ноги, завдяки яким її тіло не торкається гарячого піску, і які дозволяють їй швидко бігати. Вона є найпрудкішою з усіх 12000 відомих науці видів мурах. Її швидкість становить 855 мм/сек, або 3.6 км/год – це майже швидкість ходьби людини. Якщо порівняти розміри мурахи і зріст людини, то для нас ця швидкість складала б 720 км/год! Також вона має складну навігаційну систему і тому швидко знаходить дорогу додому.


Немає коментарів:

Дописати коментар