11.07.20

Цікаво знати! Догляд за кроликами!!!

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ







Цікаво знати! Догляд за кроликами!!!

У світі існує понад двісті різновидів кролів, які можна розділити на три групи:

·     М'ясні породи
·      М'ясо-хутряні породи

·      Хутряні (пухові) породи

Купуючи кроликів для вирощування у власному господарстві, перевагу слід надати м'ясній породі, оскільки вона забезпечить достатню кількість м'яса, та й догляд за такими кролями здійснювати набагато простіше, бо вони менш вибагливі й відрізняються спокійним і доброзичливим характером.
Кролики в клітці

Якщо розведення кроликів ви розпочинаєте вперше, то немає потреби зупиняти свій вибір на рідкісних й екзотичних породах, оскільки економічно більш обґрунтованим буде вибір найбільш продуктивних місцевих порід кролів.
Розрізняють три моделі утримання кроликів:
·   Закритий спосіб утримання, при якому кролики вигодовуються в приміщенні (крольчатнику).

· Відкритий спосіб, коли тваринки утримуються на вулиці у клітках, ямах чи загороджених волєрах, оскільки завдяки своєму теплому хутру взимку кролі здатні витримувати морози до мінус двадцати градусів.
·   Комбінований спосіб, при котрому в теплу пору року кролики живуть на відкритому повітрі, а з настанням холодів переселяються у приміщення.
Кролики надзвичайно плідні тварини, а їх м'ясо коштує в два рази дорожче за свинину. Якби не вірусні хвороби, що не так давно прийшли до нас з-за океану, проблем з їх вирощуванням не було б зовсім.
Утримання й догляд за кролями
Наші прадіди вирощували кроликів за примітивною моделлю: виривали в городі велику глибоку яму, де кролики мешкали у викопаних самостійно норах і плодилися «самі по собі». Господарі годували тварин сіном і час від часу відловлювали їх на забій.
Кролики в клітці

У наш час більш розповсюджене утримання кроликів у клітках.
Клітка для кроликів має бути чистою, світлою та сухою. Необхідно пам'ятати про те, що кролики погано сприймають протяги та підвищену вологість повітря.
Для виготовлення клітки застосовують, як правило, металеву сітку, дерев'яні дошки, клеєну фанеру та брус. Можна, звичайно, придбати готові клітки, але дорослому чоловікові за наявності необхідних матеріалів неважко  зробити їх самостійно.

Молодих і дорослих кролів необхідно тримати окремо, тому відпочатку знадобиться одразу кілька кліток. Підростаючий молодняк (до тримісячного віку) може жити групками по кілька штук, але після того, як поведінка особин стане ворожою і агресивною по відношенню один до одного, кроликів необхідно буде розселити.

Крільчата

Самку, що має незабаром привести кроленят, також слід поселити в окрему клітку, з чітким розумінням того, що в ній і мати, і малята проведуть разом перший місяць життя.
Декілька порад з благоустрою кліток

Якщо клітку з тваринами планується використовувати на відкритому повітрі, її бажано утеплити (стелю, стіни і підлогу). У сильні морози кролики будуть вам за це вдячні.

Металеву сітку для настилу підлоги краще не використовувати, а змайструвати підлогу з набірних дерев'яних дощечок, бо в іншому разі кролі можуть захворіти продерматитом (запаленням лапок).

Розведення кроликів

Щілина між дошками підлоги повинна становити приблизно один, півтора сантиметра. Така відстань буде достатньою, щоб дозволити легко вичищати відходи життєдіяльності тварин. Підлогу в клітці можна зробити і подвійною, щоб нижня частина слугувала піддоном. Це значно спростить та полегшить процес прибирання.

При облаштуванні кліток необхідно особливу увагу приділити поїлкам і годівницям. Вони повинні бути добре закріплені і при цьому доступні для очищення, яке бажано проводити щодня.
Годівниці мають бути пристосовані для годування кролів коренеплодами, свіжою травою і сіном.
Здоров'я вихованців

Як вже зазначалося раніше, кролики потребують попередньої вакцинації проти небезпечних хвороб та інфекцій, тому щеплення від міксоматозу та геморагічної хвороби (ВГБК), що погано піддаються лікуванню, є обов'язковими. Вакцину бажано купувати у спеціалізованих ветеринарних аптеках, а щеплення можна зробити і в домашніх умовах. Для вакцинації краще придбати комплексний препарат (від міксоматозу і ВГБК в одній ампулі). Перша вакцинація проводиться у віці чотирьох-шести тижнів, а потім її слід повторювати через кожні шість місяців.

Щоб зберегти здоров'я поголів'я, бажано регулярно проводити огляд усіх тварин з метою завчасного виявлення хвороб і один раз в десять днів здійснювати обов'язкову профілактичну дезінфекцію усіх кліток.

У разі виявлення знесилених чи хворих особин, їх необхідно терміново ізолювати й викликати спеціаліста – ветеринара для отримання консультації та належного лікування.

Харчування кроликів

Раціон харчування у кроликів досить багатий. Вони вживають практично усе, що росте в саду і на городі. Кормом слугують овочі, фрукти, коренеплоди, свіжа зелень (конюшина, люцерна, кульбаба та інші трави) і комбінований корм. Ласощами для кролів є злакові культури (пшениця, овес, ячмінь). У зимовий час тварин підгодовують запашним сіном. 

Протягом року одна доросла самка (з кроленятами) вживає:

·         Понад чотириста кілограм зеленої маси;

·         Більш як сто кілограм сіна;

·         Понад триста кілограм комбікорму;

·         Більше ста килограм картоплі та інших овочів і коренеплодів

Немає коментарів:

Дописати коментар