04.07.20

Носачі-мавпи

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ



Цікаво знати!
Носачі – мавпи з найбільш незвичайною зовнішністю з усіх своїх родичів. Головна відмінність цього виду це ніс, звідси їх назва.

Мавпа носач (кахау) – дуже рідкісна тварина, яку можна зустріти лише на острові Калімантан (Борнео), що знаходиться між Брунеєм, Малайзією та Індонезією.

Житло носачів там, де є необхідні мінерали, солі та інші компоненти для їх живлення, тобто мангові дерева, торф’яні болота, болотисті ліси, прісна вода. У регіонах, які височіють над морем більш ніж на 350 метрів, цих тварин зустріти неможливо.

Розмір дорослих самців може досягати 75 см, вага – 15-24 кг. Самки в два рази менше і легше. Носачі мають досить довгий хвіст – приблизно 75 см. У кохау дуже цікаве забарвлення. Зверху їх тіло має рудуватий відтінок, знизу – біле, хвіст і кінцівки сірі, обличчя, повністю позбавлене волосся, червоного кольору.
Але головні їх відмінності від інших видів мавп полягають у величезному носі і у великому животі. Досі учені не дійшли єдиного висновку, чому в носачів такі величезні носи. Дехто вважає, що вони допомагають тваринам під час підводного плавання і служать трубкою для дихання.

Проте, виникає питання, чому не тонуть самки, які позбавлені таких носів. Інші фахівці висувають версію, що ніс посилює крики самців і сприяє регулюванню температури тіла.

Іноді 10 сантиметровий ніс, який по своїй формі нагадує огірок, заважає споживанню їжі. Тоді тваринам доводиться підтримувати його руками. Якщо тварина гнівається чи збуджена, ніс стає ще більших розмірів і червоніє. З віком носи стають все більшими.

Великий живіт носачів обумовлений величезним шлунком. У ньому знаходяться бактерії, які сприяють ферментації їжі.


За свій оригінальний вигляд, великий ніс і живіт місцеві жителі називають носачів «голландською мавпою» за зовнішню схожість із голландцями, які колонізували острів.

Немає коментарів:

Дописати коментар