14.06.20

МУХОМОР

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ


Незважаючи на те, що мухомор з червоним капелюхом в білу цяточку в масовій свідомості представляється символом усіх отруйних грибів, насправді це рід, що нараховує більше 600 видів, серед яких є і умовно-їстівні та як мінімум шість цілком їстівних видів мухоморів.
Сильно отруйними є мухомор червоний, мухомор зелений, мухомор смердючий, мухомор пантерний, білий мухомор. Найчастіше в грибних місцях України - у Житомирській, Чернігівській, Київській областях - зустрічаються пантерні мухомори.
Це сильно отруйний гриб, за рівнем небезпеки поступається лише блідій поганці. У відмінності від більш впізнаваного червоного мухомора, пантерний легше сплутати з неотруйними грибами. Його часто плутають з умовно-їстівним сіро-рожевим мухомором, який при правильному зрізі та приготуванні може бути безпечним для здоров'я. Отруйний мухомор пантерний також схожий на їстівного мухомора червоніючого. Їх розрізняють за кольором м'якоті: у отруйного вона біла, а у червоніючого - рожева.
Пантерний мухомор як правило росте поряд з дубом, буком, надаючи перевагу лужному ґрунту.

Отруєння мухомором пантерним, як і червоним, викликає спочатку напади гніву з бажанням руйнувати. Потім слідують візуальні та слухові галюцинації. У разі тяжкого отруєння настає втрата свідомості, летаргія, втрата пам'яті, у важких випадках - кома і смерть.






Немає коментарів:

Дописати коментар