20.03.20

Популяція (матеріали для учнів 9 класу під час карантину)

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ

Популяція — сукупність організмів одного виду, що займають обмежений ареал (територія поширення якогось об'єкта або явища), мають спільне походження за фенотипом та географічно ізольовані від інших популяцій даного виду, можуть вільно схрещуватися і дають плодюче потомство. Розділ загальної екології, який займається вивченням популяцій, їхньою структурою, динамікою чисельності називається популяційною екологією або демекологією.
    В еволюційній теорії популяція — група особин, здатна до більш-менш сталого самовідтворення (як статевого, так і безстатевого). Вона відособлена (зазвичай географічно) від інших груп, з представниками яких (при статевій репродукції) потенційно можливий генетичний обмін. З точки зору популяційної генетики популяція — це група особин, в межах якої ймовірність схрещування у багато разів перевершує ймовірність схрещування з представниками інших подібних груп. Зазвичай говорять про популяції як про групи в складі виду або підвиду.
   Склад П. зумовлюється не випадковою комбіна­цією Індивідів, а певними взаємовідношен­нями виду з комплексом умов навколиш­нього середовища в процесі видоутворен­ня, а тому кожна П-, крім загальновидових, має свої специфічні особливості. Кожний вид представлений сукупністю П. Групи просторово-суміжних П. мо­жуть )повторювати геогр. расу або підвид. Окремі П. входять до складу певних біоценозів, а кожний біоценоз складаєть­ся з такої кількості П., скільки видів входить до його складу. П. певних видів можуть бути ядром консорцїг. Динаміку генетичного складу П., її чисельності і структури, обміну речовин і енергії між П. і середовищем вивчають популяційна генетика, популяційна екологія, біогеоценологія.
Популяція характеризується певними особливостями, які не характерні для окремих видів. Групові особливості — основні показники популяції:
  • Народжуваність — кількість нових особин, які з'явилися за певний проміжок часу.
  • Смертність — кількість особин які померли (загинули) у популяції за певний проміжок часу.
  • Густота(щільність) — це середня кількість особин у популяції на одиницю площі;
  • Чисельність — це кількість особин у популяції на обмеженій території;
  • Приріст популяції — різниця між народжуваністю і смертністю.
Популяції притаманні:
  • спільність еволюційної долі;
  • здатність до невизначено тривалого (в еволюційному масштабі часу) існування;
  • наявність займаної території;
  • Формування генетичної системи, що характеризується вільним, заснованим на випадковому, рівноможливому поєднанні всіх типів гамет, схрещування особин всередині популяції (панміксія), значна ізольованість від інших популяцій;
  • адаптивне реагування на зовнішні впливи як цілого;
  • наявність специфічного екологічного гіперпростору (екологічної ніші).

Немає коментарів:

Дописати коментар