18.03.20

Шлунок (Підготовка до ЗНО)

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ
ШЛУНОК — порожнистий мішкоподібний м'язовий орган, розширений відділ травного каналу де їжа накопичується (депонується) і перетравлюється. 

У дорослої людини довжина шлунка становить 21-25 см, а його ємність - 1-3 л.
Порожній шлунок має розмір зо два кулаки, його стінки утворюють складки. Коли до шлунка потрапляє харчова грудка, він ростягується (повністю розтягнутий шлунок може вміщувати 2-4 л їжі).

Зовнішня будова шлунка.
Розрізняють вхідну частину (дно шлунка), середню частину (тіло) та вихідну частину (воротареву). Вихідний отвір шлунку замикають кільцевий м'яз — сфінктер.

Внутрішня будова шлунка.
Шлунок покритий простим циліндричним епітелієм. М'язова оболонка стінки шлунка утворена трьома шарами гладеньких м'язів. На слизовій оболонці стінки шлунка міститься велика кількість вм'ятин (шлункові ямки), на дні яких відкриваються шлункові залози, які виділяють слиз, травні ферменти й гормони, що регулюють процес травлення (у 1 мм2 слизової оболонки міститься до 100 залоз, одні з яких виділяють слиз, другі – соляну кислоту, інші – ферменти). 
Будова стінки шлунка.

Особливість будови: м'язова оболонка стінки шлунка утворена трьома шарами гладеньких м'язів.
 
Оболонка
Будова
функції
Зовнішня оболонка (очеревина)
Двошаровий циліндричний епітелій з еластичними волокнами.
Має густу сітку кровоносних судин для забезпечення активної діяльності шлунка.
За допо­могою виростів очеревини шлунок і кишечник прикріплюються до задньої стінки черевної порожнини (опорна).
Оче­ревина покриває внутрішні органи, захища­ючи травний тракт і зменшуючи тертя відділів під час скорочення (захисна)
М'язова оболонка
Три шари  непосмугованих м'язів (поз­довжній, коловий і косий)
Перемішування та переміщення речовин шлунково-кишковим трактом,   за рахунок інтенсивного скорочення змінюється величина та форма шлунка (рухова).
Слизова оболонка з підслизовим шаром
Утворена одношаровим епітелієм із залозистими клітинами трьох типів: го­ловні продукують ферменти (пепсиногени);  складові забез­печують продукцію хлоридної кис­лоти; додаткові виділяють слизовий секрет.
Також є клітини, що продукують гормони серотонін, гастрин, гістамін, які впливають на функції шлунка.
Розмі­щені лімфатичні вузли.
У підслизовому шарі переважає основна сполучна тканина.
Разом із слизовою оболонкою утворює склад­ки, які збільшують секреторну та всмоктувальну поверхні шлунку.
Вироблення слизу, травних ферментів (секреторна).
Слиз захищає стінки від дії травних ферментів, не дозволяє шлункові перетравлювати самого себе, соляна кислота знезаражує уміст харчової грудки  (захисна).
Слиз полегшує просування часток їжі (рухова).
Всмоктуються продукти  травлення та знезараження їх в лімфовузлах (всмоктувальна).
Вироблення гормонів (регуляторна).

Робота шлунку:
• депонування їжі - здатність вміщувати значну кількість (тому людина може споживати їжу лише 3-4 рази на день, не відчуваючи в проміжках між прийомами їжі голоду);
• перемішування завдяки скороченню м'язового шару;
• під дією шлункового соку з ферментом пепсин відбуваються початкове перетравлення білків та знешкодження бактерій;  
• харчові грудки перетворюються на напіврідку масу — хімус, який час від часу автоматично виштовхується в кишечник через отвір, оточений сфінктером.  
Хімус - частково перетравлена в шлунку їжа.

Процеси в шлунку перетворення харчової грудки:
фізична обробка харчової грудки
• за допомогою хлоридної (соляної) кислоти відбуваєть­ся набрякання білків;
• змішування їжі зі шлунковим соком за допомогою м'язів шлунка (при наявності їжі в шлунку скорочення стінок виникають кожні 20-26 с);
• періодичне пропускан­ня хімусу в 12-палу кишку завдяки хвилеподібним скороченням стінок та вихідному м'язу-затискачу.
знезаражування харчової грудки
за допомогою хлоридної кислоти й лімфа­тичних вузликів знешкоджуються мікроорганізми
хімічна обробка харчової грудки
харчова грудка зазнає подальшої хімічної обробки: на неї починає діяти шлунковий сік (за допомогою ферментів шлункового соку розщеплюються білки й жири молока), а також не одразу припи­няється дія ферментів слини, також відбувається акти­вація ферментів шлункового соку гормонами
всмоктування компонентів хімусу
всмоктуються незначна кількість речовин: вода, спирти, деякі ліки, гормони та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар