четвер, серпня 03, 2017

ДОГЛЯД ЗА ФІАЛКОЮ (СЕНПОЛІЄЮ)

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ




Якщо  ви фіалку щойно принесли додому. Рослина, потрапляючи в нову обстановку, відчуває стрес. Адже змінилася обстановка, температура, освітлення, вода, до яких вона звикло. Молода рослина, якій 5-6 місяців, переносить ці зміни менш болісно. Але і їй потрібно дати час освоїтися. Пересаджувати її в новий, більший горщик слід не раніше, ніж через місяць.
Фіалка добре росте на будь-якому підвіконні. Проте слід уникати прямих сонячних променів. На підвіконні слід закривати рослини від сонця легкої фіранкою, пергаментом або папером. Можна поставити квіти на стіл або поличку поруч з вікном, інтенсивність освітлення при цьому знижується. Для формування симетричною розетки потрібно 2-3 рази на тиждень повертати рослини по кругу на 90 градусів. 

Фіалки добре ростуть при освітленні люмінесцентними лампами. Можна зробити поличку, встановивши лампи денного світла, краще довжиною 120 см. Однією лампи достатньо для полиці розміром 120х25 см. Від низу лампи до верху горщика з фіалкою відстань повинна бути 25-35 см для великих розеток і 15-25 см для дрібних розеток і діток.
Про недоліки світла свідчить витягування листя вгору, при надлишку світла листя перегинається вниз через краї горщика. Для рясного і тривалого цвітіння рослина повинна одержувати досить світла протягом 10-12 годин на день. При меншому світловому дні повноцінного цвітіння досягти не вдасться.
Кімнатна температура 20-22 градуси є оптимальною для фіалок. При цій температурі вони зростають міцними, рясно і тривало цвітуть. При настанні літньої спеки в липні-серпні цвітіння фіалок припиняється. Фіалки воліють вологе повітря з відносною вологістю 50-60% і добре ростуть на кухні, де в повітря потрапляє пар при приготуванні їжі. У зимовий опалювальний сезон, коли повітря в квартирі дуже сухий, горщики з фіалками можна поміщати на піддони з матеріалом, який утримує вологу. Це може бути мох-сфагнум, керамзит або шар газет. Слід уникати протягів.
Для поливу можна використовувати водопровідну воду, давши їй відстоятися у відкритому посуді 1-2 дні для видалення хлору. Потім воду слід закип’ятити для видалення надлишкових солей і охолодити до кімнатної температури. Поливати можна зверху, уникаючи попадання води на точку росту, і знизу в піддон під горщиком. У будь-якому разі надлишок води потрібно видалити з піддона через 15-20 хвилин після поливу щоб уникнути загнивання коренів рослин. Фіалки легше переносять деякий пересихання грунту, ніж перезволоження. Поливати фіалки слід тоді, коли верхній шар грунту стане трохи сухим на дотик. Раз на півтора-два місяці для видалення пилу листя рослин рекомендується обмивати під краном ледь теплою водою, не допускаючи її потрапляння в горщик.
У для вирощування фіалок зазвичай використовують земельні суміші, що містять необхідні для росту і цвітіння фіалки мінеральні речовини. Якщо пересаджувати фіалки двічі на рік, змінюючи грунт, то рослина отримуватиме достатньо поживних речовин з новою грунтом і додаткової підгодівлі не потрібно. При використанні безземельних сумішей або при тривалому знаходженні фіалки в земельній суміші без пересадки, їй потрібно підживлення 1-2 разів на місяць. Можна використовувати рідкі мінеральні добрива для кімнатних рослин, що містять азот, фосфор і калій, а також мікроелементи. Дозування вказується на етикетці, але слід мати на увазі, що зайва кількість добрив може зашкодити рослинам.
Грунт для фіалок повинен бути повітряним і добре утримувати вологу. Щоб грунт був вологоємність і повітропроникною в неї додають природні мінерали – перліт і вермикуліт. Фіалки люблять мох-сфагнум, тому його бажано додавати в грунт. Корисно додати невелику кількість дрібно товченого деревного вугілля.
Горщики простіше використовувати пластикові. Діаметр горщика поступово збільшують з кожною пересадкою у міру росту рослини. Вважається, що діаметр рослини має у три рази перевищувати діаметр горщика. Не слід використовувати горщики діаметром більше 10 см, це буде перешкоджати рясного цвітіння фіалки. На дно горщика укладається дренаж, який забезпечує проникнення повітря до коріння рослини і запобігає їх загнивання. Як дренажу можна використовувати мох-сфагнум, керамзит або перліт.
При посадці фіалок в кімнаті і подальшим доглядом за ними, потрібно звернути увагу на декілька умов:
1. Розташування. Головна умова: багато світла і ніякого сонця, особливо потрібно остерігатися палючих полуденних променів. Краще посадити фіалки на північному вікні. Увечері, звичайно, сонце на підвіконні може з’являтися, але це вже промені сонця, і шкоди вони не завдають. У випадку, якщо фіалки будуть посаджені на південному вікні, тому що іншого місця немає, можна натягнути фіранки прямо посередині вікна. Краще використовувати занасесі з щільного тюля, тоді прямі промені сонця фіалкам не загрожують, і, з іншого боку, такі фіранки пропускають достатньо світла в кімнату.
2. Розмір горщика. Горщики краще взяти пластмасові, діаметром 10-13 см, висотою 10 см. Вважається, що фіалкам досить ложки землі і горщика з стаканчика з-під йогурту, але квіти і листя фіалки будуть крупніше у горщиках побільше. Але треба знати міру! У великих і дуже великих горщиках фіалка не буде схожа на фіалку.
3. Земляна суміш. Фіалка необхідний гарний дренаж. Треба засипати майже половину горщика керамзитом, покласти шматочок деревного вугілля і засипати простий землею «Terra Vita». Можна спробувати використовувати спеціальну суміш для сенполій, але вона мало кому подобається – дуже погано пропускає воду, і квітка гине.
4. Полив. Це одна із самих головних пунктів. Полив повинен бути знизу, теплою водою. Тобто на практиці це відбувається так: раз на тиждень, якщо не рідше, потрібно взяти глибоку миску, налити в неї відстояною води, підігріти її трохи в мікрохвильовці, додати добрив (якщо вже пора підгодовувати рослини) і поставити в цю воду горщик з фіалкою. Вода при цьому повинна доходити майже до краю горщика (але не вище, вода не повинна заливатися в горщик через верх). Потім слід залишити так квітка до тих пір, поки земля зверху на вигляд і на дотик не буде волога. Можна занурити горщик з квіткою у воду на ніч, можна – вранці, а ввечері дістати.
Поливати фіалки через низ вищевказаним способом необхідно не частіше, ніж раз на тиждень, навіть у сприятливих умовах (північне вікно, під підвіконням велика батарея, яка взимку розпечена до межі).
Частий полив або полив зверху веде до загнивання коренів і листя рослини. Поливати фіалки треба тільки тоді, коли земляний кому майже повністю висохне. Перевірити це можна, опустивши палець у землю: якщо волого – поливати рано, а сухо – пора. Звичайно, цей спосіб трішечки «бруднувато для рук», зате так можна навчитися визначати оптимальний час поливу фіалок.
Ще один спосіб перевірити, чи пора поливати рослини – знайти фіалку, яка наочніше і найшвидше реагує на засуху. Квітки у неї не зібрані в одне суцвіття нагорі, а ростуть з боків, з пазух листя. У цієї фіалки листя на довгих черешках, і коли фіалка хоче пити, то черешки опускаються, а листя майже лежать на підвіконні «бездиханне». Перший раз можна подумати, що рослина загинуло, але після поливу листя знову піднімуться і будуть стояти як раніше.
5. Внесення добрив. Це робиться раз на два тижні, коли фіалка цвіте. У період спокою (хоча вираженого спокою у фіалок немає) слід удобрювати фіалки раз на три-чотири тижні. Спосіб добрива описаний вище, але, якщо повторитися, – потрібно додавати добрива у воду для поливу (прямо в миску). Для прикладу, можна спробувати добриво «Кеміра-Люкс» для квітучих рослин.
6. Пересадка. Щорічно потрібно міняти землю фіалкам і садити їх знову в ті ж горщики.
7. Гігієнічні процедури. На багатьох сайтах і в журналах можна прочитати, що фіалки не можна мити і обприскувати – неправда. Можна. Адже це теж квіти – квіти, які спочатку народилися не в горщиках, а виростали в природі на свіжому повітрі, при нормальних кліматичних умовах – дощ, вітер і т.д. Тому, коли листочки фіалки бліднуть від пилу, потрібно понести квіти у ванну, включити душ і обливати фіалки, змиваючи бруд. Струмінь душа, миюча листя фіалок, повинна бути несильним і теплою. Після душу потрібно залишити квіти у ванній, поки не стече вся вода, не висохнуть листя. Якщо поставити мокрі фіалки на сонце або яскраве світло – на листках з’являться плями.
8. Розмноження. Треба взяти здоровий листок від здорової фіалки і посадити в окремий горщик. Листок іноді довго «сидить» без зміни. Іноді може марніти, відмирати зверху, але не варто переживати – «нащадків» фіалки зароджується не у підстави листа, а в нижній частині листового паростка, під землею. Тому, якщо надземна частина листочки фіалки загинула – не треба поспішати звільняти горщик, слід почекати ще трохи. Посаджений листок фіалки може виглядати зовні здоровим, але в нього довго не з’являються «дітки» – тим більше потрібно чекати, і потомство з’явиться. Імовірність непоявленія потомства від листочка фіалки мінімальна. Можна листок фіалки не садити відразу в землю, а потримати спочатку в баночці з водою і почекати, поки з’являться корені. І той, і інший спосіб хороший – можна вибрати той, що припав до душі. Добре розвинені, блискучі листові черешки середнього розміру беруться в розетці фіалки з другого ряду знизу. У ряболисті сортів фіалок краще взяти самий зелений лист – в ньому більше хлорофілу, і тому такий лист вкорінюється краще.
Іноді (а при хороших умовах – досить часто) кущик фіалки може утворити два і більше розеточки. Тобто, з основної розетки з’являються «дітки» (ще одна або декілька маленьких кущиків). Коли дитинка (або дітки) підростають, виходить, що у в горщику сидить вже два-три повноцінні фіалки. Це не дуже красиво, а фіалкам тісно: кожен кущик окремо хилиться в свою сторону … Висновок: настав час робити пересадку. Треба витрусити фіалку з горщика і прямо руками розділити коріння всіх кущиків. Це робиться легко. Іноді рослину само розпадається в руках на «сегментікі». Потім слід посадити всі роз’єднані розетки в окремі горщики. Це ще один спосіб природного збільшення колекції.
Добре доглянуті фіалки спокійно перенесуть пересадку навіть в квітучому стані.
9. Обрізка і формування куща. Можна часто почути, що нижнє листя фіалки необхідно обривати – тоді розеточки більш красива і компактна. Але, судячи з практики, рослини не цвіли, а пізніше гинули. Тому краще зробити так, як зазначено далі. У пазухах листя ховаються квіткові бруньки. Для того, щоб вони добре розвивалися, розеточки фіалки має складатися приблизно з трьох рядів листя. Ті листи, що розташовуються нижче, потрібно обривати – внизу вони мертві, тьмяні.
Після обриву листя оголюється «стволик» фіалки. Чим квітка стає старше, тим довше стає «стволик» фіалки, що знижує її декоративність. Тому порада: можна пересадити фіалку, поглибити і засипати «стволик» землею. Але багато хто воліє інший спосіб: розетка листя фіалки обрізається (під нижніми листочками залишається лише невеликий «пенечек»-ніжка). Потрібно опустити «пенечек» у воду, незабаром на ньому з’являються корені, які і є оновленим квіткою.
Також не варто забувати видаляти відцвілі квітконоси, пожовкле листя або пошкоджені. Щоб розетка листя фіалки розвивалася рівномірно, горщик з рослиною потрібно періодично повертати різними сторонами по відношенню до світла

Немає коментарів:

Дописати коментар