Контроль знань за темою
"Гриби"
І варіант
І рівень (1 - 3 бали)
1. Ознакою, спільною для грибів і рослин, є:
а) автотрофне живлення; б)
гетеротрофне живлення;
в) необмежений ріст; г)
розмноження насінням.
2. Із шапинки і ніжки
складається:
а) спора; б) грибниця;
в) плід гриба; г)
плодове тіло.
3. Сажка, ріжки і іржа
спричиняють:
а) хвороби людини і тварин;
б)
хвороби рослин;
в) псування продуктів харчування;
г) руйнування деревини.
4. Яким лишайником живляться
північні олені?
а) ягелем; б) ісландським мохом;
в) торф’яним мохом; г)
білим мохом.
5. Які гриби використовують
у виробництві хліба?
а) цвілеві; б)
дріжджові;
в) мікоризні; г)
патогенні.
6. труйним грибом є:
а) опеньок; б)
рижик;
в) печериця; г)
мухомор білий.
7. На малюнку зображено:
а) мукор;
б) пеніцил;
в) аспергіл ;
г) хлібні дріжджі.
8. Позначте правильні
твердження знаком «+», а неправильні – знаком «-».
а) Ріжки, сажка, іржа – це хвороби, що спричиняються
грибами.
б) Лишайники можуть викликати у людини стригучий лишай.
ІІІ рівень (7 - 9 бала)
9. Доповніть речення:
а) Гіфи шапинкового гриба утворюють багатоклітинний
.
б) До складу клітинної оболонки клітин грибів входить хімічна речовина .
в) Шапинкові гриби розмножуються .
10. Установіть відповідність між грибами та їх групами за джерелами надходження поживних речовин:
Гриби: Групи:
а) Підосичники; 1 — сапротрофи
б) Трутовики; 2 — симбіонти
в) Печериці; 3 — паразити
ІV рівень (10 – 12 бали)
11. Дайте відповідь на запитання.
Чим відрізняються джерела надходження поживних речовин у грибів сапротрофів і симбіонтів? Наведіть назви представників цих груп.
Контроль знань за темою
"Гриби"
ІІ варіант
І рівень (1 - 3 бали)
1. Ознакою, спільною для грибів і тварин, є:
а) автотрофне живлення; б)
гетеротрофне живлення;
в) необмежений ріст; г)
розмноження насінням.
2. На пластинках і
трубочках, розташованих під шапинкою гриба, утворюються (-ється):
а) спори; б)
ризоїди;
в) насіння; г)
гіфи.
3. Пеніцил і аспергіл
спричиняють:
а) хвороби людини і тварин;
б)
хвороби рослин;
в) псування продуктів харчування;
г) руйнування деревини.
4. Тіло лишайника
складається:
а) із гіфів гриба; б)
спор гриба;
в) гіфів гриба і клітин водорості; г) гіфів гриба і плодових тіл.
5. Які гриби використовують
у виробництві квасу?
а) цвілеві; б)
дріжджові;
в) мікоризні; г)
патогенні.
6. Отруйним грибом є:
а) опеньок; б)
підберезник;
в) бліда поганка; г)
лисичка.
7. На малюнку зображено:
а) мукор;
б) пеніцил;
в) аспергіл ;
г) хлібні дріжджі.
8. Позначте правильні
твердження знаком «+», а неправильні – знаком «-».
а) Стафілокок належить до хвороботворних бактерій.
б) У клітині пекарських дріжджів відсутнє справжнє ядро.
ІІІ рівень (7 - 9 бала)
9. Доповніть речення:
а) Система
мікроскопічних довгих розгалужених гіф гриба утворює .
б) За типом живлення гриби є .
в) Дріжджі розмножуються .
10. Установіть
відповідність між грибами та їх групами за джерелами надходження поживних
речовин:
Гриби: Групи:
а) Підберезовики; 1 — паразити
б) Дощовики ; 2
— симбіонти
в) Фузарій; 3 —
сапротрофи
ІV рівень (10 – 12 бали)
11. Дайте відповідь на
запитання.
Чим відрізняються джерела надходження поживних
речовин у грибів паразитів і симбіонтів? Наведіть назви представників цих груп.
Немає коментарів:
Дописати коментар