23.10.21

Вітамін В3


Вітамін В3 ‒ це група речовин схожої будови у яку входить ніацинамід, що також має назву нікотинамід (стара назва ‒ вітамін РР (профілактика пелагри)). Ніацинамід ‒ водорозчинна стабільна низькомолекулярна речовина, що легко проникає в роговий шар шкіри. Ніацинамід (амід нікотинової кислоти) широко поширений в рослинних і тваринних продуктах. Міститься у нирках, печінці, м'ясі, молоці, дріжджах, а також у бобових культурах. При його нестачі шкіра втрачає еластичність, з'являється лущення, погіршується її колір. Краще за все вітамін В3 засвоюється організмом з продуктів тваринного походження. Сприяє загоєнню ран і виразок на шкірі, застосовується для лікування фотодерматитів. Ніацинамід вводять в засоби, призначені для догляду за волоссям і шкірою обличчя.

Місцеве застосування ніацинаміду дозволяє запобігти фотопошкодженню шкіри, зменшує вираженість вугрового висипу, покращує протікання розацеа та атопії. Крім того, ніацинамід є попередником НАДФ (окиснений нікотинамідаденін-динуклеотидфосфат) його відновленої форми НАДФН (відновлений нікотинамідаденін-динуклеотидфосфат) ‒ кофакторів, які відіграють важливу роль у багатьох клітинних метаболічних ферментативних реакціях, що впливає на функцію багатьох тканин. До того ж відновлені форми цих кофакторів потужні антиоксиданти, що беруть участь в реакціях відновлення.

Застосування ніацинаміду знижує трансепідермальну втрату води, що впливає на поліпшення бар'єрної функції шкіри. Після обробки вона стає значно стійкішою до пошкодження бар'єрно-деструктивними засобами, такими як натрію лаурилсульфат (поверхнево-активна речовина) і трансретиноєва кислота. Це виражалося в зменшенні подразнення та червоних плям на обличчі.

Тривале місцеве застосування ніацинаміду зменшує кількість гіперпігментованих плям на шкірі обличчя у представників білої та азійської рас. Механізм дії: інгібування перенесення меланосом від меланоцитів до кератиноцитів з припиненням синтезу меланіну.

Немає коментарів:

Дописати коментар