01.04.19

2 квітня - Всесвітній день розповсюдження інформації про аутизм

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ





«2 квітня - Всесвітній день розповсюдження інформації про аутизм»


Сьогодні від аутизму у світі страждає 67 млн. осіб. Згідно з даними ВООЗ психічне здоров’я дитячого населення помітно погіршується. У Европі щонайменше одна особа з 4 – 5 дітей та підлітків має психічні відхилення, кожна п’ята дитина у світі має пізнавальні, емоційні або поведінкові проблеми. На жаль, ця загальносвітова тенденція спостерігається також і в Україні.
Останнім часом в суспільстві щораз більшу увагу привертає проблема загального порушення психічного розвитку (розлади спектру аутизму), яка набуває соціального значення. Епідеміологічні дані свідчать про загальносвітову тенденцію зростання кількості дітей з цією патологією.
За словами головного позаштатного спеціаліста з дитячої психіатрії Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Марії Люсак: «Збільшення захворюваності дітей на розлади спектру аутизму відмічаються з кінця 80-х років ХХ століття. Дослідження останніх років вказують, що поширення цієї патології в країнах Европейського Союзу становить приблизно 21 – 26 на 10 тисяч дітей. Частіше на аутичні порушення страждають хлопчики (80% від загальної кількості хворих дітей). В Україні суттєвий ріст захворюваності на розлади спектру аутизму спостерігається протягом останніх років. Зокрема, у Львівській області ріст захворюваності з 2007 по 2012 роки зріс більше ніж у 3 рази ( по Україні з 2006 по 2011 роки  захворюваність зросла у 2,5 рази). Захворюваність по Україні складала 4,3 на 100 тис. дитячого населення, у Львівській області 4,6 на 100 тис. дитячого населення. На сьогоднішній день на диспансерному спотереженні у дитячих психіатрів області перебуває 145 дітей з розладами спектру аутизму, що становить 29,9 на 100 тис. дитячого населення. Але слід відзначити, що не зважаючи на значне покращення діагностики аутизму у дітей його насправді значно більше»
Багато хто з нас знає про таке захворювання, як аутизм. На жаль, медицина ще не здатна вилікувати таких пацієнтів, але наш обовязок допомогти їм максимально адаптуватися до навколишнього світу. Важливим етапом у допомозі дітям з аутизмом є його рання діагностика. Батьки, в першу чергу, повинні звертати увагу на наступні ознаки, і якщо у дитини присутня хоч одна з таких ознак слід негайно звернутись до лікаря:
• дитина не посміхається, не проявляє теплих і радісних почуттів у віці 6 місяців і більше;
·  уникає дивитися в очі батькам та іншим людям;
·  не переносить набуті навички на іншу обставину або ситуацію;
·  не реагує на своє ім’я, поводиться, ніби не чує;
· пізнає навколишній світ неадекватними методами – наприклад, лиже, нюхає;
• не повторює за дорослими звуки, не посміхається у відповідь на усмішку, не проявляє емоції за допомогою міміки у віці від 9 місяців;
• відсутність дитячого лепет у віці 12 місяців;
• відсутність звичайних жестів, таких як вказати пальцем, продемонструвати, витягнути руку, щоб дотягнутися або помахати на прощання, у віці 12 місяців;
• не знає жодних слів у віці 16 місяців;
• відсутність осмислених фраз із двох слів (без наслідування або повторення) у віці 24 місяців;
• відсутність реакції на звернення під назвою у віці 10 місяців;
• будь-яка втрата мови (або лепету)соціальних навичок у будь-якому віці.
Від ранньої діагностики та своєчасного початку реабілітаційного процесу залежить доля дітей, хворих на аутизм. Чим раніше буде виставлено діагноз і розпочнеться робота з реабілітації, тим більше шансів, в подальшому, на повноцінніше життя дитини. Тому зараз, як ніколи назріло питання про удосконалення організації медико-соціальної допомоги дітям з аутизмом та їх родинам, яка б відповідала сучасним стандартам.



Немає коментарів:

Дописати коментар