суботу, листопада 19, 2016

ДИВОВИЖНІ ФАКТИ 3 ЖИТТЯ КОМАХ
Чи знаєш ти, що у термітів такий міцний дім, що порушити його можна тільки за допомогою динаміту; паличники виростають величиною з кота; бувають оси, які відкладають яйця в горщечки?
А чи знаєш ти, що у комах - жуків, мурашок і всіх інших - по три пари ніжок, тобто всього їх шість?
Варто тільки порахувати ніжки, і відразу стає ясно, комаха перед тобою чи ні.
Ось, наприклад, мокриці, павуки, кліщі й багатоніжки - зовсім не комахи - у них занадто багато ніжок.
Тіло у комах ділиться на три частини: голова, груди й черевце. Тверда зовнішня оболонка не пропускає воду всередину тіла й захищає м'які внутрішні органи.
Комах вивчають учені, котрих називають ентомологами. Вони намагаються взнати все-все про комах: як вони живуть, де мешкають і як їх краще всього захищати.
На світі існує більш як мільйон видів комах. Це більше всіх інших видів тварин, разом узятих! І кожного року ентомологи відкривають ще 8 тисяч видів комах.
Чи знаєш ти, що жуки вміють літати? Розкриють надкрилля на спині, розправлять свої м'які крила і - полетіли!

Чому летючі комахи не гинуть у тропічну грозу? Падаючи, кожна дощова крапля створює легенький вітерець, який і здуває комах убік. Виходить, що вони балансують поміж краплями. Крила метеликів вкриті рядами лусочок, які лежать зовсім як черепиця на даху. Уяви, що кожна лусочка розміром не більше пилинки.
Гусениці - це діти метеликів. У метеликів, як і в багатьох інших комах, у процесі розвитку повністю змінюється зовнішній вигляд. З яйця вони перетворюються в гусінь, потім в лялечку, а потім у метелика. Такий спосіб перетворення з личинки в лялечку і в дорослу особу називається метаморфозом.
Не всі комахи змінюють свій зовнішній вигляд у процесі розвитку. Дитинчата щитівки, ледь вилупившись із яйця, мають вигляд такий же, як їх батьки. Вони просто стають усе більші й більші, поки в них не з'являться крила.
Чи знаєш ти, що деякі комахи ходять по воді? Водомірки, наприклад, такі легкі, що здатні сковзати по поверхні ставу. На кінчиках ніжок у них знаходяться волосяні китички, які й допомагають їм не потонути.
Водяні жуки, що живуть в озерах і ставках, здатні дихати під водою.
Бабки починають своє життя у воді. На цій стадії розвитку їх личинок називають німфами. Личинки можуть нападати на мальків риб і пуголовків, які за розміром більші за них.
У Давній Греції і Давньому Римі люди вірили, що в ріках і озерах живуть прекрасні богині. Їх називали німфами.
Чи знаєш ти, що в термітниках є кватирки? Терміти створюють з глини високі вежі, де знаходять прихисток мільйони комах. У кожній вежі є центральна труба, через яку виходить тепле повітря. Таким чином охолоджується і провітрюється помешкання термітів.
Мурашки-ткачі споруджують свої помешкання з листків. Одні мурахи утримують краї листків, а інші заліплюють їх клеєм. Його виділяють личинки, яких мурашки носять, утримуючи в щелепах.

Немає коментарів:

Дописати коментар