27.11.16

Олімпіадні завдання для 9 кл.

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ
Олімпіадні завдання для 9  кл.                                  
                              Тестові завдання групи А  (одна правильна відповідь).
            Уважно прочитайте наступні запитання. Подумайте, який з запропонованих варіантів відповідей є правильним.   (Кожна відповідь оцінюється -1 бал)
                                                                Бажаємо успіху!
1. Яка рослина розмножується коренями?
а) конвалії; б) півники; в) хрін; г) малина; д) фіалки. 
2. Яка рослина розмножується листками? а) бегонія; б) братики; в) суниця; г) гіацинт; д) тілоріз. 
3. Що називають рубчиком? а) місце відриву насінини від ніжки насінного зачатка; б) місце відриву листка від стебла; в) загострений край насінини;г) отвір у шкірочці насінини; д) місце відриву насінини від стінки зав'язі.
4. Завдяки діяльності камбію ... (знайдіть правильне продовження): а) формується запасаюча основна тканина серцевини; б) потовщується листкова пластинка; в) утворюється система покривних тканин стебла і кореня; г) утворюються нові шари деревини і лубу в корені й стеблі;
 д) формуються верхівкові твірні тканини бічних пагонів. 
5. Який процес забезпечує активне виділення води рослиною? а) транспірація; б) гутація;
 в) замикання продихів; г) тургор; д) дифузія. 
6. Який плід характерний для кінського каштана?  а) коробочка;  б) горішок;  в) горіх; г) кістянка; д) cім'янка.
7.  У насінині бобової рослини найбільшу вагу має:  а) ендосперм;  б) зародок;  в) сім’ядолі;           г) насінна шкірка; д) мікропіле. 
8. Після видалення кореневого чохлика у проростка кукурудзи через п’ять днів формується новий кореневий чохлик. У космічному кораблі, що перебуває у відкритому космосі, кореневий чохлик не регенерує. Яка причина цього? а) формування кореневого чохлика пов’язане із вмістом вуглекислого газу в атмосфері; б) формування кореневого чохлика пов’язане з фотоперіодизмом; в) формування кореневого чохлика пов’язане із земним тяжінням; г) формування кореневого чохлика пов’язане з різницею температур; д) формування кореневого чохлика пов’язано із наявністю грунту. 
9. У водній культурі промислово вирощують:   а) саргасум;   б) хлорелу;   в) макроцистіс;                 г) спіруліну;   д) спірогіру. 
10.Через свої ажурні листочки вона в народі отримала багато назв: „дівочі коси”, „червоне волосся”, „волосся Марії Богородиці”. Назвіть рослину: 
а) орляк; б) гронянка півмісяцева; в) адіантум венерин волос; г) кораліна.
11. Яке дерево українці назвали негній-деревом : 
а) тис; б) модрину; в) дуб; г) кедр.
12. У якої рослини шишки мають вигляд соковитих ягід, які мають лікувальні властивості? : 
а) кипарис;  б) тис;     в) ялівець.
13. Цей лишайник використовується для випікання «ескімоського хліба»: 
а) центрарія ісландська;    б) алекторія;      в) кладонія; г) ягель.
14. . У середньому мозку розрізняють: а) дах і ніжки мозку; б) зорові бугри і підзоровогорбова ділянка; в) півкулі і черв’ячок; г) півкулі і мозолисте тіло. 
15. Укажіть рослину, плід якої — стручок:
а) гірчиця; б) магнолія; в) гвоздика; г) огірок
16. Назвіть найпростіших, до яких належить малярійний плазмодій? а) саркодові;  б) джгутикові; в) споровики; г) інфузорії; д) сисуни. 
17. Де розміщені внутрішні органи білої планарії ?: а) у первинній порожнині тіла; б) у вторинній порожнині тіла; в) у м'язовій тканині; г) в епітеліальній тканині; д) у сполучній тканині. 
18. До якого типу належить нереїда ? : а) кишковопорожнинних; б) молюсків; в) круглих червів;
 г) кільчастих червів; д) плоских червів 
19. Скільки ніг має сонечко двокрапкове ?:   а) одну пару;  б) дві пари;  в) три пари;  г) шість;          д) вісім пар. 
20. У якого з названих птахів гніздо має найбільш складну конструкцію ?:                                            а) у ремеза; б) у крижня;  в) у чайки;  г) у берегової ластівки;  д) у сороки 
21. У яких тварин вперше з’явилася мезодерма?   а) кишковопорожнинних;     б) плоских червів; в) кільчастих червів; г) безщелепних; д) земноводних;
22. Уведення в організм антигена спричиняє імунну реакцію на цей антиген, унаслідок якої:       а) гальмується розмноження клітин, що виробляють антитіла до цього антигена;  б) не змінюється розмноження клітин, які виробляють антитіла до цього антигена;  в) зменшується кількість клітин, які виробляють антитіла до цього антигена;  г) різко зменшується, а згодом збільшується кількість клітин, що продукують антитоксини;  д) стимулюється розмноження клітин, які виробляють антитіла до цього антигена. 
23. Який фермент міститься у шлунковому соку, які поживні речовини він розщеплює і в якому середовищі?      а) лактаза, розщеплює лактат у кислому середовищі; б) амілаза, розщеплює вуглеводи у лужному середовищі; в) пепсин, розщеплює білки у кислому середовищі; г) мальтаза, розщеплює мальтозу у лужному середовищ 
24. Як називають рідину, отриману з крові після видалення з неї клітин і фібриногену? а) плазма; б) тканинна рідина; в) лімфа; г) сироватка; д) дефібринована кров. 
25. Які з гормонів продукує чи вивільняє гіпофіз? а) вазопресин; б) глюкагон; в) адреналін;             г) тироксин; д) соматотропін.
26. Хворій на дифтерію людині необхідно ввести: а) вакцину; б) антигени; в) сироватку;                   г) фізіологічний розчин; д) вітаміни та мінеральні речовини.
27. Які можуть бути наслідки пошкодження всіх правих передніх корінців спинномозкових нервів? а) скелетні м'язи лівої половини вилучаються з рефлекторної діяльності і втрачається чутливість лівої половини тіла; б) скелетні м'язи правої половини тіла вилучаються з рефлекторної діяльності; в) скелетні м'язи лівої половини тіла вилучаються з рефлекторної діяльності; г) втрата чутливості правої половини тіла; д) втрата чутливості лівої половини тіла.
28. Яким відділом кишечнику людини неперетравлені рештки їжі безпосередньо надходять до прямої кишки?  а) дванадцятипалою кишкою;  б) сигмоподібною кишкою ; в) сліпою кишкою; 
г) порожнистою кишкою.
29. У результаті дії симпатичної нервової системи відбувається:  а) посилення серцевих скорочень;  б) збільшення виділення шлункового соку;  в) посилення перистальтики кишечника;
г) розширення кровоносних судин. 
 30. У людини артеріальна кров перетворюється на венозну в :  а) печінковій вені;  б) капілярах великого кола кровообігу; в) капілярах малого кола кровообігу;  г) легенях. 

Тестові завдання групи Б. У завданнях цієї групи варіантів відповідей правильним можуть бути від одного до п’яти.
1. Які рослини розмножуються бульбами ?:   а) жоржини;   б) півники;   в) гладіолуси;   г) глоксинії;
д) нарциси
2. Які ознаки ніколи не збігаються у рослин з бактеріям ?:   а) тип живлення;  б) тип поглинання поживних речовин;   в) відношення до кисню в середовищі;   г) наявність твердої оболонки;            д) організація ядерного апарату
3. Які рослини є отруйними? : а) смерека; б) плаун булавоподібний; в) блекота; г) пирій; д) тис звичайний.
4. На відміну від хлорели хламідомонада : а) активно пересувається за допомогою джгутиків; 
б) веде придонний спосіб існування; в) утворює зооспори; г) утворює гамети; д) одноклітинний організм.
5. Бактерію кишкової палички використовують для отримання: 
а) інсуліну;  б) інтерферону;   в) імуноглобуліну;  г) пеніциліну.
6. Укажіть спеціальні утворення покривних тканин рослини, які забезпечують зв’язок її організму з довкіллям :   а) міжклітинники;   б) продихи;   в) судинно-волокнисті пучки;                    г) сочевички;    д) судини;  е) ситоподібні трубки.
7. Які ознаки грибів суперечать їхньому розміщенню в царстві тварин ?: а) характер кінцевих продуктів метаболізму; б) наявність хітину в зовнішніх покривах тіла; в) спосіб поглинання речовин; г) спосіб живлення ; д) характер запасних поживних речовин.
8. Спорофіт мохоподібних :    а) не існує самостійно, паразитує на гаметофіті;  б) існує самостійно;
в) представлений пагоном з листочками та стеблинкою; г) має ризоїди.
9.Хроматофори... (знайдіть правильне продовження):  а) це – органели з фотосинтезуючими пігментами; б) є в найпростіших, що мають змішаний тип живлення; в) є в найпростіших, що мають автотрофний тип живлення ; г) є у форм, що на світлі здатні до фотосинтезу; д) це – органели, які нехарактерні для найпростіших.
 10. Вкажіть іони плазми крові, які забезпечують постійність внутрішнього середовища:
а) натрію;  б) калію;  в) кальцію; г) фосфору;  д) феруму.
11. Для утворення протромбіну в процесі згортання крові необхідна наявність в організмі людини: а) вітаміну А;  б) вітаміну В;  в) вітаміну С;  г) вітаміну К.
12. Що є необхідною умовою для проведення збудження в нервовому волокні: а) фізіологічна цілісність; б) наявність великої кількості відростків; в) відсутність відростків; г) наявність іонів Са2+; д) анатомічна цілісність.
13. Які кістки утворюють плечовий суглоб: а) ключиця;  б) ліктьова;  в) променева;  г) лопатка;      д) плечова.
14. Вкажіть процеси, які належать до імунних реакцій організму:  а) алергічний процес;                б) запальний процес; в) інфекційний процес; г) загартування організму; д) здоровий спосіб життя.
15. Де немає судин лімфатичної системи:  а) у легенях; б) у печінці; в) у селезінці; г) в епітелії шкіри; д) у мязовій тканині.
Тести групи В.
1. Установіть відповідність між назвами тканин та функціями,  які вони  виконують.
1 Шкірка, або   Епідерма                  
2 Коленхіма
3 Склеренхіма
4 Ксилема
         А   Тканини, які беруть участь у процесах росту рослин.            
         Б   Мертва механічна тканина, від клітин якої  залишаються  тільки клітинні стінки,  які утворюють судини, по яких від коренів у надземну частину транспортуються вода та розчинені в ній мінеральні речовини.
        В   Мертва механічна тканина, живий вміст клітин якої відмирає внаслідок здерев’яніння клітинних стінок, і від клітин залишаються лише клітинні стінки, що сприяє виконанню цією тканиною відповідних функцій.
       Г   Жива механічна тканина, що має видовжені клітини з потовщеними целюлозними стінками, зустрічається в органах рослин, що ростуть, — стеблах, листках, плодах тощо.
     Д   Одношарова тканина, позбавлена хлоропластів, пронизана продихами і може нести різні волоски та залозки, зверху вкрита кутикулою з жироподібних речовин, що захищає рослини від надмірного випаровування.
2. Установіть відповідність між назвами видозмін кореня і їх функціями.
1 Ходульні корені
2 Коренеплоди
3 Дихальні корені
4 Корені присоски
            А   Втягують точку росту рослини в ґрунт за несприятливих умов.
              Б   Сприяють закріпленню рослини в тілі рослини хазяїна, а також поглинанню поживних речовин з неї.
             В   Властиві рослинам болотистих місцезростань, вони забезпечують кореневу систему киснем для дихання.
            Г   Виконують запасаючу функцію та функцію вегетативного розмноження.
            Д   Підтримують тіло рослин на хиткому ґрунті, наприклад у мангрових чагарниках у припливній зоні.
3. Установіть відповідність між частинами квітки та їх функціями:
1 Оцвітина
2 Маточка
3 Зародковий      мішок
4 Тичинка
            А Сукупність чоловічих гаметофітів — пилинок, або   пилкових зерен.
              Б Частина квітки, яка складається з тичинкової нитки, пиляка та в’язальця, та бере участь  у  статевому  розмноженні.
             В Жіночий гаметофіт, утворений шістьма гаплоїдними клітинами та диплоїдною центральною клітиною.
             Г Частина квітки, з якої згодом формується плід.
            Д Захищає генеративну частину квітки та приваблює обпилювачів, складається з чашечки та віночка.
4. Установіть відповідність між відділом головного мозку і функціями, які він виконує.
1 Довгастий  мозок
2 Міст
3 Мозочок
4 Середній  мозок     
              А Містить центри первинного аналізу інформації, що надходить від органів чуття, а також провідні шляхи, відіграє важливу роль і в регуляції тонусу скелетних м’язів.
             Б Сполучає середній та довгастий мозок, і, головним чином, виконує провідникову функцію.
            В Координує рухи організму, бере участь у підтримці тонусу м’язів та регуляції роботи внутрішніх органів.
            Г Містить центри дихання, серцебиття, жування, ковтання, потовиділення, захисних рефлексів (кашель, чхання, блювота) та ін., крім рефлекторної функції виконує також і провідникову.
          Д Містить центри голоду та насичення, спраги, аналізу зорової інформації, больової чутливості тощо.
5.  Установіть відповідність між органами та біологічними процесами, що відбуваються в них. 
1          гортань                 А виділення пролактину 
2          печінка                 Б координація рухів 
3          гіпофіз                  В акомодація зору 
4          мозочок                Г формування голосу 
                                            Д нагромадження глікогену 

6.  Установіть відповідність між типами плодів і назвами рослин, на яких вони формуються
1          листянка                                     А арахіс 
2          розкривна коробочка           Б фіалка 
3          нерозкривний біб                   В терен 
4          кістянка                                     Г квасоля 
                                                                 Д бавовник
7. Установіть відповідніть між тваринним організмом і способом  його розмноження:
1.планарія молочно-біла              А поділ навпіл
2.гідра прісноводна                          Б партеногенез
3.трутні бджоли медоносної        В фрагментація
4. малярійний плазмодій              Г брунькування
                                                             Д множинний поділ
8. Установіть відповідність між видами комах і рядами, до яких вони належать:
1. джміль земляний                       А  Прямокрилі
2. дрозофіла                                     Б  Двокрилі
3. коник зелений                             В  Лускокрилі
4. гнойовик лісовий                        Г  Твердокрилі
                                                            Д  Перетинчастокрилі
9.  Віднесіть функції або  властивості до певних клітин крові: 
  1 не мають ядра;                                                       А   еритроцити; 
                                                                                         Б   тромбоцити; 
 2 беруть участь у зсіданні крові;                            В  лейкоцити; 
 3 не мають постійної форми;                                 Г   моноцити;
 4  виходять з кровоносних капілярів                   Д   макрофаги 
у  тканини                                                                    Ж    лімфоцити 
5 здатні до фагоцитозу 
6 забезпечують клітинний       і  гуморальний імунітет
10.  Установіть відповідність між типами тканин організму людини і назвами речовин, що входять до їхнього складу
1. Сполучна                                 А. Кератин
2. Епітеліальна                           Б. Міозин
3. М’язова                                   В. Гемоглобін
4. Нервова                                   Г. Фіброїн
                                                      Д. Мієлін 

Дайте розгорнуту відповідь на питання.
1.      У деяких Плазунів та у зародків птахів легеневі артерії ( по яким від серця до легень тече венозна кров), з’єднуються зі спинною аортою боталовими протоками. Як на вашу думку, чим можна пояснити наявність цих протоків, завдяки яким артеріальна та венозна кров змішуються?
2.      У яких випадках людям вводять у кров хлорид кальцію ( іони Са2+) ?
.

Немає коментарів:

Дописати коментар