12.01.18

ЩО ТАКЕ "СТАЛИЙ РОЗВИТОК"????

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ




Сталий розвиток — це модель економічного зростання, в якій використання ресурсів направлено на задоволення потреб людини при збереженні навколишнього середовища, так що ці потреби в розвитку можуть бути задоволені не тільки в сьогоденні, але й для майбутніх поколінь.



Стратегія програмиСтратегія програми «Сталий розвиток України» заснована на ретельному, всебічному вивченні існуючого стану нашого суспільства, а також на аналізі потенційних можливостей його поліпшення. Концепція програми «Сталий розвиток»Всеукраїнська громадська організація «Екологія та соціальний захист» ставить за мету розвиток українського суспільства на засадах усталеної у світовому співтоваристві концепції програми «Сталий розвиток України». Всеукраїнська громадська організація «Екологія та соціальний захист України» докладає зусиль для впровадження засад програми на всій території нашої держави.
  • Суспільство розглядається як система трьох взаємопов’язаних складових концепцій: економічної, соціальної та екологічної. З цього витікає, що розвиток однієї з складових без врахування стану інших не може вважатися цілісним.
  • Суспільний розвиток не може відбуватися за рахунок можливості майбутніх поколінь задовольняти власні потреби. Даний постулат вимагає врахування наявного потенціалу для розвитку і забезпечення його збереження та поступового зростання.
Програма сталого розвитку УкраїниКоли мова йде про стратегію програми, загальним результатом її повинно бути досягнення визначених показників у всіх трьох складових розвитку суспільства, а саме: соціальній сфері, економіці та екології.  Говорити про сталий розвиток оперуючи лише економічними чи соціальними критеріями не можливо й за сучасними науковими поглядами неефективно.Розвиваючі окрему складову системи без врахування стану інших (тобто не на основі стратегії), з огляду на їх загальну взаємозалежність та взаємообумовленість, призведе як до погіршення інших складових, так і до завдання шкоди безпосередньо тій складовій, котру планується розвивати.Так, наприклад, підтримка екології без врахування економічного базису суспільства призведе до вичерпання економічного потенціалу регіону, та, як наслідок, до неможливості подальшої підтримки належного стану оточуючого середовища. З огляду на це, плануючи будь-який розвиток суспільства мова може йти про розробку й реалізацію виключно стратегії сталого розвитку.Із викладеного стає зрозумілим, що перед розробкою стратегії, необхідно провести ґрунтовний аналіз стану всіх складових системи, виявити їхні найактуальніші проблеми та визначити шляхи їх усунення.При впровадженні необхідним є здійснення моніторингу стану економіки, екології та соціальних відносин на постійній основі. При виявлені відхилень від запланованих стратегією сталого розвитку результатів, розроблений на її виконання план заходів має коригуватись під нововиявлені обставини.Розвиток може реалізовуватись також й на децентралізованій основі з використанням програмно-цільового методу. Мова йде про розробку й реалізацію учасниками програми «Сталий розвиток» окремих проектів, які в своїй сукупності утворюють цілісну систему, механізм реалізації.Всеукраїнська громадська організація «Екологія та соціальний захист України» ставить собі за мету розвиток суспільства через реалізацію саме стратегії сталого розвитку. Із цією метою нашою організацією проводиться робота з створення осередків, формування штату спеціальних кореспондентів та видання спеціалізованої газети, на шпальтах якої висвітлюється стан і перспективи впровадження.



Немає коментарів:

Дописати коментар