Величезна різноманітність плодів у рослин зумовлено виробленням у процесі їх історичного розвитку пристосувань до поширення насіння.
- За кількістю насіння плоди поділяють на односім'яні і багатосім'яні.
- У залежності від кількості води у оплодні розрізняють соковиті та сухі плоди. Дозрілі соковиті плоди мають у складі оплодня соковиту м'якоть. Дозрілі сухі плоди соковитої м'якоті не мають.
Знайди їх на таблиці:
Соковиті плоди
Ягодовидні плоди — плоди з соковитим оплоднем, найчастіше багатосім'яні.
Ягода — соковитий плід з м'якоттю, покритій зовні тонкою шкіркою.
Яблуко — в утворенні, крім зав'язі, беруть участь нижні частини тичинок, пелюсток, чашолистиків і квітколоже. Насіння лежать у плівчастих сухих камерах.
Гарбузина — насіння лежить у соковитій м'якоті плоду, зовнішній шар оплодня дерев'янистий.
Помаранча (або гесперидій) — ягодовидний плід цитрусових.
Кістковидні плоди — плоди з соковитою м'якоттю і твердою кісточкою.
Приклад:
Всередині плодів смородини, журавлини, чорниці, томатів, винограду багато дрібного насіння. Зустрічаються і односім'яні ягоди, наприклад, у барбарису, фінікової пальми.
Приклад:
Такі плоди мають яблуня, груша, айва.
Приклад:
Такі плоди гарбуза, кавуна, огірка.
Приклад:
Лимон, апельсин.
Кістянка — соковитий плід з тоненькою шкіркою, м'якоттю і здерев'янілим внутрішнім шаром оплодня — кісточкою, всередині якої знаходиться одне насіння.
Приклад:
Кістянки мають вишня, слива, абрикос, черемха. У деяких рослин кістянки багатосім'яні, наприклад у бузини, крушини.
Багатокістянка — на білому конічному сухому квітколожі розташовані численні соковиті кістянки.
Горіх — оплодень жорсткий, дерев'янистий. Насіння лежить вільно.
Жолудь — оплодень менш жорсткий, ніж у горіха, біля основи плід оточений чашовидною плюскою (захисним покривом).
Сім'янка — сухий плід, оплодень якого прилягає до єдиного насінння, але не зростається з ним.
Зернівка — сухий плід, у якого плівчатий оплодень зростається з сім'яною шкіркою єдиного насіння.
Приклад:
Такий плід у малини, кістяниці.
Сухі плоди
Горіховидні плоди — односім'яні, плоди, що не розкриваються, з сухим оплоднем.Горіх — оплодень жорсткий, дерев'янистий. Насіння лежить вільно.
Приклад:
Такі плоди мають ліщина, фундук. У гречки плід — горішок (маленьких розмірів).
Приклад:
Плід-жолудь має дуб.
Приклад:
Такі плоди утворюються у соняшника.
Приклад:
Такі плоди у пшениці і кукурудзи.
Коробочковидні плоди — багатосім'яні, зазвичай розкривні плоди з сухим оплоднем.
Боб — сухий плід, який розкривається двома стулками. Коли боб дозріває, його стулки підсихають, скручуються і викидають насіння.
Стручок, як і боб, має дві стулки, але насіння у стручку розташовуються не на стулках, як у боба, а на перегородці плода.
Стручки характерні для суріпики, капусти, редиски, ріпи, брукви, редьки, левкої.
Коробочки розрізняються в основному за способом вскривання. Численне насіння висипається через спеціальні отвори або тріщини у стінці коробочки.
Боб — сухий плід, який розкривається двома стулками. Коли боб дозріває, його стулки підсихають, скручуються і викидають насіння.
Приклад:
Такі плоди у квасолі, гороху, бобів, акації.
Стручки характерні для суріпики, капусти, редиски, ріпи, брукви, редьки, левкої.
Коробочки розрізняються в основному за способом вскривання. Численне насіння висипається через спеціальні отвори або тріщини у стінці коробочки.
Приклад:
У ірису і тюльпана вони відкривається стулками, у блекоти — кришечкою, у маку і дзвіночка — дірочками. Коробочки розвиваються також у льону, бавовнику, фіалки, тютюну.
Немає коментарів:
Дописати коментар