понеділок, вересня 25, 2017

Жиророзчиннi вiтамiни (на допомогу учням 8-х класiв)

До жиророзчинних відносяться вітаміни А, Е, К, D, F.

Вітамін А

Вітамін A є антиоксидантом. Він допомагає підтримувати в нормальному стані епітеліальні тканини, нормалізує обмін речовин, бере участь у формуванні кісток і зубів, необхідний для нормального функціонування імунної системи. Цей вітамін підтримує роботу слизових оболонок людини, чим захищає наш організм від проникнення інфекції. Від своєчасного надходження вітаміну А залежить здоров’я сітківки очей, за що його також називають ретинол (від retina, сітківка). Він також відповідальний за здатність бачити при слабкому освітленні.

Ми отримуємо вітамін А «готовим» з риб’ячого жиру, печінки, яєчного жовтка. Крім того, організм людини здатний перетворювати рослинний пігмент бета-каротин в цей вітамін. Бета-каротину багато в моркві, гарбузі, динях, абрикосах, шпинаті, броколі, бобових.

Ознаки дефіциту вітаміну А:

погіршення зору«Куряча сліпота»сухість шкіризниження імунітетучасті респіраторні захворювання

Вітамін Е

Цей вітамін включає в себе групу речовин – токоферолів. Він є антиоксидантом, а значить – уповільнює процеси старіння організму. Крім того він захищає від окислення вітамін А, необхідний для підтримки м’язового тонусу, покращує кровообіг.

Вітамін E міститься в рослинних і тваринних маслах, молоці, печінці, м’ясі, яйцях, пророщених злаках.

Нестача вітаміну Е призводить до безпліддя, порушення роботи нервової і серцево-судинної систем, викликає анемію.

Вітамін D

Під цим вітаміном мається увазі ціле сімейство сполук. Ці речовини відповідальні за нормальне всмоктування фосфору і кальцію в кишечнику, відіграють ключову роль у формуванні кісток і зубів, допомагають в роботі імунної системи і навіть володіють антиканцерогенними властивостями.

«Як онколог, хочу відзначити, що вітамін D має потужні антиканцерогенні властивості. Він пригнічує утворення нових пухлинних клітин, блокує утворення власних судин пухлини, що призводить до її некрозу і загибелі. Крім того, вітамін D – це профілактика раку молочної залози », – розповідає лікар онколог Андрій Бабік.

Вітамін D утворюється в шкірі людини під дією сонячного світла. Крім того цей вітамін можна отримати з їжею. Його багато в молоці, вершковому, маслі, яйцях. Він може запасатися в печінці і жировій тканині і потім у міру потреби поступово витрачатися.

Хронічна нестача цього вітаміну може призвести до рахіту у дітей, а також виникненню остеопорозу у дорослих.

Вітамін K

Під цим вітаміном також мається на увазі ціла група речовин. Він відіграє важливу роль в обміні речовин у кістках і сполучній тканині, регулює засвоєння кальцію, відповідальний за процеси згортання крові, необхідний для нормального функціонування нирок.

Вітамін К виробляється в травному тракті нашого організму. Крім того ми отримуємо його з зелених листових овочів, капусти, злаків, печінки, яєць, молочних продуктів.

Ознакою дефіциту вітаміну К є зайва кровоточивість ран, кровоточивість ясен.

Вітамін F

Вітамін F або комплекс поліненасичених жирних кислот відіграє дуже важливу роль в обмінних процесах організму. Ненасичені жирні кислоти потрібні для роботи серцево-судинної системи. Вони покращують кровообіг, перешкоджають розвитку атеросклерозу, зміцнює імунітет, прискорює загоєння ран.

Джерелом ненасичених жирних кислот є в основному рослинні олії: лляну, горіхова, оливкова, кукурудзяна, соняшникова.

«У соняшниковій олії багато омега-6 ненасичених жирних кислот, а в льняній є омега-3 ненасичені жирні кислоти. Це дуже важливі речовини для нашого організму. Якщо харчуватися жирами «по науці», то треба вживати 9 частин соняшникової олії і 1 частина лляної в день. Це ідеальний баланс ненасичених жирних кислот, який забезпечить нам потрібний рівень холестерину в крові », – розповів доцент кафедри гастроентерології та терапії Дніпропетровської Державної медичної академії Залевський Віктор Іванович.

Нестача вітаміну F може провокувати розвиток серцево-судинних захворювань, хвороби шкіри, волосся і нігтів.

Всі жиророзчинні вітаміни краще засвоюються з їжі, якщо є продукти, що їх містять, разом з жиром. Враховуйте цю особливість при прийомі їжі. Їжте корисну збалансовану їжу і отримуйте все необхідне для організму.

Немає коментарів:

Дописати коментар