Поняття про вуглеводи, їх класифікація
Вуглеводи — оксигеновмісні органічні сполуки.
Більшість вуглеводів мають загальну формулу Сn(Н2O)m
Вуглеводи поділяють на три групи: моносахариди, дисахариди і полісахариди.
До моносахаридів відносяться:
- глюкоза — С6Н12О6
- фруктоза — С6Н12О6
- галактоза — С6Н12О6
- рибоза — С5Н10О5
- дезоксирибоза — С5Н10О4
Глюкоза, фруктоза і галактоза є ізомерами, мають однакову молекулярнуі формулу — С6Н12О6 , але різну будову молекул і різні властивості. Вони відносяться до гексоз, оскільки містять по шість атомів Карбону. Рибоза і дезоксирибоза — пентози, оскільки в їх молекулах по п'ять атомів Карбону.
Дисахариди — результат сполучення двох моносахаридів між собою.
Найважливіші дисахариди:
- сахароза — глюкоза + фруктоза
- лактоза — глюкоза + галактоза
- мальтоза — глюкоза + глюкоза
Їх загальна формула — С12Н22О11
Молекули полісахаридів містять велику кількість залишків моносахаридів, найчастіше — глюкози, сполучених між собою.
Найпоширеніші полісахариди:
- крохмаль
- глікоген
- целюлоза
Загальна формула перелічених полісахаридів — С6(Н10О5)n
Немає коментарів:
Дописати коментар