06.11.18

Тиждень біології -урок у 8-а класі

ДО НАЙКРАЩОГО УРОКУ ВЧИТЕЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ВСЕ ЖИТТЯ


Кровоо́біг — процес постійної циркуляції кровів організмі, що забезпечує його життєдіяльність. Кровоносну систему організму іноді об'єднують із лімфатичною системою в серцево-судинну систему.
Кров приводиться в рух скороченнями серця і циркулює судинами. Вона забезпечує тканиниорганізму киснемпоживними речовинами,гормонами і постачає продукти обміну речовин до органів їх виділення. Збагачення крові киснем відбувається в легенях, а насичення поживними речовинами — ворганах травлення. У печінці та ниркахвідбувається нейтралізація й виведення продуктів метаболізму. Кровообіг регулюється гормонами та нервовою системою. Розрізняють мале (через легені) і велике(через органи і тканини) кола кровообігу.
Кровообіг — важливий чинник в життєдіяльності організму людини і тварин. Кров може виконувати свої різноманітні функції тільки знаходячись в постійному русі.
Кровоносна система людини і багатьох тварин складається з серця і судин, якими кров рухається до тканин і органів, а потім повертається до серця. Великі судини, якими кров рухається до органів і тканин, називаються артеріями. Артерії розгалужуються на менші артерії — артеріоли, і, нарешті, на капіляри. Судинами, які звутьсявенами, кров повертається до серця.
Кровоносна система людини та іншиххребетних належить до закритого типу — кров за нормальних умов не покидає організм. Деякі види безхребетних мають відкриту кровоносну систему.
Рух крові забезпечує різниця кров'яного тискув різних судинах.




Немає коментарів:

Дописати коментар