Сторінки

07.08.21

ЧОМУ КРАПЛІ ДОЩУ НЕ ВБИВАЮТЬ КОМАРА...

ЧОМУ КРАПЛІ ДОЩУ НЕ ВБИВАЮТЬ КОМАРА...

Чи ви ніколи не задумувалися над тим, як почувається комар під час дощу? Його довжина складає близько 3 мм, а вага – 2 міліграма. Хоча краплі дощу по розмірах від 2 до 8 мм, їхня вага може бути до 100 міліграм і вони летять зі швидкістю близько 9 метрів в секунду, тобто близько 30 км/год. При цьому вони зазнають ударів крапель дощу кожні 20 секунд. Можете уявити себе на його місці? На вас летять крапельки вагою 70 * 50 = 3500 кг і кожної хвилини завдають вам по три удари! Здається, уникнути смертельного нокауту в такій ситуації ніяк не вдасться.
Як же рятуються комарі. Якби вони знаходились на твердій поверхні, то такі удари були б для них смертельними. Але коли комар знаходиться в польоті за рахунок його малої ваги відбувається наступне. Коли краплі дощу вдаряють його по лапках, він перекидається в повітрі практично не змінюючи напрямку руху. Коли ж удар приходиться по його тілу, він продовжує падіння разом з краплею протягом приблизно 60 міліметрів, а потім відривається від неї. При цьому він відчуває перевантаження порядку 100 грам, але таке перевантаження не завдає йому жодної шкоди (уявіть собі такий старт із стану спокою до 30 км/год за долю секунди). Фізики пов’язують це з тим, що рух разом з краплею дощу дозволяє мінімізувати передачу енергії від краплі до комахи, крапля практично не змінює швидкості свого падіння.
Вчені мають намір продовжити свої дослідження з наміром використання знань і умінь комара для конструювання мініатюрних літальних апаратів
Нет описания фото.
Нравится
Ответить
Поделиться

Немає коментарів:

Дописати коментар