Сторінки

07.08.21

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУ!!!

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАВУ!!!
1. У 1675 р британський монарх Карл II закрив всі «кофіхаузи» в Англії, тому що вважав, ніби там збиралися громадяни, налаштовані проти нього. Приклад короля неодноразово повторювали і інші світові монархи.
2. 70% кавоманів п’ють «Арабіку», яка має приємний, м’який смак, а 30% – «Робусту», у якій смак більш гіркий, і кофеїну в ньому в половину більше. «Робуста» – це сорт нижчого класу, але він більш стійкий до посухи, хвороб, і врожаю з нього зібрати можна в два рази більше. У «Арабіки» близько 1% кофеїну, в «робусти» – 2%. Виробники швидкорозчинної кави в основному змішують «Робусту» і «Арабіку».
3. Висота кавового дерева – трохи більше 9 м. Але оскільки зручніше збирати плоди з нижчих дерев, зараз висота кавових дерев рідко перевищує 3 м.
4. Одне дерево кави живе 60-70 років.
5. Кавові боби знаходиться всередині червоної ягоди.
6. Зелені (необсмажені) боби в сухому прохолодному місці можуть до року практично не втрачати своїх смакових якостей. Після того, як боби кави обсмажать, їх властивості починають зникати приблизно через дві доби.
7. Кава «Американо» з’явилася в часи Другої Світової Війни. Солдати з Америки не могли пити європейську міцну каву і просили розбавляти її водою.
8. У «Еспрессо» не так багато кофеїну, як в каві, приготовленій «крапельним» способом. Готують «Еспрессо» швидко, пропускаючи воду під сильним тиском через мелені зерна. Оскільки при цьому контакт води і кави зменшується, то і кофеїну в чашці «Еспрессо» буде менше.
9. У тих країнах, де зростає кава, її й досі збирають вручну. Досвідчений збирач за день може зібрати до 7 кошиків бобів, кожна вагою до 100 кг. Оплата за цю роботу – від $ 2 до $ 10 за кошик. Після того як зерна висушать і обсмажать ціна кошика збільшиться до $ 110.
10. Найбільше кави вживають в Фінляндії, де на одного дорослого припадає в середньому п’ять чашок кави в день.
11. 1 жовтня – це «День Каву» в Японії. Ця країна займає третю позицію в світі за кількістю споживання кави на одну людину.
12. У каві міститься близько 800 ароматичних сполук.
13. Розчинну каву винайшов в 1906 році бельгієць, якого звали Джордж Вашингтон.
14. Кава займає другу позицію в світовому рейтингу товарів, що найбільше продаються. На першій позиції – нафта.
15. Каві як напою вже більше 700 років.
16. У філіжанці чорної кави без цукру 0 калорій.
17. Одна філіжанка кави – це 300 антиоксидантів, які на місяць затримаються в організмі.
18. Кофеїн – це речовина, заборонена Міжнародним Олімпійським Комітетом. Якщо при контролі в сечі спортсмена буде виявлено вміст більше 12 мікрограм кофеїну в розрахунку на літр, його знімуть зі змагань.
19. Кофеїн підсилює дію аспірину і парацетамолу. Після чашечки кави кислотність підвищується і шлунок приймає і розчиняє знеболюючі більш охоче.
20. Слово «капучіно» – це результат кількох змішень мов і відноситься воно до монахів-капуцинам. Сapuccio – від «капутр» – елемент одягу ченця. Перша зафіксована документально згадка терміну «капучіно» по відношенню до кави – це 1948 рік, книга про Сан-Франциско. Але в чому ж зв’язок кави і ченців? Кава темний, як одяг ченця, а «шапочка» збитих вершків нагадує колір його волосся.

Немає коментарів:

Дописати коментар