Родина Розові – досить велика родина, до якої належать різноманітні за будовою листків, квіток, суцвіть і плодів, дерева, кущі, трав’яні форми, переважно багаторічні. Родина об’єднує понад 100 родів, до яких належить близько 3000 видів. Представники родини поширені переважно в північній півкулі. Характерна особливість родини Розових – будова маточки й квітколожа, яке буває конічним, ввігнутим, плоским тощо. Кожаные женские кроссовки Ecco за "копейки" Оплата после получения! Финальная распродажа Columbia Зимние ботинки Columbia сегодня вдвое дешевле Листки рослин родини розових – прості й складні, з прилистками і без них, із сітчастим жилкуванням, розташовані почергово. Одцвітина – подвійна, чашечка складається з п’яти чашолистиків, віночок – із п’яти вільних пелюсток. Тичинок багато, маточок – одна або багато. Квітки правильні, поодинокі або зібрані у зонтик, щиток чи китицю. Формула квітки родини Розові — Ч5П5ТyМy, Ч5П5ТyМ1. Квітколоже у розових може бути плескате, опукле та увігнуте. Типи плодів родини Розові – листянка, соковита кістянка (вишня, черешня, абрикос, персик), збірна кістянка (малина, ожина), соковите яблуко (яблуня, айва, груша), суничина: на поверхні розрослого м’ясистого квітколожа плодики — сухі сім’янки (суниці), багатогорішок — усередині розрослого квітколожа (шипшина). Є й інші сухі плоди: горішки, сім’янки, коробочки. Представники родини Розові Плодово-ягідні рослини: яблуня, груша, вишня, абрикос, малина, суниця. Декоративні рослини: таволга, троянда, глід. Лікарські рослини: шипшина, глід, терен, горобина, перстач, парило звичайне. Господарське значення родини Розові Види родини розових мають надзвичайно велике господарське значення: 1. Плоди багатьох розових багаті на вітаміни. 2. Серед розових відомо чимало лікарських рослин (наприклад, глід, шипшина). Глід застосовують для лікування захворювань серцево-судинної системи. Також як лікарський засіб застосовують олію, яку отримують із насіння мигдалю. 3. Багато рожеві цінуються як декоративні рослини, серед них особливе місце належить трояндам. В основі величезного розмаїття культурних троянд лежать кілька диких видів. 4. Шипшина містить багато вітаміну С, інші вітаміни (А, В2, К, Р), мінеральні речовини, органічні кислоти, флавоноїди, дубильні речовини й цукор; в насінні – ванілін.
Немає коментарів:
Дописати коментар