Сторінки
▼
25.05.22
14.05.22
Цікаво знати...
Цікаво знати!
Багато чого в людині досі залишається загадкою. Всі можливості мозку не вивчені навіть на половину. Так і деякі органи приховують свої функції. До недавнього часу медики та науковці думали над питанням, навіщо людині потрібен апендикс. І все-таки відповідь була знайдена.
Апендикс - відросток сліпої кишки, зовні являє собою трубку завдовжки до 15 сантиметрів та 1 см в діаметрі, з іншого кінця трубка закрита. Апендикс «розташовується» в нижній правій частині живота.
Апендикс є також і в деяких звірів, у травоїдних, наприклад, він виконує допоміжну функцію перероблення целюлози. У тварин відросток досить великого розміру, на відміну від людського.
На початку XX століття призначення органу було загадкою для медиків, тому його вважали просто непотрібним і навіть видаляли дітям при народженні, Вважаючи, що проблем від запаленого апендикса більше, ніж користі. Як показала практика, все робилося марно. З'ясувалося, що дитина з вирізаним апендиксом сильно відставала від ровесників у розвитку як розумовому, так і фізичному.
Також люди з вирізаним відростком частіше «отримують» всілякі захворювання, особливо, пов'язані зі шлунково-кишковим трактом. Але в той час вчені не змогли з'ясувати причин такого явища.
Тепер же медицина змогла повністю розібратися з призначенням апендикса. Хоча відросток розташовується в кишківнику, він не бере безпосередньої участі під час перетравлення їжі. Однак в ньому містяться корисні бактерії, які підтримують здорову мікрофлору кишківника. Відросток закритий з одного боку, а з іншого відділений від сліпої кишки щільним проходом, він став своєрідною фермою для розведення корисних організму бактерій.
На стінках апендикса розташовані лімфоїдні скупчення, які відповідають за доставляння імунних клітин в кишківник. Отже, червоподібний відросток бере безпосередню участь в захисних реакціях і усуненні всіх запальних процесів в порожнині кишківника. Апендикс майже миттєво реагує на всі запальні процеси в кишківнику та всього шлунково-кишкового тракту.
Відросток перебуває під загрозою саме через те, що бере активну участь у захисті кишківника. При тривалій і інтенсивній роботі лімфоїдних скупчень стінки апендикса набухають, а виведення вмісту ускладнюється. Через велике скупчення цих речовин апендикс запалюється. Спочатку сама слизова огортається гноєм, а потім і весь відросток.
При розвитку апендициту слід відразу ж проводити хірургічне втручання, інакше є ризик ускладнень або летального результату.
Досить довгий час існувала думка, що апендицит розвивається через попадання в апендикс неперетравлюваних об'єктів, зокрема лушпиння від насіння, про яке так люблять говорити дорослі дітям. Але, як виявилося, така думка є помилковою, бо розмір отвору, що з'єднує сліпу кишку з апендиксом, не більше 2 міліметрів. Зараз вважається, що причини, за якими розвивається апендицит, криються в неправильному харчуванні та всіляких хімічних добавках в їжі, тому що раніше апендицит був дуже рідкісним захворюванням.
10.05.22
Чи знаєте Ви....Цікаві факти про кукурудзу
З усіх видів цієї рослини в їжу вживають лише один – це маїс, його ще називають цукрова кукурудза.
Коріння кукурудзи заглиблюється в землю на глибину до півтора метра.
У висоту кукурудза може досягати до 3.5 – 4 метрів
До того, як попкорн стали вживати в їжу, його використовували так, як ми сьогодні використовуємо пінопласт.
На одному пагоні кукурудзи виростає від 8 до 42 листrf, не більше і не менше.
Найменші зрілі качани кукурудзи важать усього 30-50 грам, а найбільші – півкіло.
За різними оцінками вчених, люди вперше почали вирощувати кукурудзу від 7000 до 12000 років тому.
Незважаючи на те, що кукурудза – рослина різностатева, на одному пагоні можуть рости як чоловічі, так і жіночі суцвіття.
У дикій природі кукурудза практично не зустрічається. Вона не може прорости з цілого качана, її зерна треба садити окремо.
Батьківщиною кукурудзи є Центральна Америка. Точніше, територія сучасної Мексики.
В середньому в одному кукурудзяному качані міститься близько 1000 насінин, причому їхня кількість завжди лише парна.
На сьогоднішній день селекціонерами виведено близько 1000 сортів кукурудзи. Є навіть різнокольорові, а у сорту “Glass Gem” (Склянна Гемма) навіть на одному качані насіння різного кольору.
Біля 25% світового виробництва кукурудзи припадає на США.
Ця рослина сьогодні культивується на всіх континентах, крім Антарктиди.
В Європу кукурудза вперше потрапила, коли її насіння привіз Христофор Колумб зі свого знаменитого плавання .
Найбільше в світі споживання кукурудзи – в Мексиці. В середньому на одну людину в рік там припадає 90 кг цього продукту. На другому місці стоїть США, з вдвічі нижчими показниками.
Вміст цукру в кукурудзі є дуже високим, але протягом 5-7 годин після того, як початок було зірвано зі стебла, до 50% його запасів розпадається.
Варити кукурудзу завжди треба без солі, інакше вона стане дуже твердою і майже неїстівною.
У деяких країнах кукурудзу висаджують в перемішку з гарбузами, оскільки при подібному сусідстві ці рослини ростуть особливо добре, балансуючи між собою вологу і захищаючи один одного від шкідників.
Серед усіх злаків, кукурудза посідає перше місце у світі за займаною її посівами площі.